Реклама / Ads
5| 11402 |10.11.2016 АКТУАЛНО

Правителството форсира обществени поръчки за Пеевски

.
Делян Пеевски
Правителството изненадващо форсира важни обществени поръчки с голяма прогнозна стойност, алармира сайтът ”Терминал” 3.
 

Вчера беше рестартирана за пореден път поръчката за въвеждане на национална ТОЛ-система и електронна винетка и беше дадена една седмица (до 17 ноември 2016 г.) за подаване на оферта за осъществяване на този сложен проект от стратегическо национално значение за инфраструктурата и икономиката.

 

Прогнозната стойност от 200 млн. лева без ДДС прави този проект една от най-големите обществени поръчки в страната, ако не и най-голямата.

 

Процедурата за ТОЛ-системата бе първоначално стартирана на 5 април тази година, непосредствено след така наречения “катарзис на Борисов”, когато премиерът прекрати обществени поръчки за повече от 1 млрд. лева, спечелени от фирми, свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Един от мотивите, изтъкнати от Борисов тогава, беше, че прекратените поръчки са пуснати по стария закон, а скоро ще имаме нов, следователно трябвало да бъдат пуснати наново. Само няколко дни по-късно бе пусната процедурата за национална ТОЛ-система и електронна винетка, но отново по стария закон. Това стана още преди седем месеца, но процедурата мина през многобройни перипетии – промяна на първоначалното обявление и последващи обжалвания. Последните две жалби бяха подадени в началото на септември тази година. Поискано бе спиране на процедурата, изпълнено надлежно от възложителя в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“. Обезпечителните мерки са били отхвърлени окончателно още миналата седмица – на 2 ноември 2016 година. Тогава обаче от АПИ не бързаха с обявяването на новия дедлайн за подаване на оферти. Правят го, след като станаха ясни резултатите от първия тур на изборите и угрозата от оставка на правителството е напълно реална след направените политически изявления от Борисов в нощта след изборите.

 

Още с обявяването й тази поръчка е съпроводена с най-различни проблеми, научаваме от статия в „Капитал“. Опасенията са, че поръчката е зададена така, че облагодетелства определени местни играчи, а отблъсква големи международни изпълнители. Особено голямо е предимството за фирми като „Контракс“ и „Телелинк“ според седмичника. Причината е, че именно те вече са монтирали точно онези преброителни устройства по рамки над пътищата за Агенция “Пътна инфраструктура” („Контракс“ по магистралите и първокласните пътища, а „Телелинк“ – по пътищата втори и трети клас), които се изискват и според условията на „новата“ обществена поръчка. В бранша на информационните технологии директно свързват тези две фирми с една турска етническа партия балансьор и с един корпулентен депутат от нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4515 |10.11.2016 Министър Павлова готова за разтуряне на правителството . 1| 4633 |09.11.2016 Правителството дава 13 млн. лв. за общините . 1| 3485 |06.11.2016 Горанов: Няма единна позиция за оставка в правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads