Реклама / Ads
22| 31989 |22.02.2021 ГЛАСЪТ

В Прага изплува име на таен посредник по сделката за ЧЕЗ-България

.
Къде е стъпила ЧЕЗ...
Покрай разследването на сделката за купуване на ТЕЦ-Варна и последващата за придобиването на ЧЕЗ-България от българската Еврохолд изплува още едно име. Става дума за чешкия гражданин Иржи Д. Той е известен на запознатите с провежданите действия на прокуратурата и полицията в Прага като човекът, който посредничи и урежда скритите финансови договорки.
 

Става дума за милиони, давани на лица, от които зависят промени в договорите, при мълчаливото съгласие на контролните органи.

 

Както вече съобщихме неотдавна в сигнали до ЕК, чешката прокуратура и чужди посолства в Прага се бие тревога за важна промяна в текстове от договора за покупката на ЧЕЗ-Българи, които нарушават законовата процедура. Повдига се също въпросът кой всъщност стои зад Еврохолд в тази сделка и каква е ролята на депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера Бойко Борисов в този казус?






Съмненията идват от данните за отчетени загуби на „Еврохолд България“ през 2020 г., които според някои медии надхвърлят 14 млн лева. Нормално е в такъв случай да се попита как Еврохолд ще изплати 335 млн евро. И също: Коя финансова институция ще или вече е застанала зад сделката с кредит и по какъв начин този кредит е обезпечен?  

 

Най-големият проблем в случая, коментираха експерти, е премахнатото в договора на задължението да не се прехвърлят акции от новия преобретител в следващите 5 години. Промяната е станала през ноември 2020 г.

 

ЕС е въвел въпросното правило, за да се пресекат сделки с подставени лица и пране на пари, като се гарантират 5 години, през които собствеността не може да се променя. В определени кръгове се говори открито, че още след подписването на сделката, което трябва да стане съвсем скоро 51% от акциите на дружеството ще бъдат прехвърлени на други лица или фирми. Кои са те и кой стои зад тях – това българската и чешката общественост имат право да знаят. Защото става дума за стратегическа дейност, каквато е електроразпределението на една трета от територията на страната ни.






Припомняме заканата на премиера Борисов в изтеклия в медиите разговор с вице-премиера Томислав Дончев: „Иначе, раздуйте това, че вкарах така го вкарах… . АДФИ, товааа – КФН, това кафене по Еврохолд… на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене. Това е много важно!“. Някои предполагат, че именно след това Еврохолд са се съгласили или са били принудени да играят в унисон с чужди интереси.

 

За 61% Еврохолд трябва да заплати веднага на ЧЕЗ в Чехия 335 млн евро. Длъжни са след това да купят и останалата част до 100% за около ще трябва да преведат още около 200 млн евро или общо 535 млн евро - над 1 милиард лева. Към тази сума ще трябва да се прибяват и около 115 млн евро за покриване на дълг на дружеството. Това прави 13 х EBITDA (оперативната печалба преди лихви, данъци и амортизации), което е колосална разлика, сравнена с възприетата средна за ЕС 3-4 х EBITDA.

Такава разлика, според запознати, означава обикновено пране на пари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 38904 |06.04.2017 Моделът „КОЙ” изплува зад президента Румен Радев . 7| 8199 |21.12.2015 Годината на стаените скандали . 22| 18371 |10.06.2014 Таен доклад: Преименуването, ходжи-агенти, изселването - II част . 74| 22793 |08.06.2014 Сензация: Таен доклад за възродителния процес - I част

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads