Реклама / Ads
4| 2944 |08.03.2024 СВЯТ

Байдън и речта пред нацията. Какво каза президентът на САЩ?

.
Джо Байдън
Вчера президентът Джо Байдън изложи аргументите си за преизбиране в пламенна реч "За състоянието на държавата", в която обвини Доналд Тръмп, че застрашава демокрацията, кланя се на Русия и проваля законопроект за справяне с имиграционните проблеми на САЩ.
 

В 68-минутното си обръщение към Конгреса демократът Байдън направи остри контрасти със своя републикански съперник и предизвика поддръжниците на Тръмп в залата по време на речта, която беше гледана колкото заради представянето на 81-годишния президент, толкова и заради политическите му предложения, пише "Ройтерс" в свой анализ.





"Путин, няма да се откажем!"– с уверен глас, ясно и подчертано категорично Джо Байдън не остави никакво съмнение, че е президент, който добре знае за какво говори и истински „гори“ по важните теми за САЩ и света, отбелязва германската обществена медия АРД по повод речта на Байдън за състоянието на нацията.  

Байдън обвини Тръмп, своя републикански опонент на изборите на 5 ноември, че е погребал истината за нападението на 6 януари 2021 г. в Капитолия, че се е поклонил на руския президент Владимир Путин и е блокирал законопроект за затягане на ограниченията по границата на САЩ с Мексико.


По отношение на Близкия изток президентът заяви, че е работил за незабавно прекратяване на огъня, което да продължи шест седмици, между бойците на Хамас и Израел, и предупреди Израел да не използва помощта за Газа като разменна монета.

По-голямата част от забележките му бяха насочени към Тръмп, въпреки че Байдън не го спомена поименно.


Байдън започна, като обяви, че демокрацията е под заплаха у дома и в чужбина и разкритикува Тръмп за това, че е поканил Путин да нахлуе в страните от НАТО, ако те не харчат повече за отбрана.


"Сега моят предшественик, бивш президент републиканец, казва на Путин, цитирам: "Правете каквото искате", каза Байдън. "Смятам, че това е възмутително, опасно и неприемливо".


Байдън, който настояваше Конгресът да отпусне допълнително финансиране на Украйна за войната ѝ с Русия, също имаше послание към Путин: "Няма да се оттеглим".


Речта даде възможност на Байдън, който страда от нисък рейтинг, да говори директно пред милиони американски телевизионни зрители за визията си за още един четиригодишен мандат.


Той използва възможността да направи контраст с Тръмп по отношение на правата на абортите и икономиката и отправи няколко закачки към републиканските законодатели в залата с нестандартни шеги, които изглежда имаха за цел да успокоят опасенията за неговата възраст и умствена острота.


Байдън обвини Тръмп и републиканците, че се опитват да пренапишат историята за бунта в Капитолия на 6 януари 2021 г. от поддръжници на бившия президент, които се опитват да отменят победата на Байдън през 2020 г.







"Моят предшественик и някои от вас тук се опитват да загърбят истината за 6 януари. Аз няма да го направя", каза Байдън, което е сигнал, че ще наблегне на този въпрос по време на кампанията си за преизбиране. "Не можеш да обичаш страната си само когато печелиш".


Проучванията на общественото мнение показват, че 77-годишният Байдън и 77-годишният Тръмп са с близки резултати в надпреварата. Повечето американски гласоподаватели не са ентусиазирани за реванша, след като Байдън победи Тръмп преди четири години.


Тръмп, който е изправен пред множество криминални обвинения, докато се бори за преизбиране, заяви, че планира да накаже политическите си врагове и да депортира милиони мигранти, ако спечели втори мандат в Белия дом.

 

Байдън подчерта подкрепата си за правата на абортите и обеща да ги превърне в закон на страната, ако американците изберат достатъчно демократични законодатели за това.


Той поднови и стремежа си да накара богатите американци и корпорации да плащат повече данъци, като представи предложения, включващи по-високи минимални данъци за компаниите и американците с богатство над 100 млн. долара. Подобна данъчна реформа е малко вероятно да бъде приета, освен ако демократите не спечелят силно мнозинство в двете камари на Конгреса на вота през ноември, което не се предвижда.


Байдън предложи нови мерки за намаляване на разходите за жилища, включително данъчен кредит в размер на 10 000 долара за купувачите на първо жилище - признание за притеснението на потребителите от високите лихвени проценти по ипотечните кредити - като същевременно се похвали с икономическия напредък на САЩ по време на мандата си.


Икономиката на САЩ се развива по-добре от тази на повечето страни с високи доходи, като продължава да нараства броят на работните места и потребителските разходи. Но като цяло американците дават на Тръмп по-добри оценки в анкетите по икономически въпроси, пише "Ройтерс".


Сред гостите на съпругата на президента за речта е шведският министър-председател Улф Кристерсон, който е във Вашингтон по повод официалното присъединяване на Швеция към НАТО в четвъртък, две години след нахлуването на Русия в Украйна.







Байдън завърши речта си с препратка към възрастта си, като заяви, че по време на кариерата му са му казвали, че е едновременно твърде млад и твърде стар. "Независимо дали съм млад или стар, винаги съм знаел какво издържа", каза той. Той подчерта, че възрастта на Тръмп е близка до неговата. "Сега други хора на моята възраст го виждат по различен начин", каза той, визирайки различните им виждания за Америка.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4206 |07.03.2024 Добра новина за Украйна: Събрани са парите за 800 000 артилерийски снаряда . 1| 2872 |06.03.2024 В. "Уолстрийт джърнъл": Ники Хейли планира да прекрати кампанията си за президентските избори в САЩ . 0| 2683 |05.03.2024 Супер вторник в САЩ: Гласуване в 15 щата и една територия на първични избори . 2| 2871 |04.03.2024 Милен Керемедчиев: По-вероятно е Израел да спре военните действия в момента и да позволи частична помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads