Реклама / Ads
6| 16615 |05.09.2009 НОВИНИ

Лъскави ретро возила привличат повече от яки мацки

.
Созопол стана сцена на ретровозила от минали епохи.
 

текст и снимки:
Ju_17
SmileSmileSmile

Парад на ретро коли събра погледите на гости и жители на град Созопол, който днес стана домакин на един от най‒интересните ретро паради на автомобили по Черноморието за това лято. Над 60 атрактивни стари возила се събраха на пристанището в морския град. За участие бяха поканени представители на ретро-клубове от цялата страна, та чак и от щата Тексас. Любимите автомобили на държавните величия по Татово време са една от най‒любопитните атракции на превърналия се вече традиционен ретро парад в града. Колите, превозвали Тодор Живков и най-близкото му обкръжение, се наредиха в пълния си блясък на пристанището в морското градче. До тях паркираха и семейни стари коли на любители, обсебени от ретро возилата.



От Равда с „Пежо" на повече от 40 години пристигна най-малкият участник в парада - 2-месечно бебе, а актьорът Асен Блатечки подкара BMW от 1969 г. Любителите на стари возила имаха уникалната възможност да видят и лъскавия френски Берлие от 1920 година, собственост на Николай Колев от Варна.

Атрактивният парад, подкрепен от община Созопол започна в 10 часа на пристанището. Награждаването на отличените автомобили беше предвидено за 14 часа, а парадната обиколка на морското градче започна час по‒късно. Професионално жури обяви победителите в категориите: най-стар модел, най-атрактивен женски екипаж, най-добър реставратор и наградата на публиката.



Джаует

За първи път пред ценители бяха показани: реплика на „Мерцедес" от 1927 г., току-що пристигнала от Калифорния; единствената в света „Джаует", победителка на миналогодишния парад в категория за най‒стар модел„Бентли". „Ролс Ройс" от началото на миналия век попълни атрактивната сбирка.


Форд Мустанг

За първи път тази година беше представена и цяла колекция от автомобили с марката „Ягуар". Поне 14 бройки от култовите коли (от 1955 до 2008 г.) собственост на колекционери от цялата страна също се включиха в изложението.


Фолксваген Бийтъл

Цените на колите естествено не се оповестяват, но любители споделят, че те зависят от годината на производство и от модела. Сред най‒скъпите бяха „Форд Мустанг” за 50‒60 хиляди, едно уникално миниатюрно BMW isetta,
изключителна рядкост.


BMW Isetta

Сред показанати коли имаше и състезателни „Фолксваген Бийтъли”, развиващи около 200‒250 км/ч. Наред с колите бяха изнесени и ретро мотоциклети, сред които някои наподобяваха на колело с мотор. На ред коли пък се мъдреха и любопитни надписи, призоваващи за уважение към експоната.



Някои от возилата гордо носеха табелки, показващи спечелените от тях места в конкурси ‒ такъв беше уникалният „Ягуар” XK 140 M, награден с десетки призове, сред които: Първо място в ретро парада в Созопол 2008, Първо място в конкурс за елегантност, провеждан от Кралския класически автомобилен клуб 2009 г. в клас от 1950 г. до 1960 г.


Ягуар

Най‒много погледите на зрителите прикова един наистина много ретро „Мерцедес”, в който като допълнителен експонат стояха наредени униформа и каска от Втората световна война, украсени със свастика.


Mерцедес

След парада някои от зрителите коментираха със съжаление: „Очи пълни, ръце празни”, докато други упорито се заричаха и те да се сдобият с ретро возило.



Фиат
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 20623 |01.09.2009 Всички го предпочитат... русо! . 1| 9215 |25.08.2009 Екобижута от отпадъци подлудиха младите . 2| 12129 |17.08.2009 Светещи, вкусни, течни и ГЕРБ-ови презервативи замениха козия мехур . 2| 7446 |11.08.2009 Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги ментим, че сме честни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads