Реклама / Ads
33| 5396 |17.11.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Милиони източени от стопанисването на язовири

.
Мирослав Найденов Източник: източник
Имам съмнения за злоупотреби за милиони. Това е огромно имущество и е било обект на доста големи апетити.


Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в сутрешния блок на Би Ти Ви по повод изчезналите  11 язовира от активите на МЗХ.

Язовирите „изчезнаха” заради липсващи документи на Агенцията по хидромелиорация. Заради това Сметната палата отказа да завери финансовата ревизия на земеделското министерство и прати ведомството на Мирослав Найденов за наказание при финансовия министър Симеон Дянков.

Липсва не стойността на язовирите, а счетоводният баланс – какво се е случило с тези активи. Не можем да разберем къде и за какво са отишли десетки милиони лева. Изчезнали са всички документи – цялото счетоводство, каза министър Найденов.

През 2006 година тогавашното правителство е решило всички съоръжения, свързани с напояване и отводняване са прехвърлени към новосъздадената агенция, обясни той.

"До 2009-2010 година обаче това не се случва, т.е. активите съществуват, по тях се правят много неща - корекции на диги и язовирни стени, и всичко трябва да бъде осчетоводено и добавено като баланс към първоначалните активи, каза Найденов. Идвайки на власт новият кабинет решава да закрие агенцията

Когато се закрива тази агенция, се установява при приемането на активите, че цялата документация липсва. Ликвидацията става в началото на 2010 година.

Прокуратурата още тогава е уведомена за случая и е образувала производство срещу неизвестен извършител, но на питане към прокуратурата от медиите какво е движението по случая не е получен отговор, каза Найденов.

Сред язовирите, за които липсва каквато и да е било документация, са „Ахелой”, „Бели Лом”, „Дяково”, „Жребчово”, „Порой”, „Съединение”, „Сопот”, „Тракиец”.

"Освен за язовирите, които изредих, липсват всякакви данни за 13 броя предпазни диги, 27 дунавски диги, 75 помпени станции, 354 корекции на реки и 401 отводнителни полета. Т.е. по тях са наливани доста средства. Казано иначе, допълнителните неща, които са вършени по тях, е трябвало да бъдат осчетоводени и добавени към баланса на съответните съоръжения. И когато липсва счетоводството, утре ние не можем да се върнем назад и да проверим къде са отишли парите, примерно за поддръжката и корекцията”, обясни министърът.

Листче по листче сега се събират, за да се сглоби този пъзел. Препоръката на Сметната палата е външна одиторска фирма да извърши този огромен обем от работа. Едва ли този архив е унищожен, възможно е някъде да е съхранен, смята министър Найденов.

Надявам се на това, което Сметната палата препоръча - външна фирма да направи оценка и баланс на тези активи, колкото и да ни струва. Обществото трябва да плати тази цена, за да се знае какво се е случвало години назад в тези съоръжения, наливани са милиони.

Не можем да разберем къде са отишли тези средства, а става въпрос за десетки милиони лева, каза още Найденов. Прокуратурата е образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7134 |27.09.2011 10 цигански клана въртят милиони у нас . 1| 7008 |16.09.2011 Адвокати лапат милиони от сгазен ром . 18| 7170 |17.08.2011 За три месеца БГ телекоми "олекнаха" с милиони . 1| 5145 |09.11.2010 64 фирми дължат милиони на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads