Реклама / Ads
11| 11888 |05.11.2015 НОВИНИ

ФРОГ позна: Европейският съд отхвърли кандидата ни за Генерален адвокат Атанас Семов!

.
Атанас Семов
В писмо до 28-те страни-членки „Съветът на мъдреците” обявява, че не приема кандидатурата на Семов. С пълно мнозинство Комитетът по чл. 255 от Съда на Европейския съюз /известен също като „Съвет на мъдреците”/ е отхвърлил окончателно българската кандидатура за поста Генерален адвокат в Съда на ЕС, съобщиха за Фрог дипломатически източници.
 
Решението на Комитета е изпратено също в писмо до 28-те страни членки на ЕС, като в мотивите си най-висшите магистрати на ЕС са обявили, че българският кандидат е участвал в нагласен конкурс от Министерството на правосъдието, няма необходимия практически опит за магистрат от такава величина и няма необходимия  юридически стаж за подобна позиция.

 За всички тези  негативи около кандидатурата на Атанас Семов - Фрог предупреди още преди три месеца в няколко публикации, като поиска мнението както на правосъдния министър Христо Иванов, така и на кандидата Атанас Семов. Отговор от двамата така и не бе получен!

 Нещо повече – Христо Иванов обвини медиите, че „спекулациите около твърденията, че Семов е бил отхвърлен, са абсолютно неоснователни, няма нищо подобно. Има спекулации, няма предпоставки” – това буквално са думите на Иванов.  „Опитът, който има Семов, отговаря на изискванията” – уверява бодро правосъдният министър на 5 октомври т.г.

Не е ясно дали Христо Иванов е тотално наивен или тотално заблуден от обкръжението си, но е ясно, че неговото ведомство цяла една година организира  не един, а два конкурса  за поста Генерален адвокат – най-високата позиция, която български магистрат може да получи на ротационен принцип в Съда на ЕС.

И цялата организация около конкурсите, в която бяха  впрегнати стотици юристи, преподаватели и чиновници и бяха похарчени хиляди левове -  завърши с грандиозен провал, за който някой трябва да понесе съответната отговорност.

И  за това въпросът ни към Христо Иванов е: Кой ще понесе отговорност за факта, че България е единствената страна от 28 членки на ЕС, чийто кандидат за поста Генерален адвокат в Съда на ЕС е отхвърлен категорично от Комитета по чл. 255?

 Въпросът към премиера Бойко Борисов, който бе поставен в ситуация без изход от МП  да предложи от името на България  тази обречена кандидатура е: Кой ще понесе отговорност, че ротационната българска позиция за Генерален адвокат в Съда на ЕС остава празна? И това ли са реформите в правосъдната система, които Европа очаква – страна-член на ЕС да няма нито един достоен кандидат за юридически пост от най-високо ниво в Съда на ЕС?

 Въпроси, чиито отговори очаква както цялата юридическа гилдия, така и обществото ни!
Припомняме също, че позицията за Генерален адвокат в Съда на ЕС от България остава празна до 2021 г., ако до тогава не бъде предложен годен представител за този пост от българската страна. Следващият шанс за заемане на подобна позиция от български юрист - ще е отворен пред страната ни на ротационен принцип чак след 30 години.

Калин Драмски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 20132 |04.11.2015 Фрог научи: Жандармерията в готовност да атакува протестиращите полицаи . 11| 8260 |04.11.2015 Само във Фрог: Изчезна полицай в деня на атентата срещу Алексей Петров, МВР крие . 4| 4899 |04.11.2015 Ченгета пред Фрог: Как Борисов ще накаже главсекът на МВР за участието му в протеста?! . 9| 6649 |04.11.2015 Фрог око: И офицерите от "Атлантик" скочиха на Горанов и икономиите в сигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads