Реклама / Ads
0| 9320 |12.03.2014 НОВИНИ

Разкарайте кафето! Да живее чаят!

.
Забравето кафето, вреди!
Няма смисъл да се убеждаваме в ползите от чая. Те са безспорни. Дали ще го приемате като напитка, която ще ви освежи, или като лекарство, зависи изцяло от вас или случая.
 

Факт е обаче, че билковите и плодовите чайове, които е прието да пием у нас, на Изток се приемат по-скоро за лекарство, информира ehograf.info. Истинският чай за китайците е този, който се приготвя от листенцата на чаеното дърво, но не в суров вид, а преработен по най-различни технологии. Тук разнообразието от чайове е наистина огромно. Съществуват големи пазари, където се предлагат хиляди видове чай.

 

Според традициите за приготвяне на чай в Китай, водата се загрява, но не до кипване, а около 90 градуса, тоест, малко преди да заври. След това в чашата се слагат щипка листенца и се изплакват с нагрятата вода. После се заливат и се оставят да престоят няколко минути. Ако чаят е качествен и пресен, те веднага пускат цвят. Листенцата се утаяват на дъното на чашата и можем съвсем спокойно да пием, без да се налага да го прецеждаме. Разбира се, не трябва да забравяме и още нещо важно, че китайците пият чая без захар. Те никога и по никакъв начин не го подслаждат. След като изпием първата запарка, можем да долеем още няколко пъти вода, докато листенцата спрат да пускат цвят и аромат. По принцип, от една щипка чай могат да се изпият 3-4 чая.

 

Ето какво казва китайската традиционна медицина за ползата и вредата от чая. Основното действие на чая е, че той има свойството да изчиства организма от излишните мазнини, ободрява, охлажда и спуска енергията на огъня, която е причина за много болести. Но освен полезното си действие, в някои случаи той може и да навреди. Прекалената употреба на чай от хора, които страдат от недостатък на енергия, според един от известните лекари по китайска медицина, може да предизвика силно „охлаждане" на далака и стомаха и да повреди първоначалната енергия Ци.

 

Какъв сорт чай да изберем? Това не е никак лесно, но можем да вземем под внимание някои общи препоръки. Децата и юношите трябва да пият слаб чай. В периода на половото съзряване се препоръчва да избират зеления, а черният да се запарва по-леко.

 

Черният чай е незаменим за хората, които се занимават с физически труд, а зеленият – за хората на умствения труд. За желаещите да отслабнат е подходящ е чаят Пу-ър. Французойките наричат Юннанския пу-ър чай „враг на мазнините", който при това не поврежда стомашната лигавица.

 

При покупка на чай трябва да се обръща внимание на цвета и аромата му. Свежите листа са ярки на цвят, с хубава форма и плътна структура. Листенцата на стария са безцветни и лесно се стриват на прах. При запарване пресният чай бързо дава характерен аромат и листата се разтварят, водата се оцветява в прозрачно жълто. Чаят трябва да се съхранява на сухо и проветриво място и да е херметически затворен. Не се презапасявайте с чай, защото с времето той губи аромата и вкусовите си качества.

 

Кога какъв чай е подходящо да се пие? През пролетта е полезно да се пие чай с листенца от жасмин. Той отстранява натрупалия се през зимата студ, подсилва ни с необходимите витамини и минерали. За лятото е подходящ зелен чай с горчив вкус. Той дава усещане за свежест и прохлада и благодарение на високото съдържание на аминокиселини помага по-лесно да се понасят летните жеги.

 

За да не допуснем чаят да ни навреди, трябва да спазваме някои правила:

1. Не бива да се пие чай на гладен стомах, за да не охладим стомаха и далака.

2. Пиенето на врял чай стимулира гърлото, хранопровода и стомаха и може да доведе до болести в тези органи. Температурата на чая не бива да превишава 56 градуса.

3. Студеният чай също не е полезен, защото той дава странични ефекти като задържане на студ и влага.

4. Високото съдържание на кофеин и таин в силния чай може да причини главоболие и безсъние.

5. Чаят не бива да се запарва дълго или да се вари, защото тогава чаеният фенол, липидите и етеричните компоненти започват самопроизволно да се окисляват, което влошава качествата му и значително намалява неговата хранителна стойност.

6. Не трябва да се прекалява с броя на запарките. При първата запарка от чая се изтеглят 50% от полезните вещества, от втората-30%, от третата-едва 10%, а от четвъртата едва 1-3%. Затова е най-добре да не се пият повече от 3-4 запарки.

7. Чаят не бива да се пие непосредствено преди ядене, защото разрежда слюнката и храната започва да изглежда безвкусна, освен това протеините се усвояват по-трудно. За това е най-добре да пием чай 20-30 мин преди ядене.

8. Веднага след ядене също не се препоръчва да се пие чай, защото съдържащият се в него таин води до втърдяване на желязото и протеините в храната, с което затруднява храносмилането. Най-добре е да изчакате около 30 минути след ядене преди да пиете чай.

9. Недейте да приемате лекарства с чая, защото от таина, съдържащ се в него, много лекарства образуват утайка и по-трудно се усвояват. 10. И още едно много важно правило:не пийте вчерашен чай. Той също е полезен, но само за външна употреба. Престоялият едно денонощие чай е богат на киселини и флуор, който възпрепятства кръвотечението от капилярите, затова такъв чай помага при възпаление на устната кухина, болки в езика, екземи, кръвотечения от венците, повърхностни наранявания на кожата, гнойни пъпки.

 

Промиването на очите с вчерашен чай помага да се намалят неприятните усещания при зачервяването и сълзенето им, а изплакването на устата след ядене не само оставя усещане за свежест, но и укрепва зъбите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8680 |21.01.2014 Нова дрога плъзна сред младежите . 1| 8731 |04.01.2014 Феноменално: Поддържай косата с водка . 0| 7229 |27.11.2013 Ей така се вика успехът!!! . 0| 8243 |23.10.2013 Рут Колева се шубелисва от баща си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads