Реклама / Ads
5| 5591 |30.05.2011 СВЯТ

Затягат здраво „коланите” на Гърция

.
План за налагането на безпрецедентен контрол върху Гърция се обсъжда от европейските лидери, съобщава в. “Файненшъл таймс”.
 

 Суверенната икономика може да бъде заставена да плаща международен данък, както й да се раздели с част от държавните си активи, които ще бъдат предложени за приватизация. Всичко това ще бъде изискано от Гърция в замяна на заемите, които й се отпускат по линия на спасителния план.

Високопоставени служители, близки до преговорите, са допълнили, че има идея за стимулиране на частните инвеститори, които държат гръцки облигации. Мисли се за възможност, която да им даде стимул да склонят на удължаване на сроковете, в които Гърция трябва да плати по издадените дългови книжа.

Споразумението по този план трябва да бъде готово до три седмици, става ясно още от информацията. Причината да се бърза е твърдата позиция на Международния валутен фонд да обърне гръб на Гърция, тъй като страната не изпълнява в задоволителна степен поставените й финансови цели.

Европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен предупреди, че няма време гръцкото правителство и опозицията да спорят за мерките за съкращаване на държавните разходи. Той призова за споразумение за необходимите строги икономически мерки няколко дни преди решението за отпускане на по-нататъшната финансова помощ от милиарди евро за Гърция.

„Няма време за по-продължителни преговори”, заяви Рен. „Всички политически партии в Гърция, както и опозицията, трябва да действат конструктивно”, добави той. Европейският комисар подчерта, че месец юни е „критичен” за дълговата криза в ЕС, като следващите месеци могат да бъдат „пропусната възможност” или „началото на края на кризата”.

Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину изрази увереност, че страната му ще получи следващия транш от отпуснатия спасителен заем. Той опроверга информация на германското издание „Шпигел“, в която се изразяваха съмнения за извършването на трансфера.

Папаконстантину съобщава в министерско изявление, че преговорите продължават и те ще бъдат финализирани в следващите няколко дни. „Имаме всяка причина да вярваме, че тези преговори ще приключват позитивно за страната… което ще рече, че ще получим петия транш”, добави той.

В неделя „Шпигел” съобщи, че ЕС ще последва хода на МВФ, ако институцията блокира петия транш от заема от 110 милиарда евро. Според изданието ЕС ще вземе решение, след като анализира последния одит на гръцките публични финанси, извършен от експерти от Европейската централна банка, ЕС и МВФ. Изданието добавя, без да сочи източниците на информацията, че в одита ще се съобщи, че Атина се отклонява от всички бюджетни обещания, направени миналата година в замяна на финансовата помощ.

Миналата седмица еврокомисарят по морските въпроси и риболова Мария Даманаки, която бе номинирана от управляващата в Гърция социалистическа партия ПАСОК, предупреди, че членството на страната й в еврозоната е в риск, ако не бъдат направени саможертви. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в статия във в. „Катимерини“ категорично опровергава слуховете за излизане на Гърция от еврозоната. Барозу обаче предупреждава, че „ситуацията за Гърция е много сериозна“.

В. „Етнос“ пише, че основното изискване на кредиторите от тройката към правителството в Атина било да пристъпи към незабавно затваряне на силно задлъжнелите и губещи държавни предприятия и фирми. Според изданието на „червено“ били 1800 предприятия, а хиляди работещи в тях били застрашени от уволнения.

Неяснотата около финансовото бъдеще на страната обаче предизвика паника сред гърците. След като в медиите се появиха слухове за излизане на Гърция от еврозоната, само за един ден те са изтеглили 1,5 млрд. евро от банковите си сметки.
Междувременно Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ предупреждава за военен преврат в Гърция заради жестоките икономически мерки и отчайващото състояние на страната. Това твърди германският в. „Билд“ в публикация, цитирана от гръцкото електронно издание на в. „Етнос“.

Според германския таблоид ЦРУ в свой доклад споменава, че протестите по улиците на Атина могат да доведат до ескалиращо насилие и даже до революция и че вследствие на това гръцкото правителство щяло до загуби контрол над управлението на страната.

„Билд“ пише още и за доклад на ЦРУ, в който се споменава за евентуален военен преврат, в случай че ситуацията в Гърция се усложни още повече и излезе извън контрол.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5211 |07.05.2011 Гърция няма да напуска еврозоната . 0| 4858 |19.04.2011 Ново трус - този път в Гърция . 0| 5109 |17.03.2011 Отново стачки заливат Гърция . 0| 4754 |09.03.2011 Самолет на Кадафи засечен в небето над Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads