Реклама / Ads
8| 4708 |10.08.2008 НОВИНИ

Бомби падат близо до Тбилиси

.
Руската авиация бомбардира тази сутрин военно летище близо до международното летище на грузинската столица Тбилиси, според съобщение на секретаря на грузинския Съвет за сигурност Александър Ломая.
 

 

Командващият руските войски, изпратени в подкрепление на сепаратистите в Южна Осетия, е бил ранен в престрелка с грузински войски вчера, предаде руската телевизия. Това е генерал-лейтенант Анатолий Хрульов, който е бил ранен при обстрел на грузински сили срещу колона бронетранспортьори на неговата 58-а армия край Цхинвали. Леко ранени са журналист и оператор от руската телевизия РТР, които отразявали боевете, добавя Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН приключи неофициалните си разговори за военните действия между Русия и Грузия в отцепилия се грузински регион Южна Осетия без да постигнат съгласие за призив за временно прекратяване на огъня. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова за незабавно спиране на военните действия в Грузия и слагане на край на конфликта чрез преговори. Кандидатите за Белия дом Барак Обама и Джон Маккейн разкритикуваха руските военни действия в Грузия, призовавайки Москва да изтегли своите войски, а международната общност да спомогне за мирни разговори, предаде Ройтерс.

Руските военни действия срещу Грузия може да влошат отношенията между ЕС и Русия, която трябва да зачита грузинските граници, се казва в изявление на френското председателство на ЕС. Евросъюзът "твърдо стои зад своите ангажименти към суверенитета и териториалната цялост на Грузия и международно признатите й граници и призовава Русия да ги зачита", се казва в изявлението. Франция, в качеството си на ротационен председател на Европейския съюз до края на годината, предложи триетапен план за стабилизиране на положението в Южна Осетия, предаде Ройтерс. Според него двете воюващи страни трябва да се върнат на позициите си преди 6 август. Президентът Саркози съобщи, че е обсъдил създалата се ситуация с ръководителите на Грузия, Великобритания, Украйна и Италия. Предстоят му срещи с лидерите на Германия, Полша и САЩ. Планът на Саркози включва незабавно прекратяване на всички военни действия и признаване на суверенитета и териториалната цялост на Грузия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4571 |09.07.2008 Тионе: Ще конролираме от близо процеса на сертификация . 2| 4683 |23.05.2008 Близо 3 млн. коли кръстосват страната, вероятно половината са в София . 1| 5522 |30.04.2008 Близо половината източноевропейски имигранти на Острова са се върнали . 3| 5396 |14.02.2008 Близо 40 на сто от българите не работят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads