Реклама / Ads
9| 7984 |16.06.2010 ПОЛИТИКА

Хайнц Брам: Защо бяха нужни пет години за оправданието на Маргините?

.
Т.нар. "болно дело" срещу Маргините е едно от знаковите дела, наблюдавани от Европейската комисия. Как се стигна до оправдателната присъда? Й. Йорданова разговаря с германския политолог и познавач на България
 

Й. Йорданова,
DEUTSCH WELLE


"Решението на съда ме изненада. Маргините бяха личности, превърнали се в символ на мафията в България. Делото продължи доста дълго и всички мислеха, че при управлението на Бойко Борисов братята Николай и Красимир Маринови ще бъдат осъдени. Оправдателните присъди са изненада и повод за размисъл", казва германският политолог д-р Хайнц Брам, който от години наблюдава процесите в България.
 
Разочарование за Цветанов

Софийският градски съд оправда Маргините по всички обвинения - подготовката и планирането на три убийства, ръководене и организиране на въоръжена престъпна група, както и за притежанието на незаконно оръжие. Оттеглени бяха и заповедите за издирване и арест на Николай Маринов - Малкия Маргин.
"Решението на съда е голямо разочарование за вътрешния министър Цветанов, защото съдът не функционира така, както той иска", казва Хайнц Брам, който е категоричен:
"Не може да се твърди, че се стигна до оправдателни присъди, защото съдът не става за нищо. Това може и да е така. Възможно е обаче той да не е имал неоспорими доказателства срещу Маргините. Може би веществените доказателства не са били съхранени навреме. Съжалявам, че трябва да го кажа така, но България не е страна със съдебна система, която може да се сравнява с тази във Франция или Англия. В България трябва да се очакват неща, които в други държави се смятат за невъзможни. За пет години могат да бъдат отстранени навреме различни документи. Защо обаче бяха нужни пет години, за да се стигне до резултата от понеделник? Не знам."

На Балканите нищо не може да се промени

На въпроса как ще бъде възприето от ЕС съдебното решение по делото срещу Маргините политологът отговаря така: "ЕК наблюдаваше този съдебен процес и ЕС ще направи своите заключения. За по-голямата част от Евросъюза, която обръща внимание на случая, заключението ще звучи по следния начин: такива са онези на Балканите, нищо не може да се промени, Балканите си остават такива, каквито са. Това наистина би било нечестно. Правителството ще се опита да представи нещата така, както на него му се иска. Но ако не е възможно да се съберат доказателства, тогава, разбира се, човек започва да се чуди какво да мисли за хората, които работят по това дело, за хората, които не са в състояние да съберат навреме годни доказателства за пред съда."
Може ли да се смята, че оправдателните присъди за Маргините са резултат от нереформираната съдебна система? Хайнц Брам: "Отчасти това твърдят и от ЕС. Но когато няма силни доказателства за корупция, не може да се твърди, че този проблем все още не е отстранен. Съвсем сигурно е, че са нужни още години, за да се заговори за благонадеждна правова държава."

Мафията в България - с дълбоки корени?

По повод изказването на адвоката на Малкия Маргин - Людмил Рангелов пред българските медии, че процесът срещу Маргините е бил "по детински монтиран", и че човекът, който стои зад обвиненията, бил във властта, Хайнц Брам казва:
"Бих се радвал да чуя кой политик има предвид той. Може да има подозрения към много политици, но това не помага. Напълно възможно е обаче Маргините да са действали толкова добре, че никъде да няма техни пръстови отпечатъци. Възможно е те да са толкова добри професионалисти, че техните подражатели да продължат играта. Това би означавало, че мафията има дълбоки корени в България. Не бива да се правят прибързани заключения, но не бива да бъдем и безкритични и да кажем: нещата са такива, каквито са. Все още има възможност за обжалване на решението, за излагане на аргументи, които биха могли да доведат до друга присъда."
След решението на съда за оправдателни присъди софийският градски прокурор Николай Кокинов каза пред медиите, че "битката е загубена, но не и войната". Предстои обжалване от страна на прокуратурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8044 |23.01.2010 Защото сме самоубийци . 13| 5823 |13.12.2009 Дайте талибана на Яне, защото не му достига един човек . 64| 9449 |16.11.2009 Няколко думи за изборите,или защо Дянков ще получи еднопосочен билет за чужбина? . 11| 5261 |05.10.2009 Защо гърците са по-демократи от нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads