Реклама / Ads
5| 21136 |03.08.2017 ГЛАСЪТ

Защо делото „КТБ” се превърна в кошмар за спецпрокурора Гешев

.
Гешев е угрижен. А доскоро се шегуваше дебелашки с колежките и санитарните им материали... Източник: БГНЕС
Възможно ли е страна, в която властва диктатура на прокуратурата, неин висш служител да се страхува? И ако е така, то какво го е изплашило? Интервю на шефа на Специализираната прокуратура, любимец на главния прокурор Сотир Цацаров и олигарха милиардер Делян Пеевски - Иван Гешев, издава точно това - страх.
 
Пред контролиран от Пеевски сайт и неговия главен редактор обвинителят споделя загрижено: „Правят опити да смачкат делото "КТБ"!

Очаквам нови атаки, определени журналисти се опитват да оправдаят парите, които са получавали от банката! Част от битката ще е и извън съдебната зала. Целта на определени хора е да докажат е, че КТБ е рухнала не заради криминалните управленски практики на бившия й мениджмънт, а под външно влияние, категоричен е висшият магистрат”.

 

Усеща се голяма тревога, няма спор.

На въпрос дали очаква банкерът Цветан Василев да се върне за делото той отговаря: "Не очаквам такова развитие! Цветан Василев отдавна можеше да даде съгласие пред съда в Сърбия да бъде екстрадиран до България, за да се яви пред правосъдието, ако имаше такова желание. Укриването му в Сърбия и неявяването му в България е част от неговата защитна стратегия и цели да затрудни както разследването, така и предстоящия съдебен процес".

 

Целият разговор се върти около „медии бухалки”, „платени от КТБ журналисти”, „атаки срещу прокуратурата”, „активни адвокати” и други вредни елементи, целящи да сринат процеса.

 

Реалността обаче е доста различна. За нея обаче сдобилият се с огромна власт прокурор Гешев не обелва и дума.

 

Затова ще му припомним някои нещица. Защото сме добронамерени  желаем в съдебната зала Гешев да пристъпи подготвен.

 

Издателят на в. „Стандарт“ - компанията „Стандарт нюз“, не е подавала в Търговския регистър годишен отчет от 2011 г. Но пък има достатъчно докумети, кото доказват, че един от най-големите акционери - „ГМ прес“ - изпадна в процедура по несъстоятелност. От „ГМ прес“ „Стандарт“ е получил в периода 2011-2012 г. над 6 млн. евро от  „Булит 2007“ , която е кредитирана от КТБ.

 

Почти същата сума и схема е използвана и за финансрането на „24 часа“ и „Труд“. Периодът е същият. Това е времето, в което редакционната политика на „Стандарт“, „Труд“ и „24 часа“ започна очевадно да съвпада с тази на семейните медии на Пеевски: „Монитор“, „Телеграф“, „Политика” и пр. По-късно към тях се присъединява  ТошоТошев и неговия „Преса”.

 

От получените милиони не е върната и стотинка. Странно защо тези медии не фигурират в Обвинителния акт писан от Гешев и обилно похвален от главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Общо над 40 млн. дължат тези издания на КТБ чрез фирмите, от които щедро са ги получили.

 

Гешев твърди, че е нападан от медии и журналсти, получавал пари от КТБ. Силно се е объркал. Тъкмо обратното – хвалят го и му дават думата веднага щом поиска. Самото му интервю, както и изявите му в „Труд”, „24 часа”, „Телеграф” и пр. го доказват.

 

Тревожно е и твърдението на Гешев, че някакви зли сили – журналисти, адвокати, заинтересовани лица и пр. – искат да изкарат, че не лошият мениджмънт на банката е виновен за фалита, а че КТБ е била фалирана отвън. Ами точно така е. През лятото на 2014 г. именно медиите на Пеевски и действията на прокуратурата и МВР предизвикаха паника и опашки пред банката. Беше пусната в оборот и нескопосаната лъжа, че е разкрит заговор за убийството на Пеевски, а Цветан Васлев е организатор. Ако Гешев не разчита на паметта си и на документите от този период, да чукне в Гугъл - той ще му припомни ден по ден как се случваше планирания удар. Ще припомним и публичните твърдения на Бойко Борисов за фалита на КТБ. Например това от 15.12.2014. в Берлин: „Съвсем умишлено бе съсипана една банка, КТБ. Можеше това да не се случва, но БНБ и други институции се намесиха и я сринаха. Загубите са милиарди. Виновни са Пламен Орешарски, Чобанов и Искров”.

 

Със сигурност Борисов ще потвърди тези свои думи в съда. В съда, защото ще бъде призован като свидетел.  

 

В интервюто топ прокурорът твърди още, че Цветан Василев отказвал да съдейства и се стремял да спъва и бави процеса. И това твърдение сериозно куца. Многократно в изявленя за различни медии Василев е заявявал: „Готов съм да се върна в България, но няма гаранции за безопасността ми, както и тази на семейството ми”. И още: „Желая час по-скоро делото да влезе в съда, за да спрат спекулациите около фалита на КТБ. Там ще се извадят аргументите и доказателствата и ще се разбере кой е прав”.

 

Гешев си има готов отговор, че Василев просто така говори, защото му изнася. Доста неубедително. Ако Василев е искал да се укрие, щеше да се „потопи” в някоя далечна страна, а не да седи в Белград. Нямаше също да предлага чрез адвокатите си да бъде разпитан или в Сърбия или чрез конферентна връзка. Законът дава тази възможност.

 

Обвинението обаче отказва. А и как да повярва човек, че е защитен в България, когато доверието в прокуратурата е 6%, а в МВР малко по-високо?

 

В тази връзка са интересни едни изказвания на Бойко Борисов през периода 2013-2014 г. Две негови публични изявления в Народното събрание правят силно впечатление. В едното той обвинява лидера на ДПС Ахмед Доган, че е поръчал убийството му.

 

На 20.06.13 лидерът на ГЕРБ пък заявява от трибуната, че са назначили Делян Пеевски за шеф на ДАНС, защото се готвел сценарий Борисов да бъде арестуван и убит в ареста. "Не казват кой го е предложил - такова решение се взима само от Ахмед Доган... Затова мъцат и хъцат Орешарски, Станишев и Местан... Моят дядо, когато са го убили, са написали в епикризата, че е починал от червен вятър.


Това са готвили да направят. Затова са тичали при главния прокурор още в петък".

 

Щом могат да убият Борисов, какво остава за останалите граждани, па били те и банкер?... И защо са тичали при главния прокурор? Гешев не иска ли да разнищи тези сюжети?  

 

Пред любимото си издание и пред любимя си главен редактор Гешев звучи като психомоторно възбуден човек. Което е странно на фона на 210-те хиляди страници обвинителен акт. Би трябвало спецпрокурорът да пътува към морета подсвирквайки си с уста, предвкусвайки пържена рибка и студена биричка. Вместо това е разтревожен. Поти се и е неприятно изненадан, че прехваленият акт му донесе кошмари, а не спокоен сън. А може да е дочул, че пластовете под нечии важни крака се раздвижват?

 

В България всички слухове в крайна сметка се оказват верни. Добре е да не го забравят дори прокурорите.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 28962 |25.07.2017 Как станах „враг на народа” в Марианската падина на Цацаров . 3| 13349 |17.07.2017 Властта мълчи гузно за тежките присъди по делото „Гранити” . 14| 21125 |09.03.2017 Пустите патриоти, станали московци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads