Реклама / Ads
40| 12716 |20.03.2015 ГЛАСЪТ

Самодържецът дарява на Ц. Минев и Ив. Мутафчиев от ПИБ парк Пирин

.
Скоро Пирин ще стане частна собственост
Без никакъв срам и свян кабинетът "Борисов 2" е на път да извърши поредното предателство към нацията и държавата. След като си подели МВР и службите с кръга #Кой, сега правителството посяга и на единственото полуоцеляло българско богатство - природата.
Известните с рекламните си пушилки банкери от полегналата на властта ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев получават на тепсия най-апетитната част от Национален парк Пирин.

Преди дни природозащитниците протестираха срещу наглия акт, но премиерът Борисов се направи на зает и не им обърна внимание. А той наистина беше зает с участието си на срещата на върха в Брюксел, където, както се видя от новинарския видеообмен, никой от колегите му не пожела да разговаря с него. Самото му присъствие също се оказа напълно безплодно въпреки опитите му да се изфука, че сме щели да правим газова връзка с Гърция. Стара дъвка, омръзнала на всички.

 

Всъщност неправителствените организации и граждански сдружения, обединени в "За да остане природа в България" обявиха, че проекторешението на правителството за промени на концесионния договор за ски зоната в Банско, е неиздържан в правно отношение. Не само това, а обяви действията на Борисов като подигравка със законите на страната и поредната прегръдка с олигархичните среди, които искат да сложат ръка на Пирин.

 

Вместо прекратяване на концесионния договор и търсене на отговорност от концесионера „Юлен“ АД и виновните длъжностни лица за допуснатото незаконно надвишаване на концесионната площ от 99,55 ха на 165 ха, държавни експерти предлагат на Министерски съвет да увеличи концесионната площ 11 пъти. Това просто е акт за узаконяване на всички нарушения досега. Концесията включва само площта на просеките за пистите и съоръженията, но сега се предлага да се включи и гората между тях. Както е известно, концесионерът е свързан с една от големите български банки - Първа инвестиционна банка. Същата, в която фирмите на Кой (близки до Делян Пеевски) прехвърлиха пари и кредити от КТБ за стотици милиони дни преди банката на Цветан Василев да бъде ударена от мафията с цел присвояване.

 

В случая подаръкът към Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев не включва само узаконяване на незаконно заграбеното в Национален парк Пирин. Най-съществената разлика между това проекторешение и онова, което правителството на ДПС-БСП "Орешарски" не подписа, а по-късно беше скъсано и от правителството на Бойко Борисов, е, че концесионерът нарушител получава неограничени права върху цялата територия на ски зоната над Банско. В Министерски съвет все по-открито се говори, че въпросното решение е взето след братска консултация между Борисов, Пеевски и собствениците на ПИБ.

 

С член 2.1.4 на проекторешението се допуска 11-кратно увеличение на концесионната площ от 99,55 ха на 1069,58 ха. Така концесионерът вече ще има право да построи не само още една кабинка, а да застрои цялата гора под връх Тодорка. Оттам нататък до застрояването на цял Северен Пирин е една крачка. Ня ще бъде аргументирана с натиска на инвеститори и общини да построят нови над 330 км ски писти в Пирин.

 

Природозащитниците припомнят, че допускането на ново строителство в ски зона Банско в национален парк Пирин противоречи на забраната на чл. 21 от Закона за защитените територии. Освен това, промяната във финансовите параметри на концесията за пореден път не е обоснована с икономически анализ, който да отразява реалните пазарни условия. Техните твърдения обаче са отхвърлени, а самите природозащитници бяха наречени платени агенти на чужди интереси.

 

Проекторешението на Министерски съвет нарушава конкурентните правила в България и узаконява монопола на концесионера „Юлен“ АД, чрез подмяна на конкурсните условия за концесията от 2000 г.

 

Според природозащитниците антибългарското в ситуацията е, че докладът на междуведомствената работна група към Министерски съвет, въз основа на който е подготвено проекторешението за ски зона Банско, представлява един христоматиен пример за поръчков акт.

 

Липсва какъвто й да било анализ на проблемите, повдигнати от редица експерти в работната група по отношение законността и собствеността на обектите в ски зона Банско. Нещо повече, в доклада са изложени само аргументите, които прикриват нарушенията и отговорността на виновните лица и да подведат правителството и обществото, че има неясноти и противоречия в концесионния договор и законодателството.

 

Пример за това е позоваването на отменената Наредба за категоризация на ски пистите с цел оправдаване прекомерното разширение на ски пистите (до 3 пъти над разрешеното от екоминистерството при ски писта "Томба"). В същото време работната група не проверява защо всички ски писти в ски зоната са били ползвани, без да имат въобще категория, което е грубо незачитане на Закона за туризма.  

 

Коалицията „За да остане природа в България“ призовава правителството, преди да решава каквото и да е било по отношение на ски зона Банско:

 

Да разследва посочените от експертите в междуведомствената работна група и природозащитните организации въпроси и сигнали за нарушения на концесията.

Да потърси отговорност на виновните лица с цел гарантиране, че нарушенията няма да се повторят в бъдеще не само в Пирин, но и в другите български защитени територии.

Да прекрати концесионния договор при потвърждаване на нарушенията.

 

Да организира съгласно изискванията на устройствения правилник на Министерски съвет публично обсъждане на доклада и проекторешението за концесията за ски зона Банско.

Тези призиви най-вероятно няма да бъдат чути. Причината е, че кабинетът все повече демонстрира обвързаност с олигархични кръгове, които правят всичко възможно да се докопат освен до европейските програми и пари, но и до природните богатства на страната.

 

В случая към собствениците на ПИБ се постъпва по същия необясним начин, както и когато банката бе изправена пред катастрофа и държавата я спаси, като наля в нея над 1,5 млрд лева. Те, разбира се, не бяха върнати в определения срок, но властта отново щедро го продължи.

 

Така, че отпишете тази част от Пирин и я запишете в активите на ПИБ. Странно е, защо прокуратурата си мълчи по въпроса. Можже би, защото смята, че това, което се върши е правилно? Да го заяви открито тогава.

 

Емилия Димитрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 42| 14644 |19.03.2015 Арестувани са Б. Сарафов, В. Горанов и Д. Пеевски. Parla piu piano* . 36| 11088 |18.03.2015 Неграмотните политици-запорожци от ДПС пишат петиция до ЕС . 31| 12743 |17.03.2015 Медийни крясъци издават пораженията на мафията . 44| 9716 |13.03.2015 9 въпроса към министър Божидар Лукарски
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads