Реклама / Ads
36| 3876 |28.02.2021 НОВИНИ

Дариткова с мантрата ”Отговорни сме”. Кабинетът се справял супер

.
ГЕРБ отчели грешките си. Но мандатът бил успешен - големи приоритети били поставени и съответно постигнати. Но ГЕРБ винаги били достатъчно самокритични, направили аналиц на грешките и непостигнатото. Показали, че могат да носят отговорност за всяко свое действие. И можели отново да поискат доверието на гражданите.
 

Тази плеяда от предизборни заучени фрази, които вече месеци наред ни повтарят, излезе от устата на д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на управляващата партия. Тя направи коментара си в ефира на Нова телевизия.

 

Мантрата "Ние сме отговорни" продължава вече почти година. "Ние сме отговорни" попречи и на исканата от хиляди граждани оставка през лятото на 2020, когато антиправителствените протести бяха в своя пик.

 

И на фона на проблеми с процеса по ваксинация, редица критики за управлението на пандемията, говорителката на власта отсече: Смятам, че се справяме с контрола на кризата и овладяването на ситуацията.

 

Иначе Дариткова повтори онова, което чухме вчера и от социалния министър Деница Сачева - по въпроса с ваксините държавата направила всичко, което зависело от нея. Проблемът с количествата не е само за България. Тоест - властта се справила.

 

Само че:

 

- никой не каза защо масовата имунизация изобщо започна, ако количествата не са били достатъчни
- никой не каза какво наложи "зеления коридор" по-рано от предвиденото
- всички отричат, че това се използва с предизборна цел

 

Дариткова коментира и темата с руската ваксина "Спутник V", която все още не е одобрена на територията на Европейския съюз. Препаратът обаче получи зелена светлина и вече се поставя в Унгария. Въпросът с ваксините скара народните представители в петък. От левицата настояха страната ни да започне преговори за закупуване на количества от руската ваксина срещу COVID-19. Дариткова обаче безкомпромисно заяви - заради отсъствието си от пленарна зала опозицията така и не успяла да се запознае с правилника за организацията и дейността на Народното събрание. 


“Доколкото знаем в Русия има още две ваксини, които са преминали техните стандарти за утвърждаване безопасността на подобен продукт. Смятам, че сериозното непознаване на действащото законодателство е било причина да се внесе такъв проект. Съгласно Закона за лекарствата в хуманната медици при подобен вид продукти се налага централизирана система за установяване на безопасност от Европейската агенция по лекарствата", поясни тя. 

 

"Действащото законодателство в България е европейските регламенти не позволяват на страна-членка в ЕС да се водят преговори самостоятелно за национална процедура за признаване на подобни продукти. В нашето законодателство има клауза, която ни задължава да въвеждаме препарати, които предварително са утвърдени от ЕМА. Не намерихме никаква информация за Унгария. Вероятно в тяхното законодателство има клауза, която позволява национална процедура", обясни Даниела Дариткова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 5017 |18.02.2021 Нямало повод цяла година премиерът да се яви в НС, смята Дариткова . 36| 6416 |17.01.2021 Дариткова: Решението за масовата ваксинация с AstraZeneca у нас е експертно, не политическо . 25| 3466 |13.01.2021 Дариткова: Ние нямаме врагове, имаме опоненти. Доказалли сме, че сме принципни и отговорни . 65| 6859 |26.11.2020 Адекватни ли са управляващите? Дариткова категорична: Ние носим отговорност!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads