Реклама / Ads
18| 12363 |25.04.2014 ГЛАСЪТ

Оставете Пенгезов на колегите му. Те знаят как...

.
Веселин Пенгезов Източник: Булфото
В България не съществуват криминални деяния. Тук всичко е политическа поръчка. Няма бандити и нарушители на закона - има политически жертви. Няма виновни, а само набедени. Няма и обвинители - замененени са от клеветници. Този път "жертвата" е висш съдия - известният Веселин Пенгезов, председател на Софийския апелативен съд. Важна съдебна инстанция, която може да отмени присъди, да ги потвърди, увеличи или да върне делото. Вариантите дават обилен материал за въображението.
 

Обзет от справедлив гняв, Пенгезов даде пресконференция. На нея обясни, че бил привикан на 28 април, за да му бъде повдигнато обвинение. Той обаче все още не знаел за какво точно ще бъде обвинен. Производството от 2013 година срещу него, първоначално е било образувано през 2010 година по "донос" на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Сигналът касаел обществена поръчка по европроект на Военно-апелативния съд. Стойността на одобрените средства е 700 000 лв., но реално са изразходвани 520 000 лв. Преди да стане шеф на Софийския апелативен съд, Пенгезов бе председател на военния съд. По-късно делото "умряло", но след като заявил намеренията си да се кандидатира за втори мандат за поста шеф на Апелативния съд дошла и атаката с делото. Тук, според Пенгезов, било заровено кучето. Като един истински храбрец той допълни, че няма да плати парична гаранция от 20, 30 или 40 000 лева, ако му бъде наложена такава, и е готов да влезе в ареста. Смел човек - няма спор.

Да преживееш нещо, значи да пораснеш, казва Айнщайн. Питагор обаче е казал нещо много важно далеч преди това: Не съди за своето величие по сянката си при залез слънце.

Пенгезов е пораснал отдавна и е част от голямото добрутро. С лайняна пръчка не можеш да му стигнеш носа, казват старите хора за такива.

Пенгезов реже като с нож. "Прокуратурата действа болшевишки. Ако ми намерите магистрат, на когото да не е оказван натиск, ми го покажете да го снимаме, още повече пък - на ръководител на някое от звената", казва той.   

Храбрият шивач, пардон, съдия Пенгезов обаче не спира дотук. Революционният дух го е завладял и той вади зайче след зайче от дълбокия цилиндър на задкулсието. "Цветан Цветанов неистово искаше да бъде арестуван Алексей Петров. Трактори, Октоподи, тези хора не съм ги виждал на живо. Това искаше Цветанов. Никакви съобщения, там чуковете идваха директно. Първо уволниха жена ми със съобщение, после - мен ме отстраниха за 1 година чрез послушния ВСС. Така идваха съобщенията - думам ти дъще, сещай се снахо", казва още Пенгезов. Той обаче не обелва и дума как точно жена му е назначена в ДАНС.

„Не мога да повярвам, че ми се случва това. На тези географски ширини всичко е възможно" - друг бисер на Пенгезов. Ако знаеше само колко пъти именно неговите действия са придизвиквали тези думи... можеше да си посегне. Ама не знае. Незнанието е български принос в хуманитарните науки.

Пенгезов нападна и Делян Пеевски. Пеевски "разпределял баницата" в държавата и се опитвал да го притиска за определени дела. Например бил против пускането под домашен арест на Октай Енимехмедов, нападателят на Доган. По друго дело пък се застъпвал за активист на ДПС. Тежки обвинения, но като юрист Пенгезов би трябвало да знае, че подобни обвинения важат само с доказателства. Пеевски от своя страна се изсмя на обвиненията. И Пеевски е юрист.

Преди време Пенгезов бе сочен за доверен човек на Алесей Петров. Повод бе пускането от ареста на Трактора именно от Апелативния съд.

"Октопод ли? Ял съм в ресторант", - шегуваше се с журналистите тогава Пенгезов. Отрече да е пускал от ареста и Антон Петров - Хамстера, основен ортак на Петров, но заподозрян и по отвличанията от "Наглите".

Веселин Пенгезов бе избран за шеф на САС преди година. Срещу неговия избор тогава се обявиха 26 съдии от САС, Съюза на съдиите и граждански организации в писмо до ВСС и ЕК. Един от мотивите тогава бе съмнение в корупция.

През юни 2009 г. гръмна нов скандал с участието на Пенгезов. Тогавашният вътрешен министър Михаил Миков и други шефове на МВР се оказаха гости на шумно парти за 50-ия рожден ден на съдията в резиденция "Лозенец", часове след трагедията с автобуса край Ямбол, при която загинаха 17 души. На банкета най-важен гост бил самият тогавашен президент Георги Първанов - Гоце. Бре, колко важен човек е Пенгезов. Тази мисъл ще да е минала през съзнанието на доста главни редактори, защото скандала с пира по време на траур угасна, преди да се разгори.

На 31.03.2010 г. Алексей Петров на свой ред заяви пред журналисти, че не познава Пенгезов и никога не го е виждал на живо. Дано не го е виждал и "на умряло" в някой свой сън, защото... Шегувам се, разбира се. Петров е известен със своята хуманност и благородство, къде ти... По друг повод преди години началникът на генералния щаб на Турската армия ген. Доан Гюреш разказа следния виц. Сънувал шефът на Генщаба, че в страната е извършен военен преврат. Сутринта, докато си пиел кафето, това вече било факт... Следите ли мисълта ми?

Пенгезов и скандалите са дупе и гащи. Дъщеря мусе оказа в списъка на "бедни", които били ощастливени с имоти в Приморско. Името му изплува и при хеликоптерната акция на НАП преди време. В района на Панчарево данъчните откриха огромно имение, наричано галено "Белия дом". Оказа се, че имотът е собственост на фирма „Средец” АД, в която шеф на УС е щерката на съдията. Обитател на палата се оказа Веселин Пенгезов, който живеел там под наем. Съвсем като в приказките се оказа, че съквартирант на Пенгезов е бинесменът Огнян Донев, на когото бяха повдигнати тежки обвинения от прокуратурата. После прокуратурата се отказа от тях, но това е друга тема.

През февруари 2012 г. журналисти от Нова тв заснеха съдии и прокурори, докато хапват и пийват мощно алкохол в обедната си почивка. След края й те се връщаха на работните си места, за да решават важни дела и човешки съдби. С чаша в ръка бяха заснети зам.-главният прокурор Камен Ситнилски и председателят на САС Веселин Пенгезов.

На 28 май 2012 г. медиите съобщиха, че бандити са откраднали от часовникарско ателие в центъра на София скъпи часовници. Единият от тях бил на Пенгезов - ръчен "Пиер Кунц" с диамант, оценен за скромните 130 000 лева.

След всичко това е редно да се запитаме, докъде може да се простира доверието ни към съдия Веселин Пенгезов?

Да видим.

Главният обвиняем по делото "Килърите" Петър Стоянов - Сумиста твърди пред определени медии, че е жертва на политически заговор. На две инстанции (при две правителства, - б.а.) той получава доживотна присъда за три убийства и като бос на организирана престъпна група.

Алексей Петров от първия ден на процеса срещу "Октопода" твърди, че е нарочен по политически причини, защото бил казал истината за банките и лихвите.

Политически репресирана е и Емилия Масларова. Това е онази засмяна женица, която се обличаше скъпо и прескъпо докато беше социален министър. Два пъти беше. Съдиха я за злоупотребени 11 млн лева, но жената попадна на добри адвокати и разбрани магистрати и излезе "суха" от съдебното премеждие. Но по-бедна, както се шегуваше един главен прокурор.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов на свой ред нарече обвиненията и делата срещу него "политически сценарий". Развръзката предстои.

Иво Недялков - Фараона, който "ужили" стотици българи чрез финансова пирамида, също се нарече жертва на политически процес.

Филип Златанов, онзи с тефтерчето от ГЕРБ, който си записвал поръчките от босовете като... да не казвам като какъв, и той мънка пред микрофоните, че са му скроили политически капан.

ЮАР и светът си имат един Нелсън Мандела, но у нас Манделевци колкото искаш.  

Въпросът е, защо ВСС мълчи. Тук е заровено кучето, а не където сочи Пенгезов.

Не очаквайте гранде продължение на скандала "Пенгезов". Пенгезов не е революционер, а част от система с ниско ниско обществено доверие. В книгата си "Философия в будоара" Маркиз дьо Сад пише: Повярвайте ми, скъпи граждани, че който не е спрян от меча на правосъдието, едва ли ще се уплаши от заплахите за нравствени страдания и мъките на ада, над които се е смял още като дете. И допълва: Нищо не въодушевява повече от ненаказаното престъпление. Някои български "политически жертви" биха били достойни негови герои.

Затова нека се тревожим повече за собствените си проблеми и да оставим Пенгезов на колегите му. Те знаят как...


Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 19585 |23.04.2014 Пътят към робството . 17| 12355 |20.04.2014 КРЪСТ . 145| 38322 |18.04.2014 С какво Христос е по-лош от Хитлер? . 79| 20877 |17.04.2014 Турски уроци на голо...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads