Реклама / Ads
0| 14959 |21.04.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Денят на „Пресвета Богородица ­ – Живоприемни източник“

.
Християнският празник „Пресвета Богородица ­ – Живоприемни източник“ е свързан със здравето, силата на човешката вяра и необятната сила на Божията майка. На 21 април имате 3 повода да отидете на църква.
 
Първо – за да почетете 5-ия ден след Възкресение. Второ – за да се поклоните на празничната икона . Трето – за да си налеете от светената вода, която специално на този ден светяват в храмовете – тя има голяма сила. Наръсете с нея домовете и работните си места. Но без банята и тоалетната. Наръсете около входната врата, за да изчистите лошите енергии. Наръсете леглата, на които спите. Наръсете и вас самите за здраве.

Денят на  „Пресвета Богородица ­ – Живоприемни източник“ е важен празник, който честваме винаги през Светлия петък.  

Денят е храмов празник  на църквата „Пресвета Богородица“, който е издигнат  извън от стените на Истанбул – в миналото Цариград.

През 5 век млад мъж на име Макелий се разхождал извън стените на Константинопол. Срещнал възрастен сляп старец, който търсел в гората някакъв извор с лековита вода, който помагал на слепите да прогледнат.

По внушение на Пресвета Богородица, младият Макелий повел дядото навътре в гората и там не намерили вълшебно изворче, а една локва с вода.

Гласът на Пресвета Богородица накарал Макелий да намаже очите на дядото с калта от локвата и да му даде да пие. Слепите  очи на дядото се размърдали  и той  започнал да вижда за пръв път от много години.

Едно от първите неща, които направил младият император Лъв I, било да изгради чешма, през която да тече лековитата вода, която бликнала от  локвата, посочена  от Пресвета Богородица и там издигнали голяма и красива църква.

Когато църквата била готова и осветена, император Лъв I отново чул гласа на Божията майка, която обещала, че ще лекува всеки вярващ, който отиде болен в този храм, помоли се горещо, пие от водата и измие своето тяло.

Така и станало. През годините много болни получили изцеление от безброй болести, затова днес празнуваме този велик празник. Сред болните били и самият   император Лъв I, който имал камъни в бъбреците; неговата  съпруга  Теофана и неговият брат Стефан, който страдал от охтика – туберкулоза.

Светите патриарси Тарасий Цариградски и Йоан Йерусалимски Милостиви също ходели при вълшебната чешма, за да лекуват своите телесни страдания.

С помощта и застъпничеството на Пресвета Богородица в храма били успешно лекувани  ­безплодие, течения, кръвоизливи, рак, циреи,  рани, огнища,  червен вятър,  червени отоци, различни кожни болести и други.

Най-голямото чудо, което се случило при „Пресвета Богородица – Живоприемни източник“ е свързано с един моряк. Морякът  Тесалия се разболял и починал на кораба, докато пътували към  Константинопол. Неговата цел била да достигне до вълшебната вода, за да се излекува.

Виждайки, че няма да доживее, морякът заръчал на своите другари да отнесат и да погребат тялото му близо до Живоприемния източник. Но преди да го положат в земята, да го полеят с водата от извора. Останалите моряци изпълнили предсмъртната воля на Таласия. Когато излели върху бездиханното тяло 3 ведра с лековита вода, той оживял.

***********

Подуянският манастир в София носи името „Света Богородица – Живоприемни източник“. На Светли петък той има храмов празник.

Освен едно красиво духовно място, Подуянският манастир има и историческо значение.

В него са се венчали обичаният  поет Пейо Явор и Лора Каравелова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3605 |20.03.2017 Денят след вота ще е неучебен . 0| 4143 |09.11.2016 Денят след балотажа е неучебен . 0| 4561 |02.05.2016 Стотици носят чудотворната икона на Богородица за здраве

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads