Реклама / Ads
5| 19339 |12.06.2017 ЪNDERGROUND

Смъртта на КТБ обсъждана при Доган, Станишев готвен за премиер

.
Полиция в офиси на КТБ Източник: Марица
Съдбата на КТБ е била обсъждана в сараите на Ахмед Доган преди срещата при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. На тайната сбирка била проведена след като Делян Пеевски бе принуден от хиляди протестиращи да подаде оставка като шеф на ДАНС.
 
Присъствали Доган, Лютви Местан, сем. Станишеви и Пеевски. Основната тема била как да се избегнат предсрочни избори и да се продължи управлението на ДПС и БСП. Обсъден бил вариантът: удар срещу КТБ, предизвикване на криза и оставка на премиера Пламен Орешарски. Мястото му трябвало да се заеме от Сергей Станишев, който да успокои обстановката. За да се измести фокуса на вниманието от ДПС и Пеевски, трябвало атаките да се съсредоточат върху собственикът на КТБ Цветан Василев. Това разкри пред Фрог нюз източик, с когото по-късно Пеевски споделил за срещата.

На 13 юни са задържани трима души с обвинение, че ще убиват Пеевски. Полицески части, следователи и прокурори атакуват офиси на КТБ и фирми, свързани с Василев. Самият Василев е обвинен, че стои зад заговора за ликвидиране на Пеевски. Той обаче заминава за чужбина. Това го спасява от арест и физическо ликвидиране, твърдят източници от МВР и службите. Ударът е бил предварително планиран.


„Оставката на правителството на Орешарски 2014 г. е моментът, когато ДПС решава, че ще повтори сценария с банковата криза от 1997 г. Доган знае, че този сценарий е проработил  през 1992 г. със Стефан Савов, повторил го е с Огнян Герджиков, защо да не го потрети през лятото на 2014 г”. Това заяви в студиото на "България он еър" в понеделник, 12 юни, Румяна Коларова, политолог и секретар на президента Росен Плевнелиев от 2013 г. 

 

Ние предложихме да се спаси банката, но нямаше политическо съгласие за това, заяви на свой ред финансовият министър в кабинета „Орешарски” Петър Чобанов по Нова телевизия. По този начин той призна, че решението за фалита на КТБ е политическо. Заяви също че България е получила разрешение от Европейската комисия за държавна помощ на банките, но не каза защо такава не е предоставена на КТБ. Заяви също, че част от кредитите на КТБ не били обезпечени. Скри обаче, че в активите на институцията са дълъг списък от предприятия, от които само Виваком, Дунарит, Авионамс, Рубин, Телиш и др. са били предостатъчни да покрият и кредитите, и плащанията. Тези активи в момента се разграбват на безценица, а държавните институции и прокуратурата си затварят очите.

 

За самият Чобанов се знае отдавна, че е близък с Пеевски и заради съучастието му в удара срещу КТБ бе посочен за депутат от ДПС в миналия парламент. Говори се и за бели пликове, които е получавал – чрез шофьора му от НСО, както и от Пеевски и свидетелят на прокуратурата Бисер Лазов. Какво са съдържали тези пликове може само да се предполага...

 

Самият Цветан Василев в интервюта нееднократно заяви и показа документи, че е бил рекетиран да прехвърли голяма част от бизнеса си на Пеевски, в противен случай ще бъде съсипан. След като отказал се задействал планът срещу него и семейството му.

До 15 юли делото за КТБ ще влезе в съда, заяви пред журналисти преди дни главният прокурор Сотир Цацаров. Това става три години след удара срещу банката. Близки до банкера Василев твърдят, че той посрещнал с облекчение думите на Цацаров, защото искал час по-скоро да изложи в съдебна зала своите аргументи, факти и документи, че банката и той са жертва на полтико-мафиотски заговор с участието на държавни институции като МВР, ДАНС, прокуратурата, БНБ и Министерство на финансите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8053 |17.04.2017 Европа каза ”Да” на Ердоган, България ”Не” . 2| 5489 |12.04.2017 Йотингер: Ердоган, Путин и Тръмп са шумни, авторитарни хулигани . 0| 3856 |07.04.2017 Оправдаха двамата антимафиоти, обвинени за смъртта на Пламен Куцаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads