Реклама / Ads
9| 5670 |29.09.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕС атакува "Газпром"

.
Инспектори от Брюксел нахлуха на внезапна проверка в българските компании "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".
 

Евроинспекция имаше и в "Овергаз", дъщерна на "Газпром". Акцията е част от мащабна проверка на Европейската комисия в 21 компании от 10 държави за нарушения на антитръстовото законодателство - разпределяне на газовия пазар, възпрепятстване на достъпа до мрежата, завишаване на цените. Голяма част от проверяваните фирми са на руската "Газпром". "Показаха документ от Върховния административен съд и запечатаха някои стаи", съобщи служител в една от българските държавни компании пред "Труд". Служителите били отрязани и от достъп до електронните си пощи. Оказваме пълно съдействие, каза министър Трайчо Трайков.

 

Европейската комисия организира във вторник и сряда невиждана по мащабите си акция с обиски на 21 компании в 10 страни, членки на ЕС, по подозрения за манипулации на свободния пазар на природен газ. Голяма част от фирмите, взети на прицел, са дъщерни на “Газпром”. Инспекцията засяга и дългосрочните договори на “Газпром”, които предвиждат редица тайни клаузи. Обиски като в холивудски филм бяха извършени и в три държавни фирми в нашата страна - в държавния Български енергиен холдинг и в дъщерните “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз”.

 

На доброволна проверка се подложи и “Овергаз” - дъщерна фирма на “Газпром” у нас, съобщиха оттам. “Инспекторите от Брюксел пристигнаха още във вторник сутринта. Показаха документ от българския Върховен административен съд и запечатаха някои стаи”, разказа служител в една от проверяваните компании. Проверяващите - българи и чужденци, получили пароли и неограничен достъп до фирмените компютри и документация. Обратно - служителите били отрязани от електронните им пощи. На работните си места в сряда те се информираха главно от интернет на мобилните си телефони какво се случва.

 

“ЕК проверява български газови компании в рамките на общоевропейската проверка за търговията, преноса и съхранението на природен газ в общността”, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след заседанието на правителството в сряда. Проверките в българските дружества са свързани с дългосрочните договори за доставка от “Газпром”, поясни той. У нас акцията се провежда съвместно с Комисията за защита на конкуренцията.

Проверяващите получават пълно съдействие от българските власти, подчерта Трайков. Очевидно сме свидетели на един от първите опити да се налага общоевропейска политика в областта на спазване на защита на конкуренцията, коментира той. По-рано т. г. Трайков постави пред Брюксел въпроса да се даде предимство на европейското законодателство при сключването на двустранни договори между страни членки на ЕС и “Газпром”. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5100 |20.09.2011 В. Танов: Идват избори - опозицията атакува . 4| 6931 |28.06.2011 "Булгаргаз" и "Газпром" договарят цената на газа . 14| 6108 |26.01.2011 Преки преговори между България и "Газпром" за доставка на газ . 5| 5583 |29.10.2010 БСП атакува Борисов, развалял имиджа на АЕЦ-а

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads