Реклама / Ads
1| 6195 |22.11.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Какъв винтоверт да изберем?

.
Поставянето или премахването на винтове не е толкова трудно, ако имате обикновена отвертка, но когато става въпрос за повече бройки винтове се налага използването на електрически или акумулаторен инструмент като винтоверта.
 

Винтоверт или бормашина

 

Има голям шанс вече да притежавате електрическа бормашина, а обикновените бормашини могат да се използват и като винтоверт с правилната приставка. Ако имате такъв, който всъщност може да пробива дупки, има вероятност да е голям и твърде обемист, за да се използва цял ден за справяне с винтове.

 

Винтовертът е с точно правилния размер и извежда точното количество въртящ момент, за да боравите с винтове през целия ден, а някои от по-новите акумулаторни задвижващи винтоверти са направени с мисъл за изключителна преносимост. По-важното е, че винтовертите са настроени на правилните обороти и въртящ момент за завиване на винтове с общо предназначение – това означава по-малко шансове за премахване на прорезите за винтове или тяхното прекомерно затягане.

 

Типове винтоверта


На пазара има огромен избор от различни модели инструменти, които се различават по параметри и функционалност. Винтовертите могат да бъдат както професионални, така и домакински. Освен това важна роля играят размерът, видът на захранването, мощността, както и наличието на определени допълнителни функции. Първо трябва да разберете вида на захранването. Има два основни типа винтоверти - електрически и акумулаторни. И двата вида имат свои собствени характерни предимства и недостатъци, така че си струва да се спрем на тази точка по-подробно.


Акумулаторните винтоверти са идеалното решение за работа далеч от източници на захранване. Компактният размер и липсата на проводник позволяват използването на такъв инструмент на труднодостъпни места, а наличието на сменяеми батерии ще осигури необходимата автономност. В допълнение, тези модели генерират много по-малко шум в сравнение с електрическите винтоверти.


Батериите могат да са три вида: литиево-йонни, никел-кадмиеви и никел-металхидридни. Разбира се, най-практични и модерни са литиево-йонните батерии. Те имат достатъчен капацитет, леко тегло и, което е важно, се зареждат достатъчно бързо. Такива батерии обаче имат и някои недостатъци, а именно необходимостта от постоянна работа и спазване на правилата за зареждане. Никел-кадмиеви и метал-хидридни батерии се използват в много инструменти от дълго време. Те осигуряват достатъчна мощност и автономност, а също така имат ниска цена. 

 

Електрическите винтоверти са много подобни на електрическите бормашини, но за разлика от тях имат регулатор на въртящия момент. Най-често такъв инструмент е представен от модели с предимно професионална посока. Въз основа на ситуацията, липсата на необходимост от презареждане на сменяеми батерии може да се счита за едно от предимствата, особено ако работата се извършва на закрито и се изисква достатъчно висока мощност от устройството.

 

Как да изберете правилния винтоверт?


Когато спрете пред витрина или разглеждате каталог, е ясно, че е невъзможно веднага да спрете очите си на прaвилния инструмент. Важно е да знаете точно за какво и колко ще се използва инструмента, който смятате да закупите. Вземете предвид следните характеристики:

 

Мощност
Първо трябва да определите дали винтовертът ще ви трябва за професионална работа или за домашни ремонти, които няма да се случват чак толкова често.

За дома е достатъчна мощност от 450-650W, а професионалистите се нуждаят от по-мощен инструмент. 

 

Въртящ момент
Колкото въртящият момент е по-висок, толкова повече мощност осигурява винтоверта и винтът може да бъде завинтен по-дълбоко в детайла. За домакинска работа е достатъчен въртящ момент от 25-30 нютон метра.

 

Комфорт по време на работа
Това включва леко тегло, удобен захват, дължина на кабела и други функции, които създават добра работна среда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5210 |21.10.2021 Какъв стил дамска чанта да изберем съгласно фигурата? . 30| 11090 |02.10.2020 Зам.-държавният секретар на САЩ: Турски поток не е никакъв Балкански поток, АЕЦ ”Белене” е стара версия . 24| 7174 |20.09.2010 Т. Младенов: Какъв е този работодател, който не може да плати 270 лв.? . 18| 6067 |11.07.2010 С. Дянков: "Свещени крави" в криза? В никакъв случай!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads