Реклама / Ads
0| 2621 |16.05.2019 НОВИНИ

Адвокатите няма да докладват за свои клиенти в ДАНС

.
Адвокатите няма да са задължени да докладват на дирекция ”Финансово разузнаване” в ДАНС за свои клиенти. Тази промяна е заложена в новите текстове в Закона срещу изпирането на пари, които бяха приети на второ четене от Народното събрание.
 

Правилото, което предизвика бурна полемика няма да се прилага в случаи, когато става въпрос за участие в дейности по изпиране на пари или финансиране на тероризма и предоставянето на правна консултация, свързана с такива дейности. Измененията бяха внесени от председателя на вътрешна комисия и депутат от ГЕРБ Пламен Нунев и група народни представители. Мотивът бил за намаляване на административната тежест, но всъщност промените се наложиха заради бурните протести на адвокатурата.

 

През февруари адвокати протестираха срещу задължението да съобщават данни за клиентите си. Позицията им беше, че създадените норми са "пример за изключително лошо транспониране на Директива на ЕС (2015/849) и за прекомерно раздут кръг на задължените лица". Друг аргумент беше, че защитниците биха се превърнали в доносници спрямо своите клиенти.

 

Съгласно други от окончателно приетите текстове данните за действителните собственици на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, се заявяват за вписване, ако не са вписани на друго основание в съответния регистър като физически лица. Когато лицата действителни собственици на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, са физически лица, които са различни от вписаните - данните за тях се заявяват за вписване.

 

С промените ще отпадне режимът за утвърждаване на вътрешните правила за контрол и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма от дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС. То се заменя с възможността отделните органи на агенцията да извършват проверки по документи за спазване на изискванията.

 

В края на април парламентът отмени окончателно подаването на декларация пред ДАНС за действителен собственик от фирмите и на плановете за обучение на служители на всички фирми за пране на пари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3628 |16.05.2019 Армията няма да участва в операции на МВР . 0| 3943 |16.05.2019 Д-р Кунчев: Няма бум на грип . 4| 4874 |15.05.2019 Данаил Кирилов след срещата с Радев: Няма да номинирам следващ главен прокурор . 10| 4178 |15.05.2019 Премиерът Борисов: Национална стратегия за детето няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads