Реклама / Ads
0| 2841 |12.03.2024 ПОЛИТИКА

Шефът на МААЕ подкрепя стремежа на Япония да проведе преговори на върха със Северна Корея

.
Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси Източник: БГНЕС
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси подкрепя стремежа на Япония да проведе преговори на върха със Северна Корея дори ако първоначално не бъде обсъждано трупането на ядрени сили на Пхенян, предаде "Ройтерс".
 

Японският министър-председателят Фумио Кишида отбеляза, че желае да проведе разговори със севернокорейския диктатор Ким Чен-ун "без никакви предварителни условия" и лично наблюдава усилията за реализиране на първата такава среща на лидерите от 20 години насам. В рядък отговор миналия месец сестрата на Ким, която служи в управляващата Работническа партия, изтъкна, че Кишида може един ден да посети Пхенян.

 

Въпреки че МААЕ няма директен достъп до КНДР, откакто Пхенян изгони нейните инспектори през 2009 г., многократно е изразявала загриженост относно ядрения прогрес и нарастващия ядрен арсенал на страната.





Запитан дали ще насърчи преговорите на Япония със Северна Корея дори ако въпросът за разпространението на ядрени оръжия не бъде обсъден, Гроси каза следното: "Много е важно да поемем ангажимент. Относно условията на този диалог не бих претендирал да казвам на премиера Кишида какво да прави. Но ангажирането е задължително".

 

"Всеки политически диалог има време, формати и последователности, които може да съществуват. Липсата на разговор не е добра идея", смята той.

 




Желанието на Кишида да проведе разговори с Ким е концентрирано върху опита му да осигури връщането на граждани, отвлечени от Северна Корея преди десетилетия.

 

По време на пътуването си в Япония Гроси ще разговаря с Кишида и ще посети разрушената ядрена централа във Фукушима, където МААЕ съдейства при наблюдението на изпускането на пречистени отпадъчни води в океана.





Изпускането, което започна през август, беше критикувано от някои местни жители и доведе до забрана от страна на Китай и Русия на японските морски дарове поради опасения за безопасността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2932 |12.03.2024 Трети ден преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Ще се стигне ли до споразумение? . 2| 5859 |10.03.2024 Радан Кънев: Избори 2 в 1 означава, че докато ЕС си подрежда приоритетите, ние напълно ще отсъстваме . 15| 4018 |09.03.2024 Христо Иванов: Името на финансовия министър в момента е Мистър Еврозона. Защо да сменяме Василев? . 15| 3497 |08.03.2024 Politico: Френските войски се готвят за война в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads