Реклама / Ads
4| 8973 |29.11.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Рашидов награди Димитър Иванов от ДС, 4-ма не се явиха

.
Димитър Иванов
От Любен Зидаров, през Магърдич Халваджиян, та до последния началник на печално известното Шесто управление на Държавна сигурнос.
 

 На официална церемония, проведена в Огледалната зала на Националната галерия, филиал Двореца, министърът на културата в оставка Вежди Рашидов раздаде, вероятно за последен път в това си качество, награди „Златен век“ на забележително разнообразна група от творци, културни дейци, преподаватели и меценати.

 

С най-високата версия на отличието – почетен знак с огърлие и грамота, за заслуги за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, бяха удостоени художникът Любен Зидаров, композиторът и диригент проф. Пламен Джуров, театралната режисьорка Лилия Абаджиева и инж. Димитър Георгиев – меценат и почетен консул на Украйна в Пловдив.

 

Почетен знак Златен век, категория звезда получи Димитър Иванов – последният началник на Шести отдел в Държавна сигурност, издател, колекционер и преподавател в Университета по библиотекознание. От благодарностите му стана ясно, че е предложен за отличието от Съюза на колекционерите, и три национални музея – Историческия, Археологическия и Военно-историческия музеи.

 

Същата награда получиха телевизионните продуценти Магърдич Халваджиян и Евтим Милошев и актьорът Стоян Алексиев. В краткото си слово Алексиев наблегна на нуждата от повече морал в културата и обществото.

 

Почетен знак Златен век, печат на цар Симеон Велики и грамота получиха композиторът Александър Текелиев, писателят и преводач проф. Александър Шурбанов, историкът и преподавател във Великотърновския университет проф. Петко Петков, доцент Мария Деянова – диалектолог и лингвист, радиоводещият Тома Спространов, писателите Елин Рахнев и Иван Симеонов и примабалерината Сара-Нора Кръстева.

 

Четирима от отличените – Пламен Джуров, Лилия Абаджиева, проф. Шурбанов и доц. Мария Деянова не се явиха на церемонията.

 

В качеството си на доайен сред наградените, художникът Любен Зидаров, който на 23 декември ще стане на 93 г., каза: „За мене няма по-висока награда от наградата на министерството, което ръководи националната ни култура. Искам да благодаря на министъра на култура за всичко, което направи и да го помоля – колкото и неудобно да бъде – нека да не бърза да слиза от стола“.

 

 

На финала на церемонията министърът в оставка използва повода и за кратка равносметка на всичко, което вижда като успехи в двата си недовършени мандата – парите за културата – особено за театъра, парите за кино, Ларгото и най-вече петте нови музея.

 

"Площад Славейков"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5830 |17.08.2016 Ето ги номинираните за литературни награди “ПЕРОТО” 2016 . 0| 5231 |28.07.2016 Пожизнени парични награди за осем изявени дейци на културата . 0| 5253 |26.07.2016 Съдът върна на работа уволнен враг на Рашидов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads