Реклама / Ads
2| 10436 |23.06.2017 МИНАЛО

Багери унищожиха едни от най-древните артефакти на Пловдив

.
Багери разкопаха и унищожиха селищна могила в индустриална зона в Пловдив, алармират археолози. Част от историята на града, която датира на повече от 7 хиляди години, е безвъзвратно изгубена.
 
На "Брезовско шосе" преди дни са започнали изкопни работи, а за по-малко от седмица дъното на строителния обект е бетонирано. Унищожена е стара плоска селищна могила, която учените са проучвали преди две години.

Само на стотина метра от днешния строеж са открити десетки артефакти на повече от 7000 години. Затова преди седмица археологът Расица Миткова е подала сигнал, че се посяга на историята, но нито една институция не е реагирала, съобщи още bTV

"Там се крият най-ранните селища, най-ранните пластове от историята на днешния, съвременния град Пловдив", обяснява тя

Археолозиге посочват, че унищожените артефакти имат значение не само за националната ни памет, но и за историята на Европа.

Разрешителното за строеж е издадено от общината. Според кмета на район Северен Ральо Ралев не е задължително на терена да има археолог, тъй като обектът е извън охранителната зона: "Там, където е бил Пловдив през вековете: центърът, Капана, Джумаята, там е бил Пловдив и там е охранителна зона, където задължително се проучва, когато се копае."

Дъното на обекта вече е бетонирано, а пластове от историята - изхвърлени на сметище. Ръководителят на обекта твърди, че не са забелязали нищо.

Очаква се инспекторатът към Министерство на културата да направи проверка има ли унищожаване на плоската селищна могила. От нейния резултат ще зависи това дали строежът ще бъде продължен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4391 |13.05.2017 Багери разчистваха „Слънчев бряг” . 0| 6193 |03.12.2016 Багери унищожават дюните край Лозенец . 0| 4264 |01.11.2016 Вандали унищожиха 63 хоругви на кандидата за кмет на ”Младост” ген. Стефан Стефанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads