Реклама / Ads
14| 55810 |21.08.2009 ЪNDERGROUND

Милионерска компания посреща Станишев в „Магнолия”

.
ВИП комплекс
Тържествено посрещане готвят новите съседи на експремиера Сергей Станишев в кв. „Бояна”. Той е сред свои и ще го посрещнем подобаващо, похвалил се един от обитателите на кооперацията „Магнолия”.
 

Димитър Станчев, Георг Краевски, Стоян Марков, Ахмед Доган, Росен Дойнов, Ангел Симеонов са само част от известните съседи на бившия премиер. Чакали го с отворени обятия, твърдят близки до кръга от бившата и сегашна партийна номенклатура. Състоянието на обитателите на „Магнолия” се измерва в милиони, пресмятат запознати. Според тях не било лошо НАП да обърне внимание на доходите и банковите сметки на новите Станишеви съкооператори.

Бившият министър-председател Сергей Станишев вече живее на новия си адрес в кв. „Бояна”, комплекс „Магнолия”.
За жилището от 200 кв.м. ще плаща 600 евро наем на месец. Това обяви самият той.

Пред агенция “Фокус” Станишев заявява. „Досега живеех в държавното жилище в „Бояна” и последните две седмици търсих максимално бърз начин да освободя това жилище и да намеря някакво решение за жилище под наем. Затова от днес съм се преместил в един апартамент в кооперация в „Бояна”. "По добро стечение на обстоятелствата, мой дългогодишен познат, който го е направил за себе си, е отложил своето преместване. Тъй като търсих бърз вариант, се договорихме с него за половин година да ползвам под наем това жилище за 600 евро на месец”, каза още Станишев. Домът е с 3 спални и 3 бани, дневна с трапезария и кухненски бокс. В една от баните е монтирано джакузи.
Бившият премиер допълни още, че само от неизползвани отпуски като министър-председател през последните четири години, при последната заплата е получил и неизплатените отпуски за този период, което е близо 20 000 лева.

"Магнолия" е изграден от фирмата "Тера груп" на сина на Огнян Дойнов - Росен. Земята пък била на бившия жълт депутат Димитър Ламбовски, който пък е считан за близък в недалечното минало до силова трибуквена групировка.
Блокът на Станишев има още подземен басейн със сауна, турска баня и масаж.
От едната тераса на екс премиера се разкрива гледка към София, а от другата се вижда гората на Витоша и оградата на „сараите" на Ахмед Доган. Съседи по врата са му Димитър Станчев, продуцент на предаването известното в началото на 90-те години „Супершоу Невада" и шефът на хотел „Анел" Ангел Симеонов.

Достатъчно място има и за домашния любимец на Станишев - булдога Бари.

Съседът Ангел Симеонов подарява Христос

Това е същият онзи бизнесмен, който бе заподозран от в. „Капитал”, че е организирал изкупуването на брой на вестника заради неудобни публикации. Микробус на негова фирма обикалял сергийте и изкупувал всички броеве на изданието.
Симеонов е свързван със скандали около застрояване на терени край Созопол. Там, между нос Свети Стефан и нос Христос на местността Буджака той застроява малък миден плаж и скали. Заливът е дълбок и много привлекателен.

Над залива и плажа се намира границата на имота на фирма "Анел 96". И всички пътеки и стълби естествено стигат до плажа. Неин собственик е бизнесменът Ангел Симеонов. Той притежава и известния петзвезден хотел в столицата със същото име, цитиран по време на изборите като място за срещи на депутати от БСП и леви коалиционни партньори. Самото селище се състои от 12 оригинални къщи, тенис корт и тревни площи. Бурунът (носът) е заобиколен от вода, а на самия му край има статуя на разпънатия Исус Христос, която бизнесменът дарил на община Созопол. Около разпятието собственикът е поставил скулптури на бягащи коне. Според някои специалисти всичко това е построено незаконно.

Симеонов е любител на изобразителното изкуство и е един от големите колекционери в България.

Другият съсед е Димитър Станчев от Супершоу „Невада”

Димитър Станчев е роден в София. През 1980 г. успява да избяга в Канада. Връща се през 1992 г. и се заема с бизнес с недвижими имоти и износ на минерална вода за Канада и САЩ.След това почва да прави Супершоу „Невада“. От 17 години живее с Ася Статева, която е била шивачка, а след това и водеща в игрите на Супершоу „Невада“ и „Такси“.
Във в. „Дневник” от 10.09.2003 г. пише, че Димитър Станчев ще строи подземен паркинг под площад "Народно събрание". Това станало известно от докладна записка на столичния кмет Стефан Софиянски, разпространена от пресцентъра на председателя в оставка на общинския съвет Антоан Николов. Проектът за строителство на подземния паркинг под парламента е изработен от общинското предприятие "Софпроект - Общ градоустройствен план" по поръчка на "Книхт" ООД, чийто управител и съдружник е Станчев. Очакванията били, че за строителството на паркингит ще бъде обявена публична процедура. Вместо това Софиянски предлага на съветниците да му дадат съгласие да води сам преговори за създаване на смесено дружество за строителството на подземния гараж. В него кметството ще апортира терена. В докладната са посочени финансовите и специфичните критерии, на които трябва да отговарят бъдещите кандидати. В същото време има и докладна записка от главния архитект на София Стоян Янев, според която проектът на Станчев вече е одобрен от Общинския експертен съвет по устройство на територията и е съгласуван с Националния институт за паметниците на културата. На практика победителят от преговорите е известен - "Книхт" ООД. Дружеството съществува от март същата година и в него поравно участват "Интернешънъл проперти мениджмънд" ЕООД на Димитър Станчев и "СК-Кръстев" ЕООД на строителния предприемач Красимир Кръстев. Фирмата на Кръстев е реконструирала халите и Националния исторически музей.

Кандидат-членът на Политбюро на ЦК на БКП Стоян Марков също е там

Над бившия министър-председател апартамент е купил някогашият кандидат-член на Политбюро на БКП Стоян Марков, известен като СтенМарк, пише в. „Монитор”. Панорамно жилище на третия етаж пък има Георг Цветански, зет на някогашния премиер от времето на Тодор Живков - Георги Атанасов. Като всеки скъпарски комплекс и "Магнолия" си има пазач, който не допуска нежелани гости да се доближават до обитателите.
В обширна, но дискретна сграда на пъпа на София се намира щаб-квартирата на “СИГМА”. На адрес “Славянска” 13 делят покрив десетки фирми, много от които със “сигма” в имената. Иначе на входа към “бизнеразвъдника” е указано, че го обитават компаниите “Сигма капитал”, “КАИ” и “Веса вали”.
На адреса с фаталния номер крепне база на империя, пред която всички досегашни български групировки и корпорации бледнеят. “Сигма” се гради и разраства от години като симбиоза на стари муцуна и юпита, политици и бизнесмени. Ключови за разгадаването на схемата са връзките между Лондонския сити клуб, царското семейство, известни в миналото и днес български политици.

”След като напуснах “Морган Стенли”, с няколко колеги направихме фонд за рискови инвестиции в България, наречен “СИГМА”, сподели миналото лято Георги Велчев, брат на финансовия министър Милен Велчев от кабинета на НДСВ.

Фондът на първо време се е прицелил в хотели по Черноморието, което не крие особен риск за инвеститорите.
С другия създател на “Сигма”, Веселин Данев (бивши колеги в “Морган Стенли” и отдавнашни приятели), приели, че няма да се занимават с държавни акции и фирми, за да избягат от конфликт на интереси (заради роднинството с министъра Велчев). Веселин Данев, син на председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев, и още няколко неслучайни лица, са партньори в още много“сигма”-начинания.

Братът на финансовия министър е забележителна личност. Възпитаник на Харвард бизнесскул, сега преподавател там и в Софийския университет, със силно изразен афинитет към бизнеса. Има множество специализации. Твърдят, че е върховен в ролята на “сив кардинал” и че е безценен съветник на батко си Милен по всякакви въпроси.
Особена подробност от биографията му, е че е съпруг на дъщерята на Стоян Марков, известен технократ от Живково време. Стоян Марков е оглавявал Комитета за наука и технически прогрес, соцтехнократ, описват го като “червено юпи по Живково време”. През 1990 г. е в правителството на Луканов, после си подава оставката и изчезва мистериозно в чужбина.
Според запознати работи по различни проекти в Украйна, Женева, Гърция, Австрия. Твърди, че няма работа и фирма с име “Стенмарк” в Лондон.
Стоян Марков, когото всички наричат Стенмарк, не обича този си прякор и го приписва на “народния фолклор”.
Днес Марков се афишира единствено като учен. Има кабинет в комплекса на БАН в София и работи за Европейския институт за ядрени изследвания в Женева. Стенмарк твърди, че цялото му внимание е заето да изследва превъплъщенията на различни ядрени изотопи при бомбардиране с неутрони в рамките на голям международен проект.

В един хубав августовски ден министърът на финансите и бившият шофьор на Стенмарк се оказват на една яхта, което довежда до оставка….

Взрив в автомобил и фотокомпромат разтърсиха България и паяжината на “Сигма” миналото лято. В пламналия мерцедес на Иван Тодоров Доктора бе открита снимка, на която финансовият министър заедно с колегата си Пламен Петров и депутата Мирослав Севлиевски отдъхва край Монако на яхта с оцелелия в атентата бизнесмен с прякор Доктора. Там в ролята на домакин е Спас Русев. Последният, преди да да се базира в Лондон и да стане важен човек от свитата на Симеон Сакскобургоготски, беше обвинен, че е завлякъл Агенцията за чуждестранна помощ. А по Живково време в качеството си на служител на ДС е бил персонален шофьор на Стоян Марков, тъст на Миленвелчевия брат…. Името на Русев се разнесе и покрай скандалите около приватизацията на холдинга “Иномс”.

Според някои легенди след 1989 г. Огнян Дойнов и Стоян Марков напускат България, за да организират външнотърговските фирми, създадени през 80-те години, на базата на международни проекти. Държавата се е нагърбила с кредити за милиарди долари, за да купува ембаргови технологии за СИВ и трети страни. За тези дружества са били открити близо 200 банкови сметки във Виена, Лондон и щатите, но на името на частни лица. Стоян Марков е “мозъкът на източването на външния ни дълг”, заявява народният представител Пламен Кенаров. Той дори прави връзка между разработки на американските тайни служби за кръга около Стенмарк, опасващ Лондон и София, незаконни сделки на фирми от този кръг, яхтения скандал и оставката на Милен Велчев.

Провокиран от шума около себе си, Марков проговори в медиите. За да разясни, че не е имало никакво източване на червени пари. Ако ги има, намерете ги, изгаври се Стенмарк.
Рамо му даде и братът на Огнян Дойнов. Той също отрече за червените милиони. Ако е имало изтичане на държавни средства, то се случило след 1990, когато изчезнал контролът върху дружествата с активи зад граница, твърди Емил Дойнов, който също като брат си избра да се труди и живее във Виена.

Съседът Георг Цветански – „червеният” зет

Георг Цветански е зет на Петър Дюлгеров, висш партиен кадър от времето на Тодор Живков.
В. „Стандарт” през 2002 г. пише:
„...Това лице не е безизвестно. Той е стар познайник - и на управляващите, и на опозицията, и на правосъдието. А и на читателите. Казва се Георг Цветански. Живее в гр. София на ул. "Бистрица" № 4. По професия - доктор. По семейно положение - виден червен зет. По препитание - финансов играч. Формално Цветански бе изпълнителен директор на "Балканфарма". До вчера, когато бе изхвърлен. Защото "Стандарт" разкри схемата, по която е забогатял. Днес разкриваме подробностите по далаверата. Действието се развива в далечна Исландия. И става дума за акциите на "Балканфарма", която от един ден собственост на Дойче банк, Лондон, преминава в ръцете на кипърска офшорка. След което става собственост на "Фармако". Съгласно официалния бюлетин на Исландската фондова борса на 19.07.2002 г. в 14.32 ч, господин Цветански е продал притежаваните от него 21 783 330 акции от капитала на "Фармако" (исландско публично дружество, търгувано на борсата) на цена 71 пъти над номинала и е получил сумата от 1 546 616 430 исландски крони. Исландската централна банка не обявява централен курс към щатския долар за деня. Но за сметка на това практиката е ежедневно да се обявява среден курс на банките към основните валути. На 19.07.2002 г. средният курс на исландската крона към щатския долар е 83.39 ISK за един USD. С две думи, щастливият нашенец е получил сумата от 18 546 785.34 щатски долара. Които по курса на БНБ за деня се равняват на 36 740 996.29 лева. Аферим! Дай Боже всекиму! Тъкмо тук "Стандарт" поставя въпрос: А какво правим с данъците? Размерът на данъчното задължение на господин Г. Цветански е 10 654 238.52 (десет милиона шестстотин петдесет и четири хиляди двеста тридесет и осем лева и петдесет и две стотинки). Господин министър Велчев, какво ще правим в този случай? Ще прибирате ли данъци или ще оставите бюджета и милионите българи - пенсионери, учители, болници, без това сериозно постъпление? Тези пари са точно сумата, с която се плащат пенсиите и осигуровките за ЕДНА ГОДИНА”

В. „Седем” пък свързва името на Цветански и с голф-игрище, което унищожава защитени растения. Голф-комплекс, свързан с Красимир Гергов, ще унищожи защитени растения под селата Топола и Божурец, община Каварна. Според еколози теренът е част от европейската природозащитна мрежа “Натура 2000”.

На 15 юни 2005, малко преди края на управлението на Сакскобургготски, Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към МОСВ приема проекта за игрището и го предлага за одобрение на министър Долорес Арсенова. С нетипична за администрацията скорост на 22 юни 2005 министърката подписва разрешението за изграждане на голф-комплекса. Според доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и доклада за биологичното разнообразие в района на игрището няма защитени местообитания. Интересното според природозащитниците от организацията “За земята” и от гражданския комитет “Да спасим Иракли” е, че и двата документа са изготвени от експерти, наети от инвеститора “Трейшън Клифс енд Спа Резорт” АД

Коя e фирмата, накарала Долорес Арсенова да действа толкова бързо и защо ли Джевдет Чакъров не е преразгледал издаденото разрешително. Фирма “Трейшън Клифс енд Спа Резорт” АД е регистрирана през 1998 в София. Към 10 декември 2004 собственици са медийният и рекламен бос Красимир Гергов, съпругата му Румяна Гергова и Теодора Ъндърууд. Ъндърууд е шеф на редица рекламни фирми, свързани с Гергов. През 2005 дружеството преминава в ръцете на австрийската компания “Tempe Beteiligungsverwaltung GMBH”, която държи 100%, а Борислав Боянов - 0,001%. Красимир Гергов, който е и президент на Българската голф асоциация, е член на надзорния съвет на компанията. Боянов е шеф на една от най-големите юридически кантори в София, която обслужва фирми като “Макдоналдс”, “Кока кола”, Демирбанк България, както и Balkan News Corporation, която също е свързана с Красимир Гергов. Боянов е и зам.-председател на Българската международна стопанска асоциация и член на Съвета за икономическо развитие към правителството на БСП, НДСВ и ДПС.

Към 30 март 2006 разпределението на собствеността е същото. Красимир Гергов продължава да е сред надзорниците на “Трейшън Клифс енд Спа Резорт” АД. Изпълнителен директор е Владимир Брусарски. Той е брат на Христо Брусарски, представител на “Пропърти инвестмънт”. Фирма, която неофициално се свързва с Гергов и чрез която според медиите той държи “Топ тв”. В компанията участва и Георг Цветански – зет на някогашния червен премиер Георги Атанасов. Цветански закупи трите фармацевтични завода в Троян, Дупница и Разград, известни като "Балканфарма", и след това ги препродаде на исландеца Тор Бьорголфсон. Сега фирмата се нарича “Актавис". Бьорголфсон е основен акционер във "Вива венчърс", собственикът на БТК. Името му се свързва със Сакскобургготски чрез Спас Русев. Цветански бе замесен и в скандала около опита да се продаде “Булгартабак”. От запис на разговор между него и небезизвестния Майкъл Чорни в Тел Авив става ясно, че Цветански ще помага на “моите момчета” от "Табако кепитъл партнърс", уж като представител на Дойчебанк и след това ще вземе огромна комисиона.

И понеже стана дума за „Балканфарма”, редно е да споменем нещо и за нея. Към 1999 г. "Балканфарма" е малка компания, основана няколко години по-рано и ръководена от Георг Цветански и Петър Терзиев, наричани "червените зетьове" заради тъстовете си Петър Дюлгеров и Георги Атанасов. Тя е изкупена от Дойчебанк непосредствено преди приватизацията на трите завода. Терзиев остава изпълнителен директор на "Балканфарма" до 2001 г., когато я напуска и се появява като консултант на спечелилия кандидат за "Ален мак". Цветански си тръгва година по-късно - през 2002-а, в разгара на първия провален опит за приватизацията на "Булгартабак холдинг" от инвестиционно дружество, собственост отново на Дойчебанк.
В момента "Балканфарма", вече под новото си име "Актавис", контролира изцяло заводите в Дупница и в Троян и работи заедно с "Биовет" в Разград. Наскоро "Актавис" купи и крупния дистрибутор на медикаменти "Хигия".
Тор си мисли, че приватизацията в България е доста по-лесна, пише "Форбс", разказвайки за проблемите му при изкупуването на исландската Landsbanki.

Такова е обкръжението на Сергей Станишев в новия му дом. Все стари познати и приятели от времето на соца, замогнали се скорострелно по време на демократичния преход.

Наемът от 600 евро е твърде любопитен. Една бърза справка показва, че средният наем за жилище между 180 и 210 кв.м. в „Бояна” е между 1500 – 2000 евро на месец.
Продажбите пък вървят около 1600 евро за кв.м., което прави към 320 000 евро за цялото жилище.

Хора от „Позитано” 20 твърдят, че всъщност Станишев е закупил чрез подставено лице този апартамент в „Магнолия”. Сделката се пази в тайна, а Росен Дойнов обявил, че иска само 600 евро заради старата дружба със Сергей.

Братът на Росен – Ясен Дойнов почина преди пет години в жилището си в кв. „Мусагеница” в столицата. Десет дни преди него във Виена от рак на белия дроб почина и бащата Огнян Дойнов.

Гордън Браун също се омеша с фамилия Дойнови

Министър-председателят на Великобритания Гордън Браун купи преди време лондонския апартамент на Огнян Дойнов. Това разкри в. "Мейл он сънди", ровейки аферата "Енрон". Апартаментът, който Гордън Браун купил от спорния одитор Артър Андерсен, някога е бил дом на избягал комунистически лидер от Източния блок, обвинен, че е заграбил от народа си милиони долари, пише още "Мейл он сънди".
Доста неприятности се струпаха върху главата Браун тогава. Според разследването той го купил от Андерсън "с отстъпка", когато одиторът бил повикан да съживи колабиралата империя на Робърт Максуел, след като магнатът падна от яхтата си и се удави преди години.
Сега тази сделка отново се преразглежда заради подозренията, че Андерсен е замесен във фалита на Енрон. Браун купил просторния дом за 135 000 лири стерлинги през 1992 г. По-късно се заговорило усилено, че той платил с 30 000 лири под реалната пазарна цена.

Максуел предоставял този апартамент като жест на благодарност на фаворизирани свои сътрудници, макар Браун да отрича, че е знаел за това, когато го е купувал.

Все пак стопанинът на този дом преди Браун е бил Огнян Дойнов, бивш заместник министър-председател на комунистическа България, за когото се твърди, че с помощта на Максуел е откраднал от страната си милиони, обяснява "Мейл он сънди". Дойнов, заедно с диктатора Тодор Живков и други лидери на режима, е изнесъл 2 милиарда долара във валута от България преди колапса на комунизма. Твърди се, че Максуел им е помогнал да изперат парите. Макар Дойнов да отричаше до смъртта си през февруари 2000 г. всякакво участие в престъпления, срещу него имаше обвинение и прокурорите се опитваха да разберат каква е била истинската роля на Максуел.

След като напуска България, Дойнов работи за Максуел и през 1990 г. се нанася във въпросния лондонски апартамент близо до Уестминстър, където живее до февруари 1992 г. Синът му Росен добре си спомня апартамента: Беше доста голям, макар че разполагаше само с една просторна спалня. Спомням си това, защото, когато оставах там, трябваше да спя на дивана. Спомням си и че наблизо имаше пожарна, защото сирените често ме будеха посред нощ. Странно е, че сега там живее британският канцлер", отговорил Росен на запитването на "Мейл".

Така че вече двама премиери – на Англия и България, обитават жилища на фамилята Дойнови. Какъв късмет.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 61593 |24.08.2009 Китайски игли връщат баланса между Ян и Ин . 74| 55303 |12.08.2009 Седемте рилски езера не са място за развлечение . 2| 9059 |10.08.2009 Не бийте тревоманите, а техния "министър"! . 6| 39083 |06.08.2009 Нови разкрития за смъртта на Стършела и драмата Силистар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads