Реклама / Ads
63| 17767 |24.06.2014 ИНТЕРВЮ

Адв. Симеонов пред Фрог: Цацаров е давал указания в скандала с Пеевски

.
Известният столичен адвокат Константин Симеонов коментира пред Фрог нюз разразилия се скандал около фигурата на Делян Пеевски. По думите му главният прокурор Сотир Цацаров е бил вътре във „водевила” между депутата и банкера Цветан Василев. Нещо повече той е бил кукловодът в разиграващата се пред очите на цялото общество комедия. И, разбира се, тя е била поставена на сцена по поръчка на Делян Пеевски. За да бъде издържана по всички правила на „драматургията”, е бил нужен анонимен свидетел. Такъв е бил намерен в лицето на следователя Петьо Петров.
 

 

Интервю на Даниела Николова


- Адвокат Симеонов „стар познайник” сте на следовател Петьо Петров. В крайна сметка той ли е анонимният свидетел в скандала за мнимото поръчителство за убийство на Делян Пеевски?   

 

-Той е щатен свидетел на ляво и на дясно, както и в така наречения опит за убийство на Делян Пеевски. Някои хора си го ползват по този начин.  

Петьо Петров е обвързан отдавна с Делян Пеевски, тяхната връзка е от времето когато бяха скандалите с Ангел Александров и Христо Лачев в Булгартабак. Аз бях адвокат по едно дело на човек, което след това се прекрати. То беше образувано от двама души, които се занимават с износа на цигари от Булгартабак за арабския свят. Понеже единият от тях беше дал показания срещу Делян Пеевски, който тогава беше заместник министър на Екологията, и тогава образуваха това дело и двамата ги задържаха за 72 часа, след което ги пуснаха с подписка и 2 години ги държаха обвиняеми за контрабанда и пране на пари. Не ги вкараха в съда, като за причината за това предполагам, е фактът, че аз много дълго озвучавах ефира, че има нещо позитивно в задържането им, тъй като в края на краищата ще излязат материалите по така нареченото дело по мярката за неотклонение. И наистина не ги вкараха в ареста. Оказа се, че единственият свидетел по това дело беше Петьо Велков Петров. Той разказваше някаква легенда как моят подзащитен бил шофьор на Христо Лачев и затова тази фирма била негова. Ето такива неща говореше, което е много характерно за него. Не е само този случай, в който той е свидетел на прокуратурата или на следствието. Връзката му с Пеевски е много стара и това е причината за неговото издигане в кариерата.

 

Логично е и при сегашният скандал с Пеевски Петров отново да е анонимен свидетел, тъй като делото е изцяло измислено. То си постигна целта. Целта му, както беше казал Буров най-лесно се убива муха и банка с вестник, и резултатът е на лице, банката я убиха. С едно абсолютно измислено дело главният прокурор призна, че в него няма нищо. То е измислено от самото начало, всичко е по указания на главния прокурор лично. Писмени указания, разбира се, няма. Какво търсеха полицията и покуратурата в банката, когато делото е за опит за убийство?! Както пита моя колега Николай Хаджигенов: Какво търсиха?! Писмената поръчка в бюрото на Цветан Василев ли?!

Цветан Василев не смее да се прибере в България, защото най-вероятно ще му се случи случка и в края на краищата целта на занятието устройва кредитополучателя в лицето на Делян Пеевски. Той използва административния ресурс, който получи през последните години благодарение на политическата си кариера.
 

- Намеквате, че този цирк е заради опрощаването на кредитите на Пеевски?


- Може да се каже. Цялата пресгрупа на Пеевски е на кредит. В един момент когато е трябвало да се връщат пари, а той няма откъде да ги вземе, тъй като пресгрупата му е на загуба. По-лесно е да довършиш кредитора си, отколкото да върнеш парите.

 

- Излиза, че главният прокурор служи на някого?

 

- Служи изцяло на Пеевски. 

            

- Какво се случи с делото, което ви заведе следовател Петров за клевета?

 

- Софийски районен съд ме оправда. Петров, разбира се, обжалва в Софийски градски съд, но аз пак спечелих и той ми плати съдебните разноски.

Съди ме задето съм казал, че Петьо Петров е дежурен свидетел по разни дела. Говорих и за скандала с имотите на магистратите в Приморско. Петьо Петров по това време е бил съсобственик на имот, който купил с незнайно какви пари. От справките от Агенцията по вписванията си личи, че е съсобственик. Освен това той е с криминалистическа регистрация като извършител на кражба. Пръстовият отпечатък върху въпросния плик, за който твърдеше, че Тенчо Попов е дал 20 000 евро на него, го отхвърли машината. Оказа се, че като пуснали за проверка отпечатъка, станало ясно, че Петров е с криминалистическа регистрация.

 

- Какво е откраднал?

 

- Заедно с двама-трима са разбили павилион във Враца. Прибирали се от напиване и решили да си допият. Видели един павилион и го разбили. Хванала ги. Петров е осъден на първа инстанция и на втора, след което е отменено решението. Върнато е делото за ново разглеждане и прокуратурата е прекратила обвинението. За съжаление Петров е една от ключовите фигури в момента, защото това дело за „опита за убийство” се води в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура, чийто началник е той.              

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 17606 |16.12.2013 М. Симеонова: Европа ще е без България, ако няма историческа памет . 134| 39217 |02.12.2013 К. Янков: От строеж на ядрена централа печелим 100 г. напред . 30| 15575 |21.10.2013 Кр. Райдовски: Политика пред кулисите няма . 15| 14738 |19.07.2013 Д-р А. Кехайов: Проблемите в НЗОК бяха същите и преди 5 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads