Реклама / Ads
0| 3046 |08.05.2024 СВЯТ

Над 150 000 души посрещнаха олимпийския огън на тримачтов платноход в Марсилия

.
Марсилия
Над 150 000 души се събраха край Старото пристанище в Марсилия, за да посрещнат олимпийския огън на френска територия. Факелът пристигна с тримачтовия платноход "Белем" малко след 19:00 ч. местно време, след като плава 12 дни през Средиземно море от Гърция.
 

Корабът акостира на южния бряг на Франция 79 дни преди откриването на XXXIII летни игри в Париж 2024. Специално заради пламъка една от най-големите организирани групи привърженици на футболния "Олимпик" (Марсилия) - "Саут Уинърс", беше подготвила впечатляваща хореография, напомняща, че вторият по големина град във Франция е бил основан от гърци преди 2600 години.


"Това е безспорен успех - десетки и десетки хиляди хора минаха днес през Старото пристанище. Вижда се красотата на нашия град. Днес ние сме центърът на света", коментира кметът на Марсилия Беноа Паян.


"Пристигането на олимпийски огън в Марсилия е много символично, защото този град, основан от гърци, е символ на нашето приятелство", коментира пък посланикът на Гърция във Франция Димитриос Зевелакис.


На сушата факелът бе поет от бившия плувец Флоран Маноду, олимпийски шампион на 50 м св. стил от игрите в Лондон 2012. Под звуците на френския химн - Марсилезата, в небето кръжаха изтребители, които изобразиха във въздуха петте олимпийски кръга, а след това пуснаха дим в цветовете на знамето на Франция - синьо, бяло и червено.


На церемонията присъстваше президентът Еманюел Макрон, поради което мерките за сигурност бяха безпрецедентни. Районът беше охраняван от над 6000 полицаи, разположени бяха и десетки снайперисти от елитните сили за сигурност. Служители на реда с кучета обхождаха огромен периметър около пристанището.


Същинската част от щафетата с огъня на френска територия ще започне в четвъртък, като първите факлоносци ще бъдат бившите футболисти на "Олимпик" (Марсилия) Жан-Пиер Папен, Дидие Дрогба и Базил Боли. Повече от 10 000 души ще участват в щафетата, която ще обиколи и презокеанските територии на Франция, преди пламъкът да стигне до Париж и да бъде инсталиран близо до Лувъра, в градината Тюйлери.


Церемонията по откриването на олимпиадата ще се проведе във водите на река Сена на 26 юли.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3906 |08.05.2024 Газпром на загуба от $6.9 млрд., продажбите в Европа намалели двойно . 2| 2557 |08.05.2024 Гражданите на Естония в бъдеще ще могат да гласуват на избори по мобилен телефон . 3| 3046 |07.05.2024 Беларус обяви "незабавна проверка" на тактическите ядрени оръжия . 0| 2911 |07.05.2024 Bloomberg: Руснаците се учат да живеят с войната, която Путин отприщи в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads