Реклама / Ads
32| 12667 |10.10.2022 ГЛАСЪТ

Дали ГРУ не гръмна Кримския мост? Българските медийни папагали обаче цитират само Кремъл

.
Група от руските тайни служби и по-точно от Военното разузнаване, е взривила Кримския мост. Целта на акцията е да бъде принуден руския президент Владимир Путин да ескалира военните действия в Украйна и да разпореди масирано настъпление с всички сили и средства, включително с ядрени ракети с ограничен обсег на действие. Това съобщават украински и западни източници.
 

Българсикте медии обаче цитират единствено кремълските пропагандни инструменти ТАСС и РИА новости. А те твърдят, че украинските служби са извършили терористичен акт. За по-убедително описват схема, по която товарен камион е преминал път от България през Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодарски край. Това повтарят и медийните папагали у нас. Дори не се замислят, колко нелепо е твърдението, че камионът е тръгнал от България. Кога е станало това? Може да е станало преди години? И по море е стигнал до Грузия, а оттам поел към... Пълни глупости.

 

Защо например да няма версия, че товарът е поел по маршрут от Минск в Беларус, откъдето има лесен достъп до Кримския мост? Още по-лесен е маршрутът от руските градове Перм, Ижевск, Казан и Нижни Новгород. Товарите по такъв маршрут минават по облекчен режим. Защо да се използва рискова схема, която може да се провали всеки момент?

 

Мотивът за взрива от страна на кръгове в Москва, които желаят войната в Украйна да се разраства, както и конфронтацията с НАТО, САЩ и ЕС, е достатъчно силен. С взрива и наричането му „терористичен акт“ Кремъл се опитва поне малко да промени резервите на Пекин към агресията на Москва срещу Киев. Китайците обаче все по-ясно показват, че не възприемат Русия като жертва.

 

Въобще как най-охраняваният мост от руските служби и специални части е взривен? Кой имат достъп до него? Кой познава техническата документация, която е строго секретна? Как се преодоляват над 20 отбранителни системи, считани за непреодолими?

 

Отговорът е, че интерес към подобен акт имат враждуващи кръгове от армията и ФСБ. Военното разузнаване е доказало през годините, че притежава специалисти и възможности да извършва сложни операции на руска и чужда територия. С групи за извършване на диверсия разполагат Пето и Осмо управление на ГРУ.

 

Има и финансови мотиви. През 2022 г. федералните структури охраняващи моста са получили над 2 милиарда рубли, пише BBC. Според световната агенция Федералното руско държавно предприятие Отдел за ведомствена сигурност на Министерството на транспорта на Русия до края на юли 2022 г. е получавало около 53 милиона рубли на месец за защита на моста. През август договорът е нараснал до 66,85 милиона рубли. Защитата на автомобилната част на моста през 2022 г. трябва да струва на бюджета около 700 милиона рубли. През април това федерално държавно предприятие получи държавен договор за 617,9 милиона рубли за модернизиране на моста с "технически средства за осигуряване на транспортна сигурност".

 

Досега не са извършени някакви технически дейности, но стотиците милиони вече са изплатени. Къде са отишли те? Дали тези, които са ги „усвоили“ нямат интерес от „украински теракт“, за да прикрият корупционната схема?

 

Забележете: Израелски експерти коментираха, че не трябва да бъдат надценявани украинските служби, които може да са добри, но подобна акция е супер сложна и е по силите на 3-4 служби в света.

 

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, написа в Туитър, че според него конфликтни руски правоохранителни органи най-вероятно стоят зад взривяването на Кримския мост.

Официално украинската страна не е направила изявление относно експлозията на Кримския мост.

 

Първата работа на разследващите на подобен инцидент, ако са безпристрастни, е кой има мотив. Украйна - да, но е твърде рисковано, защото ако се провалят и бъдат изобличени губят доверието на международната общност. Или поне част от това доверие.

Кремъл обаче няма какво да губи. На Путин са нужни аргументи за ескалация на войната и за използването на ядрено оръжие. Взрив на Кримския мост е такъв аргумент. За всеки случай в схемата са забъркани страни като България, Грузия и Армения, които отдавна дразнят Путин с независимата си политика и стремеж към скъсване на зависимостите от Москва.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Тази сутрин стана ясно, че в украинската столица Киев са избухнали взривни устройства. Това е станало в район, където има университети и училища. ТАСС и РИА новости, ще обявят, че украинците сами са взривили тези части на града. Ще цитират някого от кръга на Путин, заемащ пост в държавната администрация. Българските медийни папагали - платени и зависими, - ще повторят тази информация. Целта е част от населението да си помисли: Е, щом те го казват, значи е истина. Само че не е. ЛЪЖА Е! Те така казаха и за престъпленията на руски военни в Буча, Изюм, около Харков и другаде. Дори в ООН се опитаха да пробутат тази зловеща лъжа. Не мина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 17355 |01.07.2021 Магдалинчев бил корумпиран. Клевета: честен и морален е, и обича Борисов . 68| 17699 |22.04.2021 Само тук: Путин ядосан на „прилепите“, вкарали Кремъл в световни скандали . 53| 17736 |25.06.2020 Българското гробище. За скандали като нашите летят оставки и се лее кръв, а тук - тишина . 22| 14637 |16.04.2019 Дали пък да не ни върнат смъртното наказание. Поне за малко, заради ”Иванчева”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads