Реклама / Ads
3| 9386 |22.11.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Екимджиев за Фрог: Крият замърсяването на въздуха у нас, както аварията в Чернобил

.
адв. Михаил Екимджиев
Докладът на министър Нено Димов за състоянието на въздуха, който излезе днес, е ненадежден по няколко причини. Първо както в София, така и в Пловдив злоумишлено бяха изместени измервателните станции от невралгичните точки с най-висока концентрация на фини прахови частици - в София това е станцията на Орлов мост, в Пловдив – станцията при Баня „Старинна”.
 

Това заяви пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев, който е сезирал съда в Страсбург за замърсяването на въздуха в Пловдив.

 

И в двата случая те бяха изместени с решение на общината и РИОСВ в далеч по-чисти квартали. Това беше направено с единствената цел да бъдат заблудени хората и ЕК, че състоянието на въздуха в големите български градове през последните години значително се подобрява. Всъщност по този начин беше манипулирана статистиката, тъй като тя е базирана на данни от 2014 година, когато са измервани нивата на фини прахови частици на Орлов мост в София и в Пловдив на Баня „Старинна”. Сега това се прави на други по-защитени от замърсяване места. Властите действат по начина, по който на времето криеха аварията на Чернобил, и не дават възможност на хората сами да вземат мерки за запазване на своето здраве и това на децата си. В тази насока е и странният факт, че официалните данни от РИОСВ се публикуват 24 часа след тяхното измерване, когато хората и да искат, не биха могли да се предпазят от пиковите замърсявания. Европейският стандарт е тези измервателни станции да бъдат поставени точно на най-застрашените от такива пикови замърсявания места, за да могат хората не само да знаят какво са дишали през последните 24 часа, когато има екстремни замърсявания, институциите през медиите да алармират гражданите и да могат те сами да вземат необходимите предпазни мерки – болните да не излизат, да се използват маски и т.н. Вместо да следи и контролира състоянието на въздуха в застрашените от пикови замърсявания места, общината ги измести в паркове и градинки, целейки да заблуди статистиката.

 

Данните от министъра са ненадеждни и защото те засягат и един сравнително кратък от период от 7 дни - от 13 до 20 ноември - и ако през този период времето е било по-ветровито или е валяло повече дъжд, това автоматично пречиства въздуха и дава оптимистични данни, за които никаква заслуга нямат общината и РИОСВ. Затова измерванията се правят за дълги периоди и се съпоставят година с година. Поради тази причина действията на министър Димов ми приличат повече на пропагандно мероприятие, отколкото на смислена акция на човек, който е загрижен за състоянието на околната среда и здравето на хората.

 

Сезирали сме съда в Страсбург за изместването на измервателните станции в Пловдив, а ЕК води дело в Люксембург за замърсяването на въздуха. Второто дело приключи в първата си фаза и категорично бе установено, че България не е изпълнила задълженията си да поддържа допустимите от правото на ЕС нива на фини прахови частици. Сега е даден един период на държавата, който обикновено продължава 1-2 години, да се предприемат ефикасни мерки за преодоляване на този проблем и ако такива мерки не бъдат предприети, а по всичко личи, че така ще стане, ще следват изключително високи санкции от порядъка на милиони евро. Именно тези смешни движения на българските власти – действието на министъра, преместването на измервателните станции от центровете на София и Пловдив в периферията, целят заблуда на европейските институции, които контролират състоянието на въздуха. Очевидно тези андрешковски похвати няма как да постигнат целта си, защото ние сме информирали и ЕК, и съда в Страсбург за престъпното изместване на измервателните станции. В европейските институции работят експерти и те са в състояние да преценят това фалшиво, измислено подобрение на състоянието на атмосферния въздух. А това състояние няма съществено да бъде променено, докато няма съгласувани политики по финансови облекчения за новите автомобили, за хората, които ползват екологосъобразни начини за отопление на жилищата, за оптимизиране на трафика в центровете на големите градове, за по-ефикасно почистване на градовете и санкциониране на замърсяващите дейности. 

 

Тъй като данните на иституциите за замърсяването на въздуха могат да бъдат манипулирани и забавени, можете да се информирате за състоянието на въздуха по всяко време тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7480 |22.11.2017 Р. Гълъбинов за Фрог: Румъния ни изпреварва над 2 пъти по икономически ръст за 2017 г. . 1| 8733 |22.11.2017 Първо във Фрог: Арабин е задържан за жестокото убийство в София . 8| 14215 |22.11.2017 Само във Фрог: Скандален преподавател, свързан с КОЙ, се хвали в клип с 50 бона от лотарийна игра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads