Реклама / Ads
13| 6255 |26.09.2011 НОВИНИ

Размисли и страсти младежки с един адрес: Катуница

.
 

Ju_19

Очевидно малко им трябваше и на младежите, за да надигнат глава срещу случилото се в Катуница. То показа абсолютно недвусмислено, че и младият български народ не може да остане безучастен в такива моменти. За това говорят хилядите постинги, коментари и дописки, които извират навсякъде из Интернет.  Като част от младежкото общество реших да ви представя няколко гледни точки на мои връснтници, които определено не останаха безразлични към случилото се. И преди да сте казали, че само се говори, самите те днес излизат и на протести в цялата страна:

София - пред НДК в 19:00 ч.;
Пловдив - пл. Съединение в 19:00ч.;
Варна - пред Катедрален Храм-Паметник "Свето Успение Богородично" в 19:00ч.;
Бургас - пред паметник "Альоша" в 19:00ч. „Носете знаемена, БЪЛГАРИ!” е тяхното мото.

А ето как изглеждат няколко различни извадки от разговорите на младежите. Някои са много крайни, но не правете прибързани изводи, емоциите са присъщи на всички млади. А пък и жертвите са на наша възраст...Затова ги и предавам в абсолютно автентичен вид:

И: Ситуацията в Катуница свидетелства за липсата на концлагер!
Д:  И концлагерите няма да помогнат по простата причина, че никой не може да накара циганите да работят... И в концлагер да са, ще си спретнат вътре катун.. Единственият цяр е да ги натоварят на кораби и към Индия..  А дали корабите ще са надупчени предварително, т’ва е друг въпрос.
К: Точно така- ГЕНОЦИ-И-И-И-Д.

***
М: МИРОЛЮБА БЕНАТОВА= ПРОКЛЕТА КУ*КА С МАНГАЛСКА ДУША!!!
А: Циганите на сапун, Миролюба на веро!
Б: Не, турците на коколино!
Н: Абе, я се засмилете малко... Нарекла ги терористи, хулигани, и не знам си какви...еми с това поведение - нормално... Полицаите пък защитавали ромите, такива националисти има от и от тях, че чак се плаша...но ако не се прави нещо - накрая ще се стигне до гражданска война, ако не се е стигнало вече...
С: Както виждаш аз не съм си написал нищо... Смешен ми е целият ви „диалог”, щото така и така никой не знае кво става... Кой знае цар Киро кви пари налива във фирмит на полицаите... Никой не знае кво става и пак се палите. Или отиваш и чупиш там на своя отговорност, или си седи мирен...
Х: Фейсбук революционери! Спрете се,хора. В България такова е положението, че тоя е трябвало още преди 20 години да е в затвора, а група футболни фенове няма какво да направят. Аз лично ги подкрепям...но какво от това, двете момчета няма да се върнат.
Д: Точно пък миролюба да ви е проблема... Хората се палят,мачкат и трепят, вие за жената сте се хванали... Обърнете внимание на това как циганите от години мародерстват в/у хората от Катуница.. Циганите са проблемът, а не няква журналистка!

***
Т: Българино, събуди се !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
П: Време е! Днес... на пилоните!!

***
В: Тва са някакви предизборни игри за мен. Можи пък е просто ескалация на напрежението или максимална мобилизираност на ректората на ДПС. Защо точно сега? Дали е случайно или не е? И ако не е каква е ползата? Някой иска да елиминира Кирил Рашев ли...не знам, не знам. Ето виж, на Волен му капе мед на сърцето сега. Доста българи ще си кажат: „К*р за циганите, ще гласувам за АТАКА!”. И на Доган не му е зле. Циганите и турците ще си кажат- нас няма кой да ни пази: „К*р за българите, ще гласувам за Доган!” Колко удобно...
Д: Малко им трябва на българите, особено когато става дума за това. Във всеки случай едва ли са предизборни игри. Коя партия ще може да вдигне на крака рокери и футболни агидки от цялата страна... Сред тях има и доста криминални типове..Просто няма как някой даа им каже (особено на футболните зверове)- отивайте и се бунтувайте. Това е доказателство за това колко много му е писнало на българина!!
В: Добре, но защо досега не са се случили такива неща, при положение, че и преди е имало цигани да извършват подобни зверства. Според мен нито циганите, нито българите са виновни. Държавата трябва да работи много повече за интегрирането на циганите. Да, знам за аргументите, че се опитваме да ги интегрираме, а те не искат, че им предлагаме работа, а те крадат и така нататък. Аз например живея в град с 200 хиляди турци и 200 хиляди сърби...
Д: Абе, има разлика между турците и сърбите от една страна и циганите от друга... Няма как да ги сравняваш. Не можеш да наречеш човешко това, че циганите си продават бебета, тънат в мръсотия и боклуци, пренасят зарази, убиват, крадат, вредят, карат се, сбиват се...
В: Ахам, но кой е виновен за това?
Д: ТЕ са си виновни, само ТЕ!
В: Те ли си го искат тоя живот? И какво е решението? Да ги избием  ли?
Д: Не, естествено. Но имат избора да се учат, обучението в България все още е безплатно! Само че те са толкова мързеливи... Такова им е цялостното съзнание- като виждат от малки, че бащите и дядовците им, и прадядовците им крадат, изнасилват и тънат в мизерия, правят го и те. Те ценности изградени нямат- просто няма кой да им ги създаде.
В: Какво тогава- да ги избием, да ги изселим?
Д: Не сме ние хората, които да казваме какво да се направи с циганите... Но със сигурност знам, че цар Киро трябва да е вече в затвора, а с него и редица други...
В: Ами ако в момента аз отида и взема едно цигане и го отгледам в условията, в които аз съм бил отгледан, то няма ли да стане учено, няма ли да има по - други разбирания за живота?
Д: Естествено, че ще стане, без никакво съмнение.  Даваха преди време историята на едни циганчета, които са отгледани в Швеция-  българчета циганчета, пратени там. Е, те определено нямаха нищо общо с тукашните- следваха, говореха по няколко езици... СУПЕР!
В: Няма как да обвиняваш цялото малцинство. Защото всички се раждаме хора  и ако циганите са проблем то държавата е тази, която трябва да се справи с проблема.
Д: В държавата ни обаче както винаги нищо не работи както трябва и ти го знаеш тва, както знаеш и, че тези цигански босове трябва да са отдавна зад решетките!
В:  Не е решението да ги избиваме и да подклаждаме изкуствено етническо напрежение. Нито циганите ще станат по – добри, нито българите ще постигнем нещо добро ако им се закамваме. Въпросът е да се води по - добра политика на интегриране.
Д: Да, ама не се води и няма да се води! Поне в близко бъдеще... та, тук нищо не се води... Точно вчера даваха по телевизията разкази на хора от Катуница какви неща правело семейството на цар Киро и полицията как стояла и гледала и нищо не правела... Това ли е интеграция....
В: Не е виновен този който яде баницата а този който му я дава! Да-а-а, цар Киро трябва да е зад решетките. Но, за да има някаква норма на управление, трябва да се спазват законите. И аз всеки ден чета и гледам, и слушам как Маргините и  Галеви, и Октоподи,  и кви ли още не нарушават всякакви закони ценностти.. И те трябва да са в затвора, ама не ходим да им палим техните къщи, нали?
Д: Значи, оттук директно следва предъвканото заключение, че и съдебната ни система хич не струва.
В: Да, факт, капитализмът и демокрацията си имат своите ОГРОМНИ недостатъци!
Д: Проблемът не се свежда само до циганите, а и до тва, че никакви закони не се спазват в държавата като цяло, пък да не говорим за Рашеви...
В: А защо не се спазват? Защо държавата не прави, това което трябва, можеш ли да ми отговориш на този въпрос? Защото няма ГРАЖДАНСКО МИСЛЕНЕ, защото хората гледат да се нагодят към несправедливостите, а не да се борят срещу тях! А това е заложено в манталитета на българите още от преди Възраждането. Защото ние винаги сме знаели как да се нагодим, но много рядко сме се борили. И затова не са виновни политиците, циганите, държавата, а сме си виновни ние, че го допускаме, че не сме съпричастни! Във Франция преди 1 година (понеже братовчед ми живее в Париж) вдигат билетчето за метрото с 50 цента. Французите се организират и един ден нито един парижанин не ползва метрото! Загубите на компанията са толкова голем, че на следващия ден веднага свалят отново цената... Човек трябва гледа винаги абстракно на нещата, според мен, а не да се заковава като пирон в едната гледна точка. Факторите за напрежението са много, решенията са много, причините са много. Всичко е донякъде вярно и донякъде неточно, но точно ние единиците сме тези, които трябва да започнем от някъде, но това определено не е да ходим и да горим частни имоти, независимо дали са на турци, цигани, китайци...!!!

Няма нужда от коментари, нали?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8095 |24.09.2011 10-те божи (т.е. родителски) заповеди, срещу които не се рита . 17| 42874 |14.09.2011 Усмивки от старите анимационни ленти . 13| 6407 |09.09.2011 Дребосъчето, което сe научи да „лети” . 3| 7458 |06.09.2011 Давам под наем стая... с кенгуру

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads