Реклама / Ads
6| 10569 |02.12.2016 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев: Охраняваме Доган и Пеевски, а после се чудим защо губим изборите

.
Методи Андреев
Ние охраняваме Ахмед Доган и Делян Пеевски , а после се чудим защо губим изборите. Това каза пред Фрог нюз депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Вижте какво сподели той за средствата, които парламентът одобри за службите:
 

- Г-н Андреев, защо парламентът гласува огромен бюджет  от 37 млн . лв . за НСО  и не прие вашето предложение за повече пари за службите за сигурност?

- Бюджетът, който тази година беше приет за службите за сигурност, беше определен и направен по логиката от преди две години. Но опасностите, които стоят пред страната ни преди и сега са много различни. Предизвикателствата са вече съвсем други. Опасността идва основно извън България. Става дума за емигрантския  поток, бежанците, преминаващите джихадисти, терористичните атаки по света, заплахите, които непрестанно  идват от Ислямската държава към Европа. Всичко това са външни опасности. България се намира на границата между два враждуващи свята. Това са бедният и раздиран от войни и проблеми Близък Изток и богатата и спокойна,  поне за сега Западна Европа. Нормално е, когато България е външна граница на един съюз, тя да засили своите външно-разузнавателни  информационни служби. Защото получавайки предварително информация в общата информационна мрежа на службите за сигурност в ЕС, могат да бъдат спасени човешки животи, инфраструктурата и т. н. България има добри източници точно там, където са проблемите-Близкия Изток. И беше редно тази година да покажем, че сме разбрали, че България е изправена пред други  и то много  сериозни опасности. Трябваше външноразузнавателните  и контраразузнавателните  ни служби да бъдат много по-добре финансово обезпечени.

 

- Как точно искахте да се разпределят средствата между службите?

- Каква е фактологията ? ДАР има приет  за 2017 г. бюджет само 23 млн . лв . Това е съвсем малко повече от миналата година. Става въпрос за няколко стотин  хиляди лева отгоре. В същото време близка до тази разузнавателна служба-тази в Хърватска, тя е точно толкова на брой, колкото и нашата, има определен бюджет  за 2017 г. 43 млн . евро . Подчертавам евро. Това е четири пъти повече от нашата служба. В същото време НСО  има увеличение  на бюджета с 4 млн. лв., който става 37 млн. лв. И нещо повече- оттам заявиха при защита на бюджета си, че сега във връзка с председателството на България в ЕС, щели да искат още не знам  си колко стотин  служители за охрана. В същото време военна информация има 44 млн. лв. бюджет, като служителите работят в една разбита сграда, която много наподобява филма „Топло”. ДАТО, агенцията, която знаете с КОЙ е свързана, има 48 млн. лв. бюджет. И аз питам, какво върна ДАТО  на държавата от своята работа?!  Какви разработки има, за да върне поне част от бюджетната субсидия?! А военна информация има 4 млн . лв . по-малко от ДАТО.

 

- Как искахте да се разпределят парите?

- За да приведем бюджета на службите за сигурност с действителните опасности, извадих от НСО  малко над 5 млн. лв., колкото струват охраните  на Ахмед  Доган  и Делян Пеевски. Те са достатъчно богати български граждани. Аз уважавам възможността на тези български граждани, които могат сами да си позволят охрана. Доган  и Пеевски  са именно от тези хора. А сега ние всички вадим от джоба си, за да ги пазим. Делян Пеевски  изобщо не идва на работа в парламента. А Ахмед  Доган  какъв е, никой не знае. Та махнах близо 5 млн. лв. от НСО  и ги разделих по равно на ДАР и ДАНС. От ДАТО  пък изкарах над 4 млн. лв. и ги дадох на служба „Военна информация”. Това, обаче не беше прието.

 

- Защо колегите ви не чуха вашите аргументи?

- Защото над парламента продължава да тегне съмнението за една тежка зависимост.

 

- Зависимост от КОЙ?

- Въпросът съдържа  отговора.

 

- Като депутати чували ли сте, че ръководството  на НСО  е в близки  отношения с Делян Пеевски ?

- Чули сме, как да не сме. Даже ще кажа и нещо повече. Когато се гласува закона за НСО  лично бях предложил текст, за да не може държавата да охранява Ахмед  Доган . Чудо стана и се наложи да  изтегля текста си.

 

- Вие знаете ли защо в момента се охранява Делян Пеевски?

- Не, не съм наясно. Това е класифицирана информация, никой не ти казва защо. НСО  не може да бъде контролирана, иначе до сега щеше да има въпроси по тази тема. Президентът е този, който може да упражнява контрол върху НСО. Той е нейн  ръководител.

 

- Наясно ли сте като депутат НСО  за какво ще похарчи тези 37 млн. лв. ?

- Част от тях за охрана за двамата споменати политици-Ахмед  Доган  и Делян Пеевски . Това е нашата мила родна картинка. А после се чудим защо губим изборите. И още по-страшно ще стане.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 13789 |29.11.2016 Мохд Абуаси: Ердоган ще се мъчи да дестабилизира България . 1| 13739 |09.08.2016 Анна Глазова пред BBC: Ердоган казва „приятелю”, но Путин си мълчи . 9| 11477 |28.04.2016 Октай пред Фрог: Доган обича да флиртува със студентки и млади жени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads