Реклама / Ads
7| 5966 |16.04.2019 АКТУАЛНО

Адът погълна ”Парижката Света Богородица”, пожарът е овладян

.
Източник: БГНЕС
Пламъци погълнаха 1000 кв. м от покрива на храма на историческия храм ”Нотр Дам” в Париж. Готическият 93-метров връх на катедралата се срина. Олтарът е спасен. Спасени са и двете кули - камбани. Засега се изключва умишлен палеж.
 

Специалисти се безпокоят за органа в катедралата, за витражите, както и за ценни картини от 17-ти и 18-ти век, които са били в сградата.

 

Заради пожара президентът Еманюел Макрон отложи предвиденото за тази вечер изявление, в което трябваше да очертае програмата си за преодоляване на социалното недоволство то последните месеци. „Като всички съотечественици и аз съм тъжен, защото гори част от всички нас, написа Макрон в Туитър. Той допълни, че цялата нация е разстроена от случващото се и каза, че в мислите си е с всички католици и с всички французи. Той каза още, че с общи усилия катедралата ще бъде възстановена.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази ужаса си от огромния пожар в "Нотр Дам".

„Ужасно е да видиш този гигантски пожар в "Нотр Дам" в Париж. Трябва да се използват хеликоптери-цистерни, за да бъде потушен той. Трябва да се действа бързо“, написа Тръмп в Туитър. Американската първа дама Мелания Тръмп написа, също в Туитър, че сърцето ѝ се къса при вида на катедралата, обхваната в пламъци.

Кметицата на Париж Ан Идалго нарече пожара „ужасен“ и каза, че щетите са „колосални“.

 

Германия също изрази съчувствие на французите. Канцлерът Ангела Меркел каза, че "Нотр Дам" е символ на Франция и на „нашата европейска култура“. „Тези ужасяващи кадри на "Нотр Дам" в пламъци ме поболяват. Нотр Дам е символ на Франция и на нашата европейска култура. В мислите си сме с нашите френски приятели“, написа в Туитър говорителят на Меркел - Щефен Зайберт. Германският външен министър Хайко Маас каза, че пожарът в Нотр Дам е удар в сърцата на германците.

 

„Лондон скърби с Париж днес“, откликна също в Туитър кметът на британската столица Садик Хан.

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази съпричастие по повод пожара. „Катедралата на Света Богородица - това е катедралата на цяла Европа. Ние сме сега с Париж. Моите съболезнования към френския народ“, написа той в Туитър.

Множество шокирани парижани и туристи, някои молещи се, наблюдаваха с ужас пожара в центъра на Париж, докато готическата островърха кула на Нотр Дам рухна и пожарът обхвана целия покрив.

 

Заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар каза, че катедралата е понесла колосални щети от пожара, който е започнал в кулата и че пожарникарите се опитват да съхранят произведенията на изкуството и други безценни предмети, съхранявани в храма.

 

Прокуратурата е започнала разследване на причините за пожара. Засега няма данни за загинали и ранени. Причините за пожара остават неизвестни на този етап,но френски медии цитират хора от противопожарна бригада, които казват, че пожарът може да е свързан с ремонтните дейности.

 

Катедралата беше в процес на обновление, струващ 6 милиона евро.

 

Първият камък на "Нотр Дам" (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи Седми. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през XVII и и XVIII век.

 

Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, построени през XIII век. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 93 метра. До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града.

 

Нотр Дам е посещавана от 12-14 млн. туристи годишно или около 30 000 на ден.

Катедралата е използвана за декор на романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9358 |23.07.2017 Пентагонът: Русия е най-опасната държава в света . 0| 9994 |22.03.2017 Само във Фрог: Радикален мюфтия организирал срещата в село Света Петка . 2| 6910 |05.02.2017 Изследване: България е една от най-отровните страни в света . 2| 15639 |10.01.2017 С какво чистим снега тук и с какво по света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads