Реклама / Ads
7| 10949 |18.04.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Фирми пропищяха от синдик, който разпродавал предприятия за скрап

.
Скандални разкрития за синдик са изпратили фирми, пострадали от „дейността” му. Става дума за Иван Балабанов от Габрово. Фирми са написали оплаквания от негови неправомерни действия до НС, Министерство на правосъдието, както и до съответните институции в Габрово.
 

В момента Балабанов се разпореждал във фирма „Лотос” в Трявна. Според юристи на предприятието действията му там били безпрецедентни. Балабанов дори не направил инвентаризация на имуществото. Нещо повече, той уволнил персонала, като по такъв начин премахнал всякаква възможност за контрол върху действията му. Започнал и разпродажба на ценна техника. Дори не направил приемо-предавателен протокол за имуществото, което уж трябва да опазва. Нещата стигнали дотам, че унищожавал документи за техника, която искал да изкара от района на фирмата като скрап, а после да препродаде чрез подставена фирма. Помпи, чията стойност е около 4000 лв., били „описани” като старо желязо. Тези и много други закононарушения са цитирани в писмо до правосъдния министъ Миглена Тачева преди десетина дни. Под изложението стоят подписите на Цветко Тихолов, изпълнителен директор на Северкооп-Гъмза Холдинг АД и Борислав Борисов, шеф на „Перун” АД. Любопитното в случая е, че двете фирми са най-големите кредитори на „Лотос”, които очакват да получат над 50 на сто от общите задължения на предприятието. Кредиторите са принудени да молят министърката за съдействие, тъй като самоуправството на синдика заплашва техните вземания.

„По телефона нищо няма да ви кажа, ако искате да проверите истинността на жалбите, бъдете така добри и елате в Трявна. Аз ще ви заведа и ще ви покажа кой какво е съсипал и окрал, това бе коментарът за цялата ситуация на синдика Иван Балабанов пред Frognews.bg.

Според запознати активно съдействие за странните действия на Балабанов оказва съдейката от Габрово Цанка Минкова. Благодарение на нея всички поискани разрешения за действие се получават светкавично. Същата съдийка е действала по този начин в повечето случаи, когато Балабанов и бил синдик на дадена фирма. Оплакванията от тандема са вече десетки. Като синдик на фирма "Трема", някогашният оръжеен завод "Иван Йонков" той е изгонен за злоупотреба със служебното положение. Човекът просто разпродал големи метални конструкции и други съоръжения, без да ги фактрурира. След което ги обявява в полицията за откраднати. Далаверата обаче е разкрита и на Балабанов му посочили вратата. Скандален е и случаят, когато полицаи във Велико Търново спипват Балабанов с камион, пълен с алкохол от Винпром-Лясковец, където той бил синдик. Оказало се, че стотиците бутилки коняк са изнесени неправомерно, а част от тях били и с фалшиви бандероли. По случая е заведено е наказателно дело № 733, насрочено на 27.03.2008 г. в Габровски окръжен съд, на което дело адвокат му е някой си Попов, когото Балабанов сега е назначил за свой юридически съветник по несъстоятелността във фирма „Лотос” АД, което е ярък пример за конфликт на интереси. Пак със скандал е белязана работата му като синдик в завод "Георги Генев" – Габрово. Там той разпродава имоти, находящи се на центъра на града за жълти стотинки на бизнесмен, който му прехвърля първите два етажа. Това очевидно е договорка заради ниската цена. В момента Балабанов продава част от имота на габровски адвокат за сумата 550 хил. лв. Срещу Балабанов има е жалби в полицията в Габрово от бивши съсобственици на имоти, продадени от синдика в нарушение на установения законов ред.

Името му влиза в централния печат още през 2003 г., когато започва делото по несъстоятелност на дружеството „Каварна-турист”, което владее ваканционно селище „Русалка”. Тогава се завеждат 4 дела за контрабандна разпродажба на имущество на ваканционното селище в Добричкия окръжен съд, а синдик е Иван Балабанов. Претенции към работата му имат и собствениците на фирма „Финтекс” АД, земеделската кооперация „Дъга” в с. Петко Славейково и др. Собствениците на „Лотос” настояват Иван Балабанов да бъде отстранен като синдик на предприятието, защото само за няколко месеца той вместо да го управлява по изискванията на закона, го съсипва. Никой няма достъп до района и скъпата техника, която тайно се изнася и разпродава. Те настояват за намеса на оторизираните органи, за да се спре унищожаването на трикотажната фабрика. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4915 |10.04.2008 45,91% от българските фирми „кихат кинти” за подкупи на официални лица . 16| 5579 |26.03.2008 554 фирми от 32 страни се представят на Винария 2008 . 0| 6069 |21.02.2008 "Ваканция и СПА Експо" стартира с 320 фирми изложители . 0| 7077 |05.12.2007 Наши фирми и китайски туроператори ще си сътрудничат в туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads