Реклама / Ads
11| 45883 |03.11.2016 ГЛАСЪТ

Цацаров с оставка, Пеевски с арест, Борисов с извинение

.
Главният прокурор Сотир Цацаров е подал оставка. Молбата за освобождаване той депозирал във Висшия съдебен съвет и Правната комисия в Народното събрание. Мотивите засега се пазят в тайна, но се предполага, че са свързани с изтеклите разговори на съдия Янева, съдия Ченалова и адвокат Мондешки.
 
В тях главният прокурор многократно бе споменаван като едно от главно действащите лица в държавата, което се намесва решаващо в политически и бизнес казуси. В депозираната оставка, главният прокурор препоръчва неговият заместни да разпореди задълбочена и независима проверка на въпросните записи, както и на сигналите, че прокуратурата е зависима от политико-мафиотския кръг #Кой. Цацаров признава също, че е бил подложен на натиск от среди в политиката и управлението на страната, но оставката му не е свързана с това, а с морални аргументи.

Минути след като научили новината, четирима прокурори от най-близкото обкръжение на Сарафов са заявили готовност да заемат мястото му.

 

***

Екипи на ДАНС, ГДБОП и МВР са нахлули в х-л „Берлин”. Задържан е депутатът от ДПС Делян Пеевски. В мащабната акция участват прокурори и следователи. Иззети са компютри и стотици папки. Предполага се, че в тях се съхранява ценна информация за сделки, институции, политици и пр. От Специализираната прокуратура отказват да дадат повече информация, позовавайки се на следствената тайна. Знае се само, че е започнало разследване на съмнителния бизнес на олигарха от ДПС, на контрабандата с цигари от „Булгартабак”, на твърденията в последното интервю на банкера Цветан Василев за връзки на политици с бизнес и корупционни схеми. Разследват се и сделките на Пеевски по криминално придобиване на активи от КТБ през последните две години и половина, както и ролята му в разбиването на банката. Повече информация се очаква в следващите часове. Запознати предполагат, че ще има още арести – на адвокати на депутата, негови бизнес партньори и корумпирани политици.

 

***

По време на извънредно заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов показал писмо от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В него Юнкер „прегръща своя приятел” и обещава пълно съдействие в започналата война срещу корупцията в България.

 

Премиерът Борисов заявил, че очаква някои министри също да подадат оставка – те си знаели защо. „Ще изчакам резултатите от избора за държавен глава и от референдума, след което е много вероятно аз също да подам оставка. Това означава предсрочни парламентарни избори. За страната те ще означават нови финансови средства, но много повече ни струва управлението на статуквото, част от което е и сегашният кабинет. Освен това сме събрали няколко милиарда от контрабанда и данъци, спестихме и от лихвата върху онзи милиард и двеста милиона, които плащаме на Атомекспортстрой за произведения реактор за АЕЦ-Белене, който никой не е виждал. Нека народът каже своята дума. Ако нещо съм сбъркал, извинявам се на всички българи”.

 

***

Ако всичко това ви се струва прекалено хубаво, за да е вярно – значи не е вярно. Няма начин. Не и в тази държава.

 

Обяснението е просто.

 

Премиерът Бойко Борисов изглежда всесилен, но не е. Уж държи всички лостове в държавата, но всъщност положението му е доста деликатно. В ГЕРБ той е несъмнен авторитет – „кралят Слънце”. Но истинският властелин на партията е Цветан Цветанов. Той контролира структурите в страната, местната власт, обществените поръчки и фирмите, които ги печелят. Ако Цветанов си мръдне пръста – Бойко пада. Цветанов обаче му су се усмихва и слага, защото знае, че когато дойде времето, Борисов ще поеме ударите и помията.

 

Делян Пеевски упорито е пришиван към Бойко Борисов. Има основания и доказателства за това. Цветанов поддържа успешно това твърдение. И Борисов, и Пеевски са продукт на задкулисието. Помислете: охранител става премиер, а едва завършил више – политик, милиардер и собственик на медийна империя. Дружбата между двата също е решение на задкулисието. Напоследък все по-често се споменава ген. Брихо Аспарухов. Не е случайно. Следете тази нишка...

 

Главният прокурор Сотир Цацаров... Тук е заровено кучето. Той е фактически недосегаем. Нито парламента, нито президента, още по-малко изпълнителната власт могат да влияят на решенията му. Нито да упражняват някакъв контрол. С кои кръгове ще общува, работи или ще се съобразява – решава сам. Определени зависимости могат и да му влияят, но не толкова, колкото се предполага. Той държи в зависимост елита: с възможността да започне по всяко време разследване срещу когото й да е.

 

Формален повод или анонимен сигнал винаги ще се „намери”. Не са важни резултатите, а многомесечният и многогодишен натиск, напрежение, лишаване от бизнес, нормална среда за живот и работа, психически тормоз. Проверките по скандалите „Мишо Бирата” и „Чакъра” могат да бъдат „задействани” всеки момент. Премиерът Борисов се страхува от това. Да не говорим за разследвания на сигнали и твърдения за причастност на Борисов към сделки от калибъра на Булгартабак, Виваком, Авионамс, Дунарит, собствеността на някои медии и пр. Това ще е краят на всичко. И двете страни знаят това, както и цената, заради която ледът все още го държи на повърхността.

 

Цацаров има достатъчно информация, данни и основание да удари и Пеевски. Депутатът го държал с компромати. Няма компромат, който да издържи натиск от страна на държавното обвинение. Следователят с диплома от ЮЗУ и милиардер е наясно. Само пари не стигат... Нито армия от охранители.

 

Доган, да го споменем от уважение към медицината – отдавна не е дори резерва в селски отбор. Да не говорим за Меси – иска му се на Борисов да има силен противник.

 

Доган не е това, което е бил, нито ДПС е това, което беше. Таип Ердоган се е произнесъл. Спасението минава през раздяла с Пеевски. Срещу него са всички. Най-жестоки ще са тези, които досега са му целуваха задника – знае мръсните им тайни и познава подлите им душички. Няма шанс.

 

***

Нужен ни е прокурор като италианеца Ди Пиетро, който реализира операция „Чисти ръце”. Арестува стотици политици, бизнесмени и магистрати и ги обвини в корупция. Бе провъзгласен за герой, бе награден, а след това изхвърлен на улицата. От системата, срещу която се бореше. „Платих цена, която знаех, че ще платя. Все пак останах жив. Не се отказвам  и продължавам, защото „Чисти ръце” означава чиста държава”.

 

Нямаме Антонио ди Пиетро. Няма да имаме скоро. Няколкото гласа от средите на магистратурата за реформи и критики срещу прокуратурата, са повече снобско мърморене и проява на високомерие, отколкото решителност да се воюва с мафиотизирана система. Затова и съобщения за оставки и арести като горните ще продължат да бъдат предмет на шеги, пожелания, провокацийки към обществото и... повод за преследване на авторите им.

 

***

Осем членове на ВСС поискали за пореден път оставката на Димитър Узунов, представляващ съвета. Онзи Узунов, спряган за близък на главния прокурор, премиера и депутата от ДПС. 14 от ВСС обаче не го дават. Те също са близки или зависими от – изтъркаха се имената им от повтаряне... 8 срещу 14. Питането е: Какво правят още там осемте? Да дойде адв. Мондешки и да опише и ВСС като радиопиеса? Вече дори не е абсурдно, толкова е уродливо.

 

Ди Пиетро се завърна във войната срещу системата през политиката. Тук някой готов ли е да воюва?

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 20355 |14.10.2016 С г-н Цацаров животът е хубав и весел! . 9| 29488 |22.09.2016 А ти готов ли си да убиеш Пеевски?! . 8| 26652 |22.08.2016 Орден „Стара планина” за Цацаров и Рашидов, позор за Кудоглу!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads