Реклама / Ads

 

3| 2757 |27.04.2021 НОВИНИ

Назначения! Бивш зам.-министър на Борисов - в борда на горско предприятие. Синът на Главчев - в управата на аграрна фирма

.
Георги Костов
Бившият зам.-министър на земеделието в първия и втория кабинет на Бойко Борисов - доц. Георги Костов влиза в борда на Северноцентралното държавно (горско) предприятие. В управата на друга аграрна фирма, осигуряваща напояване и стопанисваща имоти с отпаднала необходимост - ”Земинвест”, за нов мандат е преизбран синът на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев.

Това съобщи  Mediapool, позовавайки се на проверка в Търговския регистър. Само преди броени дни лидерът на БСП Корнелия Нинова алармира от парламентарната трибуна, че на изпроводяк ГЕРБ овладява земеделието, енергетика и др. сектори, назначавайки за нови 5-годишни мандати свои хора в държавните фирми. Новото 45-о НС прие мораториум за нови назначение, който бе обнародван на 23 април т.г., но до влизането му в сила редица смени в бордовете бяха реализирани.

 

Костов: Избран бях след конкурс

За директор на Северноцентралното държавно (горско) предприятие е преназначен Цветелин Миланов, а в управата е преназначен Иван Степанов. Нов член е именно Георги Георгиев Костов, който влиза като независим представител и сменя в борда Александър Пенков. Самият Георги Костов потвърди пред Mediapool назначението си.

"Да, след проведен конкурс бях избран за независим представител в управата на държавното горско предприятие. Конкурсът стартира през февруари и завърши в края на март. Преобладаващи в комисията, която пресяваше кандидатите, бяха експерти от Агенцията за публични предприятия и контрол и преподаватели в Университета за национално и световно стопанство(УНСС), имаше само двама представители в нея от министерство на земеделието", коментира Георги Костов. Той наблегна на състава на комисията, за да разсее съмнения за потенциален конфликт на интереси, подчертавайки че не е избран от бивши колеги от министерство на земеделието, защото мнозинството оценители са били от други ведомства.

 

Самият Костов е и доцент в Лесотехническия университет в София. Има специализации в Австрия, Холандия, Швейцария, Швеция. Що се отнася до държавната фирма, в чиято управа влиза, то Северноцентралното държавно (горско) предприятие стопанисва държавните горски територии в пет административни области – Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. В състава му влизат 12 държавни горски стопанства и 4 държавни ловни стопанства. Общата площ на горските му територии е 393 727 ха.

 

Обещание за ударно изкупуване на гори преди изборите

Последно, името на Георги Костов нашумя този февруари - месец преди старта на предизборната кампания. Тогава бе съобщено, че държавата се готви да изкупува гори от частни собственици за рекордните 2 млн. лв. Сумата е двойно по-голяма от 2020 г., когато за целта бяха разходвани 1 млн. лв. Преди това, през 2016 г., бе проведена още една кампания по изкупуване на частни гори за 735 000 лв. Природозащитници припомниха през февруари т.г., че Министерство на земеделието реализира тези изкупувания именно по идея на Георги Костов.

 

Още през 2016 г. в публичното пространство се появиха съмнения, че изкупуването се прави с предизборни цели за предстоящите тогава парламентарни избори през 2017-а година. Ударната сума, заложена за 2021 година, и обявяването ѝ отново два месеца преди изборите, очаквано породи същите съмнения, че целта е печелене на симпатиите на избирателите покрай сделките с държавата.

 

Още през 2016 г. Георги Костов защити схемата и посочи, че тя цели единствено да спаси от нелегална сеч частните гори. Критиците му посочиха, че горите са върнати още преди десетилетия на частните им собственици и ако те са искали, са могли да секат в тях многократно. Спорно е и нивото на контрола в държавните гори. Самият Костов уточни пред Mediapool, че благодарение на неговата дейност в горския сектор щели да останат 100 000 ха защитени гори и 110 000 ха защитени стари гори.

 

Стартира дело за горите в Рила срещу Сакскобургготски

През ноември 2009 г., като зам.-министър на земеделието с ресор "гори" в първия кабинет "Борисов" Костов бе сред инициаторите на завеждане на дело за всички върнати гори на бившия премиер Симеон Сакскобургготски в Рила. Държавата реши да поиска всичките около 16 000 дка, а Сакскобургготски да доказва в съда за каква част от тях има документи и може да ги притежава. Делото бе заведено и все още не е приключило.

Преди това, още преди първия мандат на ГЕРБ, в предизборната кампания Георги Костов заедно с еколози от "За да остане природа в България" изобличи, пазените в тайна замени на горски масиви тип "кон за кокошка", направени от Тройната коалиция. Заради тези сделки Брюксел осъди България, че е извършила непозволена държавна помощ в полза на частни лица, получили масиви в планините и край морето. В първите два мандата на ГЕРБ не бе направено почти нищо за разваляне на сделките или за искане на доплащания по сделките.

 

Кой още хвана последния влак към бордовете?

В последните дни редица шефове на държавни фирми са предназчени от министъра на ГЕРБ Десислава Танева и хващат буквално последния влак за нови 5 години в бордовете на държавните аграрни фирми. На 9 април е сменен директорът на "Земинвест" ЕАД Антоний Йорданов и неговия пост е зает от Христо Панайотов. Любопитен факт е, че в управата на фирмата за нов мандат е преизбран след конкурс Михаил Димитров Главчев, който е син на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев. Данните в Търговския регистър показват, че аграрният министър Десислава Танева е подписала преназначаването му за нов 5 годишен мандат като договорът е от 24 март 2021 година.

Mediapool потърси Димитър Главчев за коментар, но той не отговаряше на мобилния си телефон. Синът му Михаил Главчев е непрестанно в борда на тази държавна фирма от 2015 г. насам. Той е и двукратен балкански шампион по кикбокс, разказва самият Михаил Главчев в тв участие в bTV. В управата на дружеството е заличена Мая Малушева и на нейно място е назначен Христо Василев Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2483 |27.04.2021 5 години затвор грозят бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев . 15| 3879 |25.04.2021 Йордан Камджалов: Не е приятна гледка бивши учителки да ровят по кофите . 0| 2419 |23.04.2021 Бивш член на ЦИК: Отлагането на мажоритарния вот е прагматично решение . 2| 2807 |20.04.2021 Двама бивши управници в надзорния съвет на летище София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ