Реклама / Ads
11| 18974 |14.11.2017 АКТУАЛНО

Турция официално посочи „Булгартабак“ за източник на контрабанда

.
Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) е изготвила доклад за „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“ и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава“, който е бил изпратен до главния секретар на международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол.
 
В него за пореден път турските власти съобщават, че българските цигари съставляват основна част от нелегалния пазар в Турция. Според турските власти щетите за бюджета от незаконните цигари са 400 млн. турски лири (което е приблизително 172 млн. лв.) на година. „От друга страна, известен факт е, че терористичните организации „Работническа партия на Кюрдистан“ (PKK) и „Общество на кюрдските организации“ (KCK) постигат големи приходи, събирайки т.нар. такси от контрабандистите, за да ги оставят да преминат през т.нар. митнически пунктове, изградени извън нашите граници“, пише още в доклада.

В доклада на KOM се казва още, че информацията за контрабандата на цигари е била обсъдена с чуждестранни полицейски представители и по-специално британската Национална агенция за борба с престъпността, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), Interpol и Британския кралски институт за отбрана и сигурност – Royal United Services Institute, който е много активен на Арабския полуостров и в Близкия изток, пише още „Капитал“ като се позовава на годишния доклад на KOM, който е публикуван миналата седмица.


Проблемът за българските цигари е поставен за пръв път от КОМ през 2010 г., но тогава делът им не е толкова значителен. След приватизацията на компанията през 2011 г. очевидно проблемът се задълбочава, защото въпросът се повдига във всеки годишен доклад на KOM (освен този за 2013 г.) През 2015 г. от правоохранителната институция съобщиха, че цигари с марките Victory, MM и Prestige съставляват 50% от нелегалния пазар в Турция. В тазгодишния доклад за пръв път се посочва директно името на „Булгартабак“.

 Според турските власти цигарите тръгват от свободната зона в Дубай Jebel Ali, откъдето по различни канали през Иран, Сирия и Ирак достигат до Турция.

Новината, че турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата е посочила компанията на корпулентния депутат Делян Пеевски „Булгартабак“ като източник на контрабанда в нашата държава, едва ли изненадва читателите на Frognews.bg.

 

Това е така, тъй като нашата медия единствена в продължение на години публикуваше информация за контрабандните канали, които се използват в тази схема. Незнайно (или знайно) защо обаче тези новини не предизвикваха вниманието на останалите медии в България, които удобно си затварят очите за всичко, свързано с Делян Пеевски и модела „КОЙ“.

 

Позволяваме си да ви припомним част от тези публикувани материали, за да придобиете по-ясна представа за схемите, в които е замесено името на „Булгартабак“:

 

Турция разкрива Булгартабак като основен контрабандист

 

Говориха ли Ердоган и Цацаров за тероризъм и "Булгартабак" или да?

 

Само във Фрог: Френските служби първи надушили #КОЙ за контрабандата на цигари в Близкия Изток

 

 „Булгартабак“ продължава да губи след флирта с „Ислямската държава“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 49 |28.03.2024 Руслан Трад: . 0| 163 |28.03.2024 След атентата в "Крокус хол": Собственикът на "Телеграм" е бил предупреден от Кремъл да бъде по-внимателен . 0| 139 |28.03.2024 Кирил Петков отказа реформи "на бърза ръка", иска избори 2 в 1 . 0| 414 |28.03.2024 "Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми": Петима журналисти от независими медии бяха арестувани в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads