Реклама / Ads
19| 8282 |10.10.2023 ПОЛИТИКА

Асен Василев: Ще се хванем и за опашката на дявола, ако трябва. Ще помогнем и на Израел

.
”Ресурс за оказване на хуманитарна помощ в бюджета има по принцип - както в бюджета на Външно министерство, така и в централния бюджет. Оттук е вече въпрос на конкретните министерства да се свържат с Израел и да видят какво би било от полза, след което ние ще го остойностим”. Това каза министърът на финансите Асен Василев пред журналисти днес.
 

Вчера премиерът акад. Николай Денков заяви, че България ще предложи хуманитарна помощ на Израел.

 

"България ясно заяви подкрепа за Израел в тази ужасна ситуация. Техни граждани са нападнати, има цивилни, които са отвлечени, цивилни, които са починали", посочи Василев.

 

Още сме в началото на битката с корупцията, трябват още реформи, които да се превърнат в практика, а това е много трудно. Това каза още министърът на финансите Асен Василев при откриването на конференцията "Засилване на прозрачността и управлението чрез колективни действия в България". Събитието се организира Базелския институт за управление и се провежда в хотел "Интерконтинентал".


По думите на Василев, когато започнем да се справяме с това уродливо явление, България ще стане една от водещите държава в ЕС.

На нашето поколение се е паднала тази битка и ви гарантирам, че ще я водим докрай. Борбата с корупцията е основен двигател, който България трябва да използва, за да станем нормална европейска държава, да станем по-богати и по-добри, каза още министърът.

В началото всички си мислехме, че тази борба ще е лесна и бърза. Вярвахме, че службите и прокуратурата ще си свършат работата и корумпираните ще отидат в затвора, но това се оказа илюзия по много прости причини. Корупцията в България е пуснала изключително дълбоки корени, тя е проникнала в профсъюзите, в работодателските организации и в почти цялата държавна администрация. Борбата с това ракова образувание няма да е нито бърза, нито лесна и ще изисква постоянство, както и да се работи умно. Някой път, ако използвам една фраза на Стефан Стамболов, "ще се хванем за опашката на дявола, за да извадим страната от блатото", каза още Василев.

 

По думите му България е направила огромни стъпки през последните три месеца, някои от които отлагани 15-20 години.

 

Финансовият министър заяви, че при повишаване на цените на петрола ще се търси друга компенсираща мярка за потребителите, защото отстъпката от 25 стотинки за литър е икономически неоправдана. “Тази мярка е отстъпка, която работеше в редица европейски държави, беше спряна от ЕК във всички тези европейски държави. Единственият начин тази мярка да бъде възобновена е, ако тя важи за всички автомобили, в това число и за небългарските транзитно преминаващи, което би я направило икономически неоправдана, тъй като няма целево да се подпомогнат българските потребители. Така че по-скоро ще се търси друг вариант да се подпомогнат гражданите”, обясни Василев.

 

Той уточни, че с 3% бюджетен дефицит за следващата година ще влезем в Маастрихските критерии за приемане на еврото. „Движим се в разчетите, даже по-добре от месечните планове. Първо трябва да бъдат приети данъчните закони, лятото нямахме този лукс и това създаде напрежение. В момента НС е във ваканция, а е време да се гледат тези данъчни закони, така че най-вероятно ще има изместване на приемането на бюджета”, добави още финансовият министър.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 11043 |09.10.2023 Посланикът на Израел у нас: Джихад! Не говорим за човешки същества, а за зверове . 31| 9742 |08.10.2023 Евгений Кънев: Има много причини Русия да гледа към войната между Израел и “Хамас” . 12| 5819 |07.10.2023 Кирил Петков: Министър Тодор Тагарев се справя много добре . 17| 8853 |06.10.2023 Планираха ли "Възраждане", ИТН и БСП вота на недоверие предварително?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads