Реклама / Ads
109| 6087 |02.07.2013 НОВИНИ

Борисов: Изборът на Пеевски граничи с държавен преврат

.
Бойко Борисов
Драматичната ситуация беше провокирана от правителството на социалистите и на т.нар. "турска партия", смята експремиерът.
 

 

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна в понеделник с председателя на Фондация "Конрад Аденауер" д-р Ханс-Герт Пьотеринг в рамките на работна среща в Берлин, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. По време на разговора бяха обсъдени продължаващите протести срещу социалистическото правителство в България. Борисов посочи, че тази драматична ситуация е била провокирана от правителството на социалистите и на т.нар. "турска партия". Чрез граничещ с държавен преврат избор, правителството се опита да назначи Делян Пеевски - медиен магнат със спорно минало - за шеф на ДАНС, заяви още Борисов пред Пьотеринг.

 

В срещата взеха участие още евродепутатът от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев, заместник-генералният секретар и ръководител на отдел "Европейско и международно сътрудничество" д-р Герхард Ваалерс и ръководителят на българската секция на фондацията д-р Марко Арндт.

 

Борисов се срещна в понеделник в Берлин с германски депутати от групата на ХДС/ХСС в Бундестага, занимаващи се с европейски въпроси. Основна тема на срещата беше вътрешнополитическата обстановка в България. По този повод германският депутат и говорител на Групата на ХДС/ХСС по европейските въпроси в Бундестага Михаел Щюбген заяви, че ХДС/ХСС наблюдават развитието на ситуацията в България с голяма загриженост. „Страната е изправена пред връщане към времената на социалистическата тирания. Организираната престъпност и олигарсите, толерирани от българското правителство, са на път да плячкосат държавата", заяви Щюбген.

 

Говорителят на групата на ХДС/ХСС каза още, че победителят на изборите в България - партия ГЕРБ - бива систематично изолирана. „Противно на всички демократични практики на най-многобройната група в парламента (ГЕРБ) не се предлага нито поста на председателя на Народното събрание, нито председателското място в някоя от парламентарните комисии. Вместо това управляващата социалистическа партия, под председателството на Сергей Станишев, се впуска в съюз с една расистка националистическа партия, без чиято негласна подкрепа тя не би могла да управлява. Това е шамар в лицето на всички демократични сили в Европа. Печално и напълно неразбираемо е, че социалистите в цяла Европа наблюдават това поведение безучастно", подчерта още Михаел Щюбген. Депутатът от Бундестага заяви също, че за всеки демократ в Европа сътрудничеството с партия „Атака" - едно сборище от десни радикали, расисти и антиевропейци - е абсолютно недопустимо.

Борисов се срещна и разговаря с проф. Лешек Балцерович и полския посланик в България Лешек Хенсел. По време на срещата беше обсъдена политическата и финансова ситуация в страна ни. Полският икономист изрази подкрепа за работата на кабинета Борисов по отношение на финансовата стабилност на България. Вие не се опитахте да стимулирате кредитирането, което щеше да се отрази зле на валутния борд, а задържахте бюджетната дисциплина, ограничавайки харченето, без да повишавате данъците - точно обратното на мерките в Гърция, подчерта Балцерович.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 183| 6212 |29.06.2013 Борисов: Диктатура е сега, а не когато аз управлявах . 106| 5117 |28.06.2013 Бойко Борисов: Парламентът е под обсада, и да иска човек няма как да се върне . 25| 7737 |24.06.2013 КС образува дело по казуса "Делян Пеевски депутат" . 15| 6254 |24.06.2013 Борисов: Няма да ходя на концерт на Цеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads