Реклама / Ads
0| 4894 |15.07.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Френски почерк в арабската столица Тунис

.
Арабският свят винаги е бил любопитен, примамлив и интересен за опознаване. А Тунис е може би една от най-желаните дестинации. Причините да посетим тази страна са много.
 

С екипа на Професия турист заедно ще открием всяка една от тях.

 

Тунис е известен не само със ситните пясъци на пустинята, миражите и оазисите насред Сахара, но и с модерни градове, исторически и културни забележителности, както и величественият Картаген.

 

Историята на Тунис е толкова богата, че е трудно да се разкаже накратко. Това е древна страна. Има съхранени паметници на 10 хил. г. пр.н.е. От тук са минали много племена и народи, но като че ли най-голямо значение имат финикийците. Те основават през 12 в. пр.н.е. свои колонии, сред които господстващо положение заема славния Картаген. Той е завладян от Римската империя вследствие пуническите войни. Тунис попада и под властта на Византия. През 7 в. е включен в Арабския халифат, което свързва страната с центровете на ислямската цивилизация. За Тунис се борят испанци и французи. Бил е част и от Османската империя, но на 20 март 1956 г. става независима държава. Година по-късно Тунис е обявена за република, а за президент е избран Хабиб Бургиба. Правителството поема курс за преодоляване на икономическата изостаналост и зависимостта от Франция.

 

Преживяла и Арабската пролет, днес Тунис е едно от най-предпочитаните и сигурни места за почивка.


.
Тунис се казва и столицата. Изключително красив и оживен град. Той разполага с всички удобства на съвременния свят - модерни магистрали, удобен градски транспорт, луксозни хотели, ресторанти и плажове, страхотни стадиони и музеи, университет, който по възраст може да си съперничи дори с Оксфорд.

 

Старият център на Тунис представлява средновековен град с тесни улици, джамии, пазари и магазини. Красиви сгради описват като лабиринт пътя, по който да вървят туристите. Историците смятат, че през 4 век пр.н.е. на територията на съвременния град е имало малко селце, което се е наричало Тюнис. И съдбата му е неразривно свързана с историята на неговия съсед – Картаген. Във времена на мир той е добил популярност на тихо и спокойно място с нарастващо население, упражняващо занаятчийство и търговия. Но през 146 г.пр.н.е. Тюнис е бил разрушен заедно с Картаген и чак след 150 години е бил възстановен отново.

 

Медината е старата част на града, която помещава над 700 исторически и културни обекта. Сред тях са дворци, джамии, мавзолеи, ислямски религиозни училища, фонтани, стари сгради и семейни дюкяни. Медината е обявена за културно и историческо наследство от ЮНЕСКО.

 

Площта й е огромна – над 270 хектара, а в квартала живеят около една десета от населението на град Тунис. Тук са разположени и голямата джамия, която помещава мюсюлманския университет и библиотека; „Джамията на маслината”, датираща от 723 година и „Дворецът на бея”. Смята се, че дворецът е построен върху останките на римски театър. Доказателство за това е неговата декорация, която съчетава елементи на много различни култури и периоди на изкуството.


.
Днес най-любимото място на туристите е търговската зона и пазарите. Отрупаните със стока магазинчета привличат вниманието дори и на тези, които въобще не обичат да пазаруват. Не се учудвайте, че никъде няма цени. Самите търговци преценяват каква сума да ви кажат, в зависимост от това на какъв език ги питате, как изглеждате и дори колко сте любезен и отзивчив. И тогава започва пазарлъкът. Започват да ви разпитват откъде сте, харесва ли ви Тунис, за първи път ли идвате, като между другото си разменяте различни суми за предлаганата стока. Ако сте по-настойчиви, можете да смъкнете първоначалната цена до 70%. А тук определено има какво да си купите за спомен. Препоръчваме традиционните мозайки, дрехи и покривки от чист памук, както и билковите масла и козметика. Те помагат при различни кожни раздразнения и мускулни възпаления, както и за подхранване на коса и кожа. Чантите от камилска кожа също са добра покупка.

 

Освен красивите плажове и луксозни хотели и заведения, Тунис може да предложи редица културни забележителности. Един от най-впечатляващите музей е Бардо. Той се помещава на територията на стар дворец, построен през 13 век за Хафсидите. По-късно, в резултат от дарение, сградата е превърната в музей.

 

Музеят е известен с голямата и изящна колекция на мозайки. Експозицията обхваща части от културата на праисторическия, римския, ранно християнския и ислямския период от историята на Тунис. Създаването на многоцветни пейзажи и изображения от мозайки е част от културата на Тунис. Комплексът съхранява и едни от най-красивите скулптури и статуи в страната.

 

Тунис е бил централната част на Римска Африка, така че най-ранната истинска мозайка в света, датираща от 5 или 4 в. пр.н.е., е била открита близо до Картаген. Според изследователи това показва, че картагенците, а не римляните, са изобретили тази форма на изкуство.

 

Мозайките толкова се разпространяват, че скоро започват да намират различни приложения. Най-впечатляващи са картините от многоцветни пейзажи и портрети, в които обемът е бил предаван чрез градация на цветовете, а композициите стават все по-сложни. Използват се напълно естествени багрила, което е съхранило цветовете и до днес.


.

 

Пищните зали на двореца допълват усещането за величие. Несъмнено  най-красивата изложба е тази на мозайки от римско време, като много от тях са пренесени тук от близкия Картаген.

 

Музеят трудно се обикаля набързо. Само, за да спрете пред най-важните експонати и да се възхитите на красотата на произведенията, отнема няколко часа. Музеят Бардо е наистина прекрасен и си заслужава да му отделите време, да усетите атмосферата на Тунис и да се доближите до вековната култура и историята на страната.

 

Всичко това можете да видите в предаването Професия турист или да преживеете с програмите на ЕКВАТОР. А следващият път ще ви заведем до останките на древен Картаген.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7488 |22.05.2020 ”Рено” може да изчезне от френския пазар . 7| 5417 |01.05.2016 Ангелкова: За пръв път френските туристи се връщат у нас . 6| 5987 |18.11.2013 Фалираме по френски . 36| 5785 |23.03.2011 Вдигаме "Белене" с френски турбини?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads