Реклама / Ads
0| 6327 |01.04.2016 НОВИНИ

"Ден на глупака" по света; у нас-цяла година!

.
Хумор, сатира и забава заливат света на 1-ви април. У нас това състояние е почти целогодишно! Първи април е Международният ден на хумора и шегата. По света е познат като „деня на глупака“, а в България като „деня на лъжата“. Смята се, че, за да имате късмет през годината, трябва да излъжете някого до обед на самия ден. Има няколко теории за произхода на тази традиция.
 

Според едната началото й е от римския празник на радостта, в който хората имали пълна свобода да говорят и правят каквото искат.

 

Според друга версия традицията да се шегуваме на този ден идва от Франция от времето на Луи XIX. Кралят издал закон, с който въвел 1 април като начало на календарната година на мястото на 1 януари. В знак на протест той получил новогодишна картичка на 1 април, а законът бил отменен.

 

Третата версия гласи, че празникът на хумора се е родил на Острова през 1860 г. Тогава била обявена тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове“ за 1 април. Джентълмените не се усъмнили и заедно със съпругите си се отзовали на поканата. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен „Денят на глупаците“. Ето 10 от най-добрите първоаприлски шеги.

 

1. Реколта от спагети в Швейцария

През 1957г. в предаването „Панорама“ по BBC е излъчен двеминутен репортаж, в който зрителите виждат как швейцарски селяни берат спагети, висящи на гроздове по клоните на дърветата. Веднага заваляли обаждания как може да бъде придобито такова дърво, а отговорът бил, че, за да се култивира спагетено дърво, трябва една спагета да се сложи в доматен сос и да се чака. Репортажът завършвал с думите „няма такова добро нещо като домашно отглеждани спагети“.

 

2. Дигитален Биг Бен

През 1980 г. Би Би Си излъчва репортаж, според който един от символите на британската столица – Биг Бен ще претърпи иновация.Часовниковият механизъм ще бъде заменен с кварцов, а камбаните и циферблатът – с дигитален дисплей. Резултатът бил стотици възмутени британци.

 

3. Айфеловата кула ще се мести

През 1986 г. френският вестник „Parisien“ шокира читателите си със съобщението, че Айфеловата кула ще бъде демонтирана и преместена в Дисниленд. На нейно място щял да се строи нов модерен стадион, тъй като Париж кандидатствал за домакин на летни олимпийски игри.

 

4. Гробът на Сократ

Първоаприлска шега с министерски ранг. През 1995 г. гръцкото министерство на културата обявява, че при археологичски разкопки на Акропола в столицата Атина е открита гробница, в която се предполага, че е погребан Сократ. В нея била намерени и чашата с отрова, с която древногръцки философ слага край на живота си, парче кожа, датирано от периода 400-390 г. пр. н. е.

 

5. Нова технология за изтекъл срок на годност

Американската компания Virgin Cola решава да се пошегува с потребителите като през 1996 г. пуска прессъобщение, че ще използват нова технология, която се грижи за безопасността на клиентите. Тя ще бъде вградена в кутийките с безалкохолно и, когато срокът на годност изтече, те се оцветяват в ярко синьо. Затова се препоръчва на клиентите да не купуват кола в яркосиня кутийка. В шегата има явна заигравка с Пепси, които седмица по-рано пуснали на пазара новите си кутийки с кола оцветени в светло синьо.

 

6. Промяна на числото Пи

В априлския брой на американското списание „New Mexicans for Science and Reason“ от 1998 г. излиза статия за промяна на числото Пи. В нея се твърди, че щата Алабама е гласувал промяна на стойността на математическата константа пи от 3,14159 на „библейската му стойност“ от 3. Статията придобива широка популярност, а в щатският сенат на Алабама получават хиляди възмутени писма и имейли. По-късно става ясно, че статията написана от физика Марк Бослоу е пародиен опит за осмиване законодателите от Алабама (един от най-консервативните щати в т.нар. библейски пояс, в който животът е доминиран от евангелисткото протестантство) да забранят преподаването в училищата на Дарвиновата теория за еволюцията.

 

7. Сандвич за леваци

На първи април 1998 г. в „Ю Ес Ей Тудей“, Burger King пускат реклама за нов сандвич, предназначен за левичари – Left-Handed Whopper. Сандвичът имал същите съставки като оригиналния Whopper, но бил произведен така, че тежеста му да се падне отлява за по-голямо удобство на хората, които ползват лява ръка по-добре от дясна. Преди на следващият ден да бъде тиражирана истината, в заведенията доста хора потърсили новия продукт.

 

8. Нова функция на Google

На 1 април 2000 г. Google пускат информация за нова технология, с помощта на която търсачка чете мислите на потребителите и така извършва търсене в мрежата.

 

9. Вода на Марс

На 1 април 2005 г. от NASA пускат информация на сайта си, че е снимана „вода на Марс“. Оказва се, че на снимката чаша вода е поставена върху популярния шоколадов десерт Mars.

 

10. Иновации от BMW

По традиция на първи април от BMW пускат реклама на страниците на британския печат с „иновации“, описващи несъществуващи технологични нововъведения в автомобилите. Част от тях са: миниатюрна чистачка, която чисти емблемата на предния капак; автомобил без волан, който се управлява с гласови команди и с поглед; предно стъкло, от което насекомите отскачат, без да се размажат; гуми, които се помпат от арматурното табло; система, която лъже полицейските радари, че скоростта, с която се движи автомобилът, е по-ниска с 30 км/ч от реалната; технология, която изписва думите на водача на предното стъкло, така че шофьорите, движещи се отпред, да могат да ги прочетат. Последното е доста ударно, но неприемлива за България, защото ще доведе до много инциденти.

 

А вас излъгаха ли ви днес?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4611 |01.04.2016 Шефът на АПИ: ТОЛ системата води справедливост . 0| 4648 |01.04.2016 Гарелов: Живеем под прикритие на демокрацията . 0| 4739 |01.04.2016 Тежка катастрофа взе една жертва . 0| 6953 |01.04.2016 Московски още в сряда предложил шефа на ДАИ за уволнение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads