Реклама / Ads
31| 14012 |14.06.2015 ГЛАСЪТ

Общество между бунта срещу и триумфа на Пеевски

.
Делян Пеевски Източник: Булфото
От няколко дни в страната върви следният виц: Двама си говорят на спирката и единият казва: "Босовете в ДПС щели да защитават Делян Пеевски до последния човек". "А дано, а дано", - отвърнал другият.
 
А дано, ама надали, кометирала циганката вероятността да е девствена в първата брачна нощ. Това, на което се надява народът, винаги е обратно на това, което искат политиците. Затова и изразът на премиера Бойко Борисов за това как ДПС инкасира само пасиви, докато държи в редиците си Пеевски, вече избледня покрай зарята в Баку, в чест на т.нар. Европейски олимпийски игри и нестихващите препирни около паметника на цар Самуил. Пепел на тези думи тури и заместникът на Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов. Мрън, мрън, мрън... Пеевски не ни пречи... мрън, мрън... това не е наша работа... Така нареждаше Цветанов по Нова тв, отказвайки да каже и една конкретна дума за знака на премиера. Страх, а не стратегия се крие зад такова поведение. А Борисов бе ясен, че един човек трови цялата политико-икономическа атмосфера в страната и трябва да бъде отстранен.

Има няколко причини, заради които политбюро на ДПС няма да позволи и косъм да падне от главата на Пеевски. 

 

1. ДПС няма как да се съгласи с предупреждението на премиера, колкото и той да е желан партньор в мерака им да запазят позициите си във властта. Признаят ли, че е прав - признават, че Пеевски е вреден.

Има хубава турска поговорка: Ръката, която не можеш да извиеш, я целуваш. Ситуацията обаче е по-заплетена: и Борисов, и ДПС се опиват да извиват ръцете на отсрещната страна. В един момент обаче някой ще трябва да целува, в противен случай протестите в Гърмен ще им се сторят като плажен флирт.

 

 2. Това, с което Пеевски е вреден за цялата държава и нация е от полза за върхушката на ДПС. На хора от ГЕРБ и БСП също.  Както каза неотдавна Осман Октай, някогашен зам на ДПС: "Всички в парламента са зависими от #Кой".

Моделът започва да фукционира още по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. На политическите играчи им трябваше посредник - безскруполен и брутален. В сараите на Доган, където рефлексите за задействане на задкулисието са най-бързи, номинираха Пеевски. Той замести Красьо Черничкия от Плевен и придаде нов мащаб на задкулисието. Също като Красьо и Пеевски се насочи към овладяване на съдебната система и в частност на прокураурата. Прокуратурата, защото тя има привилегията да формулира дадено обвинение. Нещо, в което съдът не може да се бърка. А да имаш властта да въртиш точките и алинеите от закона като кубчето на Рубик е огромно изкушение и привлича корупционните практики като магнит.

 

3. По времето на кабинета "Станишев" участниците в тройната коалиция буквално се пристрастиха към модела #Кой. Сега е модерно да се говори, че КТБ е била мотор на този модел, но истината е, че той е рожба на морално разкапалия се политически елит. И далеч не само КТБ е участвала във финансирането му. Колкото до банкера Цветан Василев, той наистина има голям грях към обществото и това е финансовото отглеждане на Пеевски.

От времето на тройната коалиция е и "узаконяването" на допълнителнителното "стимулиране" на политици и управленци, известно по света като корупция по висшите етажи.

 

4. По време на първото правителство на ГЕРБ настъпва лош период за започналия да се радикализира мафиотски модел. През първата година са проведени няколко мащабни акции и раследвания срещу организираната престъпност. В арестите и в съда се оказват лица, които до този монент са били недосегаеми заради "политическия чадър" над главите им. Стига се до присъди, каквито до този момент изключитело рядко са произнасяни. Тогава всички кръстници на #Кой взимат спешни мерки за запазване на статуквото. Посредникът Пеевски усвоява нова специалност - подводничар. В дълбините на българското обществено море, той договаря цената на спокойствието и възможността да се печели на гърба на държавата и народа. Така че днес той държи в ръцете си кукловодите, които му гласуваха доверие с информацията, която знае за тях. Затова и охраната му засенчи онази на Муамар Кадафи от диктаторския му период. само дето Пеевски не спи в специална палатка, а в хотела-крепост "Берлин", където го посещават високопоставени политици, магистрати и министри - все поклоници на разкешването. Нещо като клуб по интереси. Мафиотски интереси.

 

5. Паническият страх от народното недоволство принуди политико-мафиотския кръг, рожба на ДПС и останалите, да потърси сигурност за капиталите и за себе си. Това доведе до тотално корупционизиране на институциите, оттам и на държавата.  Колкото и да отричат политиците и магистратите присъствието на мафията, те са наясно с мащаба на злото, сравнимо единствено с османското и чумното нашествие в земите ни. МВР, ДАНС, следствието, прокуратурата, службите, НАП, финансовото министерство - това са само част от падналите (повечето предадени отвътре) крепости на държавността. Някои от тарифите за осигуряване на комфорт са обществена тайна. Само по линия на Кой пликовете за министри, вице-премиери, премиери и партийни лидери варират от 30 000 до 100 000 евро на месец.

Вместо с организираната и битовата престъпност, целият ресурс на службите и прокуратурата бе насочен срещу несъгласните с Кой. Банкерът Цветан Василев бе набеден за поръчител на убийство на Пеевски, банката му и свързани с него фирми ударени и разкостени от цяла армия следователи, прокурори и тежко въоръжени спецполицаи. Трима души бяха обявени за килъри на Пеевски и арестувани. След дни съдът оповести, че всичко това е лошо скалъпен сценарий, главният прокурор Сотир Цацаров бе принуден да се извинява за свинщината на някои свои колеги и служители на МВР. Българите обаче разбраха, че мафиотският модел е постигнал явно превъзходство над държавата. Със съучастието на ключови фигури и институции.

 

6. Пеевски е активен участник във функционирането на бизнес модела на Кой. Името му се свързва със собствеността на "Булгартабак", а "Булгартабак" пък с контрабандиране на цигари за Турция и Близкия Изток. Има достатъчно данни за това. Фирми, свързвани с Пеевски, са сключвали договори в областта на строителството, пътищата, железопътната инфраструктура, енергетиката, проекта Южен поток и пр., които са ощетили държавата със стотици милиони. Част от тези фирми усилено въртят далавера в момента и с главния свидетел срещу КТБ и Цветан Василев - Бисер Лазов (което прави очевидна връзката Пеевски - Лазов). Става дума за разпродажба на имоти от активите на банката, с което се ощетяват вложителити и държавата с десетки милиони. Пред очите на прокуратурата. И правителството.

 

7. Пеевски е в течение на всички без/действия на БНБ, прокуратурата и други институции в ликвидирането на КТБ.


8. Пеевски осигурява по-голямата част от невидимото финансиране на ДПС. Или посредничи за неговото осигуряване. Повече финанси - повече гласове за движението, повече влияние и аргументи за сделки.

 

9. Кръгът #Кой е в основата и на рекета и свалянето на цените на тютюна. В същото време ДПС твърди, че е спасител на тютюнопроизводителите, принуждавайки държавата да вади всяка година над 100 милиона, за продукция, която след това гние в складовете. Тютюна за ДПС е политическа, а не земеделска култура. 

 

10. Нереализиралият се шеф на ДАНС знае каква е била договорката между ДПС и БСП за съдбата на Бойко Борисов. Знае кой е трябвало да реализира "мократа поръчка" и как. Участвал е в подбора на кадрите за тази мръсна работа.

 

11. Пеевски и майка му държат медийна империя, която съществува въпреки антимонополното законодателство. Тази империя манипулира общественото мнение, често си служи с клевети и откровени лъжи, за да унищожи неудобните на кръга Кой. Прави го нагло и брутално. Пред очите на институциите, които са особено строги към журналисти, които кривнат от "правата линия" и благосклонни към въпросните редакции, сътворили истински шедьоври, сравними единствено с нацистката и сталиновата пропаганда. В тях няма да срещнете нито една критична дума, дори буква за работата на държавното обвинение, например. В същото време шербетът по отношение на Борисов се лее с дебита на водопада Виктория.

 

12. Моделът #Кой хвърля тежка сянка и върху свободното слово, превръщайки го в несвободно. Немалко медии се финансират с мръсни пари - от контрабанда и трафик, от проституция и необслужвани кредити. В желязната хватка на Пеевски се оказаха дори някога медийни авторитети като Тошо Тошев, Петьо Блъсков, Венелина Гочева, Славка Бозукова и др. Доказателствата са в материалите, които публикуват. Това, което хората искат да научат, няма да го намерят във вестниците. Казал го е Ноам Чомски. Тук това вече е правило.

 

Дванайсет предпоставки за национално робство.

Дванайсет причини върхушката на ДПС да брани Делян Пеевски до последния човек.  

Дванайсет причини всички български граждани да се изправят срещу модела #Кой, олицетворяван така ярко от Пеевски. Защото моделът #Кой е мафиотски модел.

 

Европейските либерали защитават ценности, а ДПС - Делян Пеевски. Срещу тези думи, написани от политика Аспарух Панов, няма аргументи.

 

Въпросът е, кого защитава Бойко Борисов? След дълго избягване на темата за Пеевски и мафията в политиката, той каза "А". Ще дочакаме ли "Б", "В", "Г" и т.н. и колко ще чакаме? Темата за корупцията няма да се разтопи в елейните описания на бъдещите магистрали, бленуваните газопроводи и реформи, както сигурно се надяват управляващите и т.нар. опозиция. Реформите обаче рано или късно ще се случат, защото така повелява общественото развитие. Ще се случат въпреки старанието на политико-мафиотската клика да ги замотае в словесна дъвка. Борисов има шанса да избере дали това да се случи с инструментите на демокрацията, вклюващи еднакво прилагане на закона или по трудния начин. Ако някой го заблуждава, че няма условия за радикален отпор на мафията - лъже го. Всяко търпение има край, дори българското. Още малко под игото на Кой и ще се сбъдне изразът на Чехов: "Ако в първо действие на стената е окачена пушка, то в последното действие тя непременно ще гръмне". Винаги се случва. Защото всичко друго е по-добро от тиранията.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 9542 |07.04.2015 К. Парамов: Има ли нужда БНБ от международен одит? . 45| 13639 |10.03.2015 Какво общо има между отказа на прокуратурата да разследва Пеевски и създаването на нов орган срещу високата корупция под ръкводството на Цацаров? . 42| 18785 |17.02.2015 „Булгартабак“ - триумвират* между Пеевски, Борисов и Доган? . 26| 10595 |20.01.2015 Свободното слово между #КОЙ и "Америка за България"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads