Реклама / Ads
9| 10218 |02.06.2015 ИНТЕРВЮ

Осман Октай: Всички политици в парламента са зависими от модела КОЙ

.
Осман Октай
Тези , които управляват и кадруват чрез модела „Доган” са същите играчи, които комуникират с абсолютно всички лидери и партийни централи. Нито една партия от тези осем, които сега са в парламента, не прави изключение. Не случайно остават да висят във въздуха зависимостите, дори и при местните управляващи. Няма независими политици от задкулисието. Казват, че Делян Пеевски е КОЙ. Не е така. Той е финансовият посредник. Това заяви в интервю за Фрог нюз бившият функционер на ДПС Осман Октай. Ето какаво още сподели той:
 

- Г-н Октай, преди няколко дни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи случващото се в Гърмен като битов инцидент. Вие съгласен ли сте с нея?

- Всички етнически конфликти, които наблюдаваме не само у нас, но и в Европа и САЩ, водят началото си от т. нар. битов конфликт. Някъде се случва убийство, на друго място побой или пък сватбен скандал. Това всъщност е взрив, който се получава в резултат на натрупване на малцинствено-интеграционни проблеми и капсулиране на различни общности. Конкретно при нас, проблемът е с изключването на гражданите от т. нар. демократичен преход и провала на голяма част от гражданите на България, които се считат за аутсайдери в европейското пространство. Това определено създава напрежение между етническите общности в България. През 2005 г., за изненада на всички български граждани, парламентарните избори тогава родиха двете крайности-български национализъм в лицето на „Атака” и турски национализъм в лицето на ДПС. Изведнъж ДПС започна да действа с активните мероприятия на „Атака”, които почиват на етнорелигиозна основа. И не случайно от 2005 г. до сега, освен че има антидоган и и антидепесе движение , има непоносимост между религиозните и малцинствените общности в България. Това е следствие на проваления преход към демокрация и пазарна икономика. За съжаление политиците и държавните институции, за да тушират обществената енергия, постигнаха своето чрез изкуството „разделяй и владей”. За съжаление това стана на етно-религиозна основа.

- Всички добре разбират къде се корени проблемът и се дразнят, когато някой висшестоящ го подценява, окачествявайки го като „битов инцидент”. Това кара ли хората още повече да не харесват политиците и техните партии?

- Естествено, че се дразнят всички страни в този процес. При всички случаи това ще доведе до много сериозни последствия за бъдещето на България. За съжаление наблюдавам, че не се отчита опасността от реалния проблем, който съществува. Той не е само локален. Не може на събития като това в Гърмен да се гледа на единичен инцидент. Един ден на българските граждани ще им писне и ще се вземат в ръце. А това може да провокира изключително сложни сблъсъци в страната.

- Възможно ли е управляващите нарочно да се правят на ударени, с надеждата, че така по-лесно ще тушират нещата?

- Едно от големите ми разочарования като човек, който през 1990 г. е бил в самата кухня на политическите събития и отдръпването ми, е в следствие на това, че всеки, който е загрижен за националните проблеми и търсенето на решение за тях, беше обявен за глупав идеалист. Тези хора бяха тотално изхвърлени от обществото. Всичко това говори, че политиците и институциите загубиха всякакъв рефлекс за гражданско общество и държавност. Само един пример ще ви дам. Демографската катастрофа в България се неглижира. Самият факт, че над 2 млн. образовани хора, млада енергия, напусна страната, не разтревожи никого в България. И виждате, че днес на дневен ред възникнаха проблемите, свързани със социалния фонд, здравния фонд, пенсионния фонд и търсенето на възможности за реформи. Всичко това, обаче е само една имитация. В България за съжаление остават неактивното население-пенсионери, инвалиди, деца без родители и особено опасното циганско малцинство, сред което има огромна неграмотност. Това са хора без образование, с много деца. Само когато гръмнат международни скандали с тях, забелязваме до каква степен те са изключени от обществото, живеейки в гета, без да работят. Изпълнявайки обществените си задължения към социалните фондове, ние ще се изправим пред обществен сблъсък и за съжаление, той може да почива изцяло на етнорелигиозна основа. Не случайно последните парламентарни избори излъчиха 20 на сто пронационалистически вот. ДПС толкова години са участвали във властта и не са предложели решение за този проблем. Днес, обаче си позволяват да играят с огъня, като го използват за свой интерес. Ромското население в България трябва много добре да се проучи по отношение на етнорелигиозния си характер. Има цигани християни, има цигани мюсюлмани. В контекста на събитията от Близкия Изток и съществуването на „Ислямска република”, проникването на тези коридори към големите цигански махали в Пазарджик, Пловдив и други региони, и употребата на това население с пропагандата на Ислямската република, намира почва в България. Това общество е изключено от интеграционните процеси. Всичко това може да бъде бомба със закъснител за България.

- В края на миналата седмица беше представен новият проект на Закона са съдебната власт. Вие чували ли сте, че в момента тя се контролира от КОЙ?

 

- Това, с което се отличавам от изказванията на различни актуални политици и шефове на комисии в парламента, е че видите ли ДПС ръководят службите и съдебната система. Аз не приемам тази теза. По-скоро ДПС се превърна в политическа маша на задкулисието за кадруване чрез ДПС и Сраите. По този начин се назначават ключови фактори в съдебната власт, в службите и във финансовите обръчи. ДПС и Ахмед Доган изпълняват и кадруват, но не зад гърба на ангажираните власти в страната! Пак ще повторя-чрез модела на Доган се кадрува в България. Носи се името на Цветлин Йовчев, например. И той принуждава да се внесе предложението за него като вицепремиер и министър на МВР в правителството на Орешарски. Носи се на Доган кадровото досие на тъста на Делян Пеевски и той става член на ВСС. ДПС е най-удобният модел за кадруване и управление по време на целя този преход. За това българските граждани реагират с тези антидепесе настроения. Факт е, че този модел вече се разгада. На последните парламентарни избори над 120 хиляди интелектуалци сред турското население се отдръпнаха от ДПС и гласуваха за ГЕРБ, търсейки алтернатива. За това пък ДПС търсят резерв за тази загуба. Конфликтното поведение на Лютви Местан и компания отвращава самото турско население. Никой не може да провокира напрежение между българи и турци, още повече на етнорелигиозна основа. Тази карта не може да се употреби. Дори след смяната на имената между българи и турци никога не е имало напрежение, защото всички заедно са отчитали, че това е дело на една партийна клика. Хората взаимно се подкрепяха. Навремето имаше дори съпротива в българското население за смяната на имената. Не случайно на последните местни избори в Силистренско ДПС и БСП загубиха във всички общини. Хората не искат да има сблъсък на етнорелигиозна основа в България. Тук живеем в толерантност. Ако не се овладее ситуацията, на следващите парламентарни избори, друга формация, която ще претендира за патриотичен вот, може да вземе 40-50 процента от гласовете на избирателите. И това е голямата опасност за страната. На хората им писна и ще търсят политическа алтернатива. Българинът не обича да се конфронтира дори и с властта. За това у нас няма масови протести, каквито наблюдаваме в Гърция, Франция и т. н. Българинът е толерантен и изчаква да се появят лидери, които да го представляват.

- Твърди се премиерът Бойко Борисов и моделът КОЙ вървят ръка за ръка. Вие имате ли подобно усещане?

- Тези , които управляват и кадруват чрез модела „Доган” са същите играчи, които комуникират с абсолютно всички лидери и партийни централи. Нито една партия от тези осем, които сега са в парламента, не прави изключение. Не случайно остават да висят във въздуха зависимостите, дори и при местните управляващи. Няма независими политици от задкулисието. Казват, че Делян Пеевски е КОЙ. Не е така. Той е финансовият посредник. Има още политически, властови посредници. Има посредници за всичко, както е било по време на прехода. За всяко нещо си има посредник. Ще дам и един красноречив пример. Появи се едно 26 годишно момче за директор на едно фирма. Тя от своя страна подписа договор за закупуването на „Кремиковци” . След това момчето изчезна. Винаги си има посредници за всяка ситуация. Има си маша-политическа, финансова и т. н. Има си и посредници в съдебната система като главни прокурори. Има си хора и във властовите кръгове. Проблемът на хората е в това, че постоянно се питат кои медии не са посредници на властта, кои журналисти не работят за модела КОЙ. За съжаление се опитват всички нас да ни превърнат в обслужващи граждани на този модел. КОЙ е събирателен образ на това задкулисие. В случая с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, се отключи част от истината за един от образите на това задкулисие. Не е случайно, че едни и същи анализатори обикалят в медиите. Не е случайно и че едни и същи външни продукции се лансират по телевизиите. Те си имат посредници за т. нар. заблуждаване на гражданското общество.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 14364 |02.04.2015 Вера Ахундова: УС на БНБ е като мафия, всички са в конфликт на интереси /I част/ . 4| 8429 |05.11.2014 Адвокат Л. Рангелов пред Фрог: Всички магистрати имат независимост, но понякога я търгуват . 14| 8786 |19.10.2014 Съпругата на Василев: В момента всички са губещи, най-добре е КТБ да се възстанови . 37| 16322 |10.10.2014 Доц. Кръстева: Бойко води играта като по ноти и всички му се хващат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads