Реклама / Ads
24| 13217 |30.11.2015 ГЛАСЪТ

"Бойко акбар", "Цацаров акбар" - вият медийни орки

.
Орки в атака
Пеевски тук, Пеевски там... Асоциацията с Моцартовата опера "Сватбата на Фигаро" не е случайна. Либретото на това гениално произведение е преработен вариант на комедията на Бомарше "Безумен ден, или сватбата на Фигаро". Наполеон нарекъл пиесата "първо действие на Френската революция".
 
Поради тези и други причини тя била забранена във Франция и Австрия. Монарси я възприемали като подстрекателство срещу управляващата класа и кралския двор. Самият автор сам наливал масло в огъня, като твърдял, че с пари могат да се купят високи постове и благороднически титли. За което си имал неприятности с правосъдието.

Почти три века по-късно в България с пари можеш да си купиш не само пост, но и депутатско място, както и половин Висш съдебен съвет. Така че римейкът на "Фитаро тук, Фигаро там" е абсолютно актуален.

 

Онзи ден Лютви Местан ни озари с прозрението, че Пеевски го ползвали като лют пипер, за да стане интригантската им манджата по-пикантна. Повод за кулинарните лъкардии бе продължаващия скандал с публикуваните от сайта Биволъ и други медии записи на разговори между съдия Ченалова и съдия Янева. Целта, вика Местан, е Бойко Борисов, но включват Делян Пеевски та манджата да е по-пикантна. Честно казано, мислех, че Местан е от сдруг регистър. Изреченото от него по повод "Яневагейт" и защитната му реч в чест на Турция за сваления руски самолет обаче ме опроверга жестоко. Освен ако не е целял вдигане на хонорарите за русофилство и туркофилство. Тогава го разбирам.

 

По странен и шумен начин се държат и мобилизираните защитници на главния прокурор и премиера. Нападат като орки и са готови да претрепят всеки, който се изпречи на Кой. Тактиката в момента е да се удрят конкурентите на ДПС, в случая Реформаторския блок и да бъдат обвинявани в заговори, преврати, разврат и пр. Няма значение, че не е вярно. Въпросът е да се създава напрежение между тях и премиера. И за да не лъсне интригантския им замисъл, отвличат вниманието с крясъци: "Бойко акбар!", "Цацаров акбар!". Дотам им стига въображението. Сякаш са джихадисти, които току завършили обучението си в тренировъчен лагер.

Друго тактическо оръжие от арсенала им е неглижиране на скандалите, които разкриват действия на задкулисието. "Яневагейт" е представян като нещо маловажно. Публикуваните документи за разследване на тайни сметки на Борисов, Доган и Пеевски в Лихтенщайн също са определени като "нищо особено". Засекретения доклад на американските спецове, които ровиха в КТБ направо бе подминат с мълчание. Причините, изкарали полицаи и служители на МВР на улицата пък нагло бяха определени като "опит за реформа". Да не говорим за драстичните нарушения по време на изборите, скандалът със съмнителните ваксини от Турция, циничното повишение цените на винетките, неработещите от седмици регистрационни пунктове на КАТ и липсата на табели за колите, незаконното подслушване и следене на Касим Дал, докладите на турските служби за контрабандните цигари на "Булгартабак" и т.н. и т.н.

 

Тези събития и скандали орките на властта тушират и захлупват с крясъци за преврати и саботажи. Ентусиазмът им надминава дори този на платените еколози и неолиберали, вероятно защото са по-добре платени и от тях. Освен това знаят, че ако заклинанията им не достигнат реактивните 180 децибела, ще им скъсат задниците по особено жесток и мъчителен начин. Което означава спиране на финансирането, изпадане в немилост пред Величието или и двете. А имоти в Бояна и Драгалевци не се поддържат лесно, това всеки олигарх го знае, дори медийните. "Бойко акбар", "Цацаров акбар"...  

 

Все по-често обаче зейват дупки в шапитото на този цирк. Пеевски контролира над 80 медиите в страната, а те така и не успяват да му осигурят народната любов. В декларациите му не фигурират нито бизнеси, нито банкови сметки с милиони, нито къщи и дворци, но не му вярва. Колеги и началникът му от ДПС го описват като примерен депутат, творец на проектозакони в полза на народа и държавата, но и това трогва никого. Твърдят още, че 90 на сто от структурите на ДПС спонтанно и от любов го номинират за евродепутат и народен представител, но резултатът е ехидни усмивки и иронични погледи.

Дори опитите да бъде изкаран жертва на някакви пъклени планове за убийства и атентати не предизвикват съчувствие. Няма човек, който да повярва на тези глупотевини.

Ако той беше този, за когото го представят, хората щяха да го носят на ръце, нищо че погледнато технологично, начинанието е непосилно...

Странно нещо е народната любов - не се купува като постове и титли. Иначе Пеевски щеше да е най-обичаният. Нямаме си и Моцарт, който за няколко пачки да напише опера за нашия херой...  

 

А докато се чака народът да узрее и да отдаде заслуженото историческо признание на особата филантроп, богато платеният безмозъчен тръст на Пеевски не стои със скръстени ръце. Час по час се пръкват нови инициативи, разобличават се нови врагове, разкриват се все по-страшни и коварни заговори. Всичко това на фона на мелодичното "Бойко акбар", "Цацаров абкар". така се поддържа бойният дух на пеевските медийни орки. Орки, които колкото и да получават, си остават "скверни, поробени твари", както ги описва Дж.Р.Р. Толкин.

Инакомислещите боклуци - на шиш.

 

Но не орките и БГ-джихадисти са страшни. Техните крясъци и нападки отдавна са знак, че някой си върши добре работата и е свестен човек. По-страшно е мълчанието на Борисов и Цацаров. Когато в някоя медия извън кръга #Кой се появи писание или не дай си Боже критика по техен адрес, те се сърдят и коментират ядосани, дават и квалификации. Досега обаче нито веднъж не са реагирали на безбройните злобни нападки и лъжи по адрес на почтени хора, някои от които на високи и отговорни постове. Още по-странно е, че приемат венцехвалене, присъщо на времената на култа към личността и запазено днес единствено в Северна Корея. Това какво означава, не ми се помисля дори.

 

Започнах с велик драматург и с още по-велик композитор. И с тях ще завърша.

Бомарше пише: "Където няма свобода зи критиката, там и похвалите не са приятни". Някой да го преведе на Моргот.

 

Моцарт, макар да не е бил човек на перото, също е оставил знаменити мисли. Ето една от тях: "Да си император не е кой знае каква чест". Това и да го преведат на Моргот, няма да го разбере, камо ли да го повярва. Че кой е тоя Моцарт?  Даже във ВИП Брадър не е участвал... Нито е бил депутат.

 

Борис Петков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 21610 |27.11.2015 Главният прокурор Цацаров подаде оставка. И след това . 22| 13077 |26.11.2015 А портрета от стената само ме следи... Онзи портрет . 61| 15754 |25.11.2015 Как започна 13-тата Руско-турска война . 7| 8120 |23.11.2015 Боко харам и "триумфа" на "Пирин" над "Левски"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads