Реклама / Ads
10| 5513 |04.10.2015 ПОЛИТИКА

Пак глобиха Местан за агитация на турски, за Райна Княгиня - не!

.
Лютви Местан
Нарушение на забраната за водене на предизборна агитация на език, различен от българския в ДПС, установява ЦИК. В тази връзка комисията оправомощава председателя на комисията да състави акт за установеното нарушение на ДПС, представлявана от Лютви Ахмед Местан – председател. Това сочи справка на сайта на ЦИК.
 
Това е във връзка със сигнал за нарушение на правилата за водене на предизборна кампания от ДПС, постъпил от ПП „ВМРО – Българско национално движение” и народни представители.

В Централната избирателна комисия е получен сигнал от Карлос Арналдо Контрера – пълномощник на ПП „ВМРО – Българско национално движение“. В него се твърди, че при откриване на предизборната кампания на ПП „Движение за права и свободи“ са допуснати съществени нарушения на правилата за водене на предизборна кампания. Провеждана е агитация на чужд език в нарушение на чл. 181 ал. 2 от ИК, а също така, по време на концерта, съпровождащ откриването на кампанията, е изпълнена българската възрожденска песен за Райна Попгеоргиева, позната под името „Кой уши байрака“, което, по мнението на вносителите на сигнала, също представлява предизборно нарушение, пише още МИГnews.info.

От направената от ЦИК служебна проверка е установено, че изнесените в трите сигнала факти отговарят на истината. В същото време обаче не може да се възприеме становището, изразено в сигнала на ПП „ВМРО – Българско национално движение“, че изпълнението на песен на турски език представлява нарушение на правилата на предизборната кампания. Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство.

От друга страна, в края на своята реч на предизборния митинг на ДПС в гр. Исперих председателят на партията Лютви Ахмед Местан преминава в своята реч от български на турски език, като несъмнено отправя към присъстващите граждани призив за подкрепа на ДПС на предстоящите избори за кметове и общински съветници, и като посочва и датата, на която очаква тази подкрепа – 25 октомври 2015 г., деня на произвеждането на тези избори. По този начин председателят на ПП „Движение за права и свободи“ нарушава разпоредбата на чл. 181 ал. 2 от Изборния кодекс, която той още в началото на речта си определя като дискриминационна и противоречаща на европейските ценности.

Но несъгласието на един народен представител с действащи норми в българското законодателство не може да е причина за тяхното нарушаване. Предвид това и на основание чл. 181, ал. 2, чл. 495 и чл. 496 от Изборния кодекс, § 1, т. 17 от ДР на Изборния кодекс и чл. 42 от Закона за административните нарушения и наказания Централната избирателна комисия реши:

Установява нарушение на забраната за водене на предизборна агитация на език, различен от българския, предвидена в чл. 181 ал. 2 от ИК, извършено от политическа партия „Движение за права и свободи“, представлявана от Лютви Ахмед Местан – председател, с адрес за кореспонденция: гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ № 45А.

Оправомощава председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на ПП „Движение за права и свободи“, представлявана от Лютви Ахмед Местан – председател, с адрес за кореспонденция: гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ № 45А. Актът да се изпрати на областния управител на област Разград за издаване на наказателно постановление.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6409 |21.07.2015 Борисов и Местан не се разбраха за съдебната реформа . 0| 10819 |19.06.2015 Местан ще маха Пеевски на предсрочни избори . 9| 6742 |04.06.2015 Местан разясни магическите ресурси на персоните–месии . 8| 5260 |02.06.2015 Исмаилов: Не „майчин”, а „чужд” език за агитация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads