Реклама / Ads
2| 5212 |09.07.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Държавата предлага платформа за търговия с ток за едрия бизнес

.
Големите предприятия, които използват много ток, да купуват електроенергия от отделна платформа на борсата, предлага енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й, така ще бъде избегнато изкривяване при цените на електроенергията.
 

От началото на юли за пореден път бизнесът сезира правителството заради необичайно високите цени на тока, съобщава БНТ. Съветите от проведена днес  дискусия по темата ще бъдат обобщени от КЕВР и дадени като препоръки на борсата.

 

По време на обсъждането стана ясно, че Теменужка Петкова е изпратила писмо до Европейската комисия с идеята да бъде създаден специален сегмент на енергийната борса за продажба на ток на големите предприятия. По думите й, според проучване което е направено от колегите й, подобен вариант съществува във Франция и Румъния. Министърът отхвърли обвиненията на бизнеса, че държавните енергийни предприятия контролират пазара и така се повишават цените на борсата. Според Петкова, в момента държавната енергетика наистина произвежда 63% от предлагания на борсата ток и няма как това да бъде променено. Все пак, като министърът тя е сезирала Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране, да направят проверка.

 

До този момент в КЕВР са получени 17 сигнала за нередности при търговията на енергийната борса и  тече разследване. Според Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, до доказване на манипулация на пазара на електрическа енергия, Комисията не може да съобщи никакви данни. "Рискува две неща, първо тя да опетни собственото си име като обвини компании, било производители, било търговци, било крупни индустриални потребители в действия, които не може да докаже. От друга страна рискува да бъде санкционирана за уронване на престижа на такива дружества.", каза той.

 

Според Васил Велев от АИКБ, за месец юли имаме втората най-висока цена на тока в Европа. "Това е нещо което ние няма как да приемем за нормално и нещата са на ръба", заяви той.


Според бизнеса, държавните предприятия не се управляват добре. Работодателите питат защо не работи активно най-големият държавен ТЕЦ - "Марица изток 2". Отговорът на държавата е, че  тецът не може да продаде изцяло количествата и не си заслужава да бъде пускан.

 

Изп. директор на "ТЕЦ Марица изток 2" Живко Динчев обясни, че металът има ресурс за определен брой цикли на пуск и стоп, за годишна база не трябва да надвишава повече от десетина пуска "Не мога за един ден или месец да пускам и да спирам блокове", заяви той.


Шефът на Националната електрическа компания Петър Илиев също призна, че има проблеми, но те не са в дружествата, а в правилата на борсата и в съществуващите държавни такси, които товарят цената на тока за бизнеса с по 20 лева на мегаватчас.

"Свободният пазар е оставен на самотек и общо взето и в един момент дори може да няма енергия за България, за свободния пазар.", обясни той. По думите му той има собствени предложения за решаване на проблема, но ще ги сподели в по-тесен кръг.

 

За проблеми на борсата сигнализираха и търговците на ток, като според тях основният проблем е липсата на контрол. Те смятат, че изкуствено се ограничава предлагането.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5272 |05.03.2019 Хотелиери искат държавата да плаща реклама в самолетите . 7| 11047 |27.02.2019 Експерт контрира Ангелкова: Държавата не съучаства в Туристическия бизнес, вървим към катастрофа . 1| 5515 |30.12.2018 През 2018 г. държавата е харчила по 21,3 млн. лв. на ден . 12| 11859 |02.12.2018 Търговци на горива: Има картел между „Лукойл” и държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads