Реклама / Ads
14| 9357 |09.09.2021 ИНТЕРВЮ

Аламанов пред Фрог: Новите партии лековато оставиха опитните апаратчици да ги вкарат в безсмислени приказки

.
Любомир Аламанов Източник: БГНЕС
46-тият парламент е парламент на пропуснатите възможности. Да, чуха се много истини за съсипаната ни държава. Но се пропуснаха възможности да се променят някои закони, които щяха да направят промените по-бързи. Като например малко промени в Закона за публичните предприятия, за да може по-лесно да се разкрият схемите, погълнали милиарди. Новите партии лековато се оставиха опитните апаратчици от старите партии да ги вкарат в безсмислени политически приказки и да им загубят времето. Дано не е фатално.
 

Това каза в интервю за Фрог Нюз комуникационният експерт Любомир Аламанов. Ето как той коментира актуалните политически теми от изминалите дни:

 

Споровете от последните дни ще разместят ли пластовете на предстоящите парламентарни избори? Можем ли да очакваме ново подреждане на политическите формации?

 

Комуникациите са изключително силен инструмент и се използва охотно от всички политици. И макар че в последните дни се преминаха някои граници на конструктивизма и добрия тон, политическите сили имат своите специфични цели. ГЕРБ по всякакъв начин губиха време на парламента, разтягаха безсмислени политически дебати, дебнеха за всяка малка грешка на опонентите си, за да я използват в неспиращата си пропаганда. За Корнелия Нинова е изключително важно да запази илюзията, че от нея нещо зависи. За да оцелее във вътрешно-партиен план след поредицата загуби и тотално объркания опит за препозициониране на БСП като националистическа консервативна религиозна партия. Затова и един ден преговаряше с новите партии за евентуален кабинет, а на следващия ден гласуваше с другите стари партии за популистки предложения. ДПС положиха всички усилия и комуникационни похвати, само и само да отклонят вниманието от почетния си председател. „Демократична България“ и ИБГНИ по всякакъв начин се опитваха да разкриват безобразията на предишната власт и да се позиционират като партиите на промяната. ИТН сякаш заложиха повече на емоционалната реакция след опита им да наложат състав на нов кабинет и целяха да демонстрират колко са недоволни от решенията на другите партии. Всеки от нас може да дава различни оценки на тези комуникационни похвати, но важното е как целевите аудитории на всяка една партия ги приема. Ако някоя партия не е успяла да покрие очаквания на собствените си избиратели или да намери нови групи избиратели, тя категорично е обречена на спад в електоралната подкрепа.

 

Ще се наруши ли целостта на „Изправи се БГ! Ние идваме" след новите разкрития и скандала между Татяна Дончева и „Има такъв народ"?

 

Дали ще се наруши целостта на една коалиция или не, е вътрешен проблем. Друго е по-важното. За съжаление, видяхме пореден случай как се отклонява общественото внимание от важните теми към сплетни и клюки. Няма обвинение в даване на подкуп, има само намеци, само пометнати фрази, само драсканици по листчета. И всички говорят за тези драсканици, а не говорят за раздадените милиарди, разбитите институции, непотърсените стотици милиони и т.н. Класически пример за пренасочване на фокуса и пренареждане на комуникационните приоритети.

 

Повечето пари за пенсионерите ще налеят ли вода в мелницата на ГЕРБ, ДПС и БСП?

 

ГЕРБ с охота гласуваха за повече пари за пенсионерите. А на следващия ден дадоха яростна пресконференция как повечето пари за пенсионерите ще ни вкарат във финансова криза. И за всичко това бил виновен президентът Радев с едноличното си управление… Понякога е изумително предизвикателство да се проследява Мьобиусовия лист на логиката в думите на Борисов. Но определено старите партии, като по-опитни в политическите похвати, успяха да извлекат много дивиденти, които да използват в идващата кампания. Докато новите партии се опитваха да актуализират бюджета, за да дадат възможност на служебния кабинет да прави разплащания, старите партии разиграха популистки цирк с буквално наддаване като на търг. Но залагаха нашите данъци, а се опитват да си купят повече електорална любов. Ясно е как ще използват тези си действия. Ще ходят по срещи с избиратели и ще им говорят как са искали да им дадат повече пари, но тия „новите“ не са дали. Остава само да се надяваме, че пенсионерите имат достатъчно достойнство и да не позволят на тази нова тройна лява коалиция да ги купи. Защото ще се окаже, че за 50 лева са продали европейското бъдеще на внуците си.

 

Какъв е шансът да имаме редовно правителство, ако се запази същото разпределение на силите в 47-мия парламент?

 

Шансове винаги има. Всичко зависи как хората ще гласуват. Ако пак гласуват за Спасители, ще получават само егоцентрични Тирани. Може би трябва да се правят повече разговори с избирателите и да им се обяснява, че изборът на политици е важен. Защото може да промени живота им и цялата страна. Или пък може да я остави в ново десетилетие застой, маскиран като „стабилност“ или „ред“. Хората трябва да проумеят отговорността, която носят с даването на гласа си. Каквито политици изпратят в парламента, такова правителство ще имат, такива политики ще получават, такова бъдеще ще формират. Не може да се изпращат леви националистически партии в Народното събрание и да се очаква да се направи кабинет на реформи, иновации и европейско бъдеще. Няма как да стане.

 

Ще има ли нов силен политически играч на политическата сцена? Ако да – кога ще се появи той?

 

Нови играчи се появяват непрекъснато и в това няма нищо лошо. Въпросът е дали успяват да убедят повече хора във визията си за развитие на държавата. В момента повечето основни партии сякаш са се струпали в зоната на популисткия, националистически, анти-европейски отбор. Струва ми се, че има огромно пространство за модерна, практична, про-европейска, реформаторска партия, която да се коалира с другите подобни партии и заедно да изведат България от стабилното блато на традиционалисткия застой. Самото време и нетърпението на избирателите ще покаже кога е моментът за появата на подобен играч.

 

Какъв е шансът да видим битка между Радев и Борисов на президентските избори?

 

Никакъв. Не вярвам Борисов да се осмели да излезе на подобна открита битка. А и за да поиска директен мажоритарен вот на доверие от избирателите, преди това трябва да отговори на много въпроси. Като например какво стана с последните 12 години. Или как се отзовахме на опашката на ЕС и даже Румъния изглежда светлинни години напред. Или как са ни били раздавани парите от данъците. Или за чекмеджетата. Или за всичко друго, за което сега не говори. И да, ако случайно се осмели, Радев ще го отнесе още на първи тур с огромна разлика.

 

Чухме различни определения за 46-тия парламент – цирк, хаос, сватба, годеж. На финалната права на 46-тия парламент, как изглежда той във вашите очи?

 

Парламентът на пропуснатите възможности. Да, чуха се много истини за съсипаната ни държава. Но се пропуснаха възможности да се променят някои закони, които щяха да направят промените по-бързи. Като например малко промени в Закона за публичните предприятия, за да може по-лесно да се разкрият схемите, погълнали милиарди. Новите партии лековато се оставиха опитните апаратчици от старите партии да ги вкарат в безсмислени политически приказки и да им загубят времето. Дано не е фатално.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 28126 |09.09.2021 Анализаторът Калоян Константинов за Фрог: Паралелите между Слави и Бойко, диванчето и джипката и навъсени вождове са плашещи . 8| 8720 |02.09.2021 Вера Иванова пред Фрог: Децата ни пак ще умират. А ние ще зимуваме в палатката . 25| 10686 |02.09.2021 Елисавета Белобрадова пред Фрог: Свидетели сме на един истински политически процес . 101| 18570 |01.09.2021 Христо Иванов пред Фрог: Не, няма да говорим с ГЕРБ. Позицията ни е ясна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads