Реклама / Ads
19| 22875 |23.09.2020 ПОЛИТИКА

Даниел Фройнд: Вътрешен човек от МС ми показа как системно се крадат еврофондове

.
Източник: БГНЕС
Човек от министерството ме запозна лично с това как се краде системно от европейски проекти. Предпочитам да защитя източника си, но е човек, който е наясно с процедурите. Притесних се много, като видях на място каква е ситуацията в България.
 

Ето с тези думи коментира родната действителност германския евродепутат от “Зелените” Даниел Фройнд, който вчера се качи на протестната трибуна в деня на Великото народно въстание III. Той направи този коментар в ефира на Българското национално радио.

 

Фройнд е и съпредседател на Антикорупционната интергрупа в Европейския парламент.

 

“Аз пътувам през последните месеци активно в Европа. Бях в Унгария, в Чешката република, сега съм в България. Забелязвам, че имаме проблем с отпускането на европейските фондове. И това видях вчера на улицата - начинът, по който се отпускат европейските фондове, не води до добруване на обикновения човек, а създава корупция за един отбран елит. И трябва спешно да се замислим как да се преборим с това. Ние ясно заявихме, че няма да одобрим 7-годишния бюджет, ако не го обвържем с основните права, борбата с корупцията. Парите на ЕС трябва да помогнат в тази борба”, отсече Фройнд.

 

Той посочи, че в действителност ситуацията в България много прилича на тази в Унгария и Чехия, но разликата е, че страната ни е решила да се включи в Европейската прокуратура, което може би ще окаже положителен ефект върху ситуацията.

Наблюдаваме, че към ръководители от Европейската народна партия като Орбан и Борисов са милостиви откъм критика, няма никакви санкции, посочи още Даниел Фройнд.

„ЕНП в момента дефакто прави антиевропейска пропаганда и толерира корумпирани системи. Това от страна на Европа е огромна грешка. И кризата се разпростира, защото все повече държави попадат в този капан. Това е грешка на Ангела Меркел, включително”, посочи още германският евродепутат.

 

“Имаме доказателства за тази корупция - изследвания на неправителствени организации, на разследващи журналисти, но също и на ОЛАФ - службата на ЕС за борба с измамите. И въпреки ограничените ресурси, които имат, те си вършат работата. Наказателното преследване трябва да стане в държавите членки - виждаме, че това не се случва. Колкото до това, че българското правителство отрича твърденията на НПО и медиите, като ги обвинява, че са финансирани отвън и от олигарси - ще дам пример с Унгария. Откакто Орбан дойде на власт, приятелите и семейството му увеличи страшно богатството си и станаха милиардери от договори, които се финансират с европейски пари”, категоричен беше още Фройнд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 17436 |16.07.2020 Спрягат за премиери Даниела Бобева, Цветлин Йовчев и Димитър Ангелов . 11| 12949 |28.06.2020 Доцент Даниел Смилов: От правова държава се превръщаме в държава на властта . 6| 7144 |05.04.2019 Даниел Смилов: „Апартаментгейт“ се разпространява по-ниските етажи на властта . 2| 7255 |12.11.2017 Даниел Кадик: Юнкер лъже, че България е готова за Шенген, да си чете докладите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads