Реклама / Ads
4| 13609 |09.06.2021 НОВИНИ

Димитър Стоянов: Службите за сигурност подадоха преписки за Божков, но къде са преписките за Пеевски и Желязков?

.
Димитър Стоянов Източник: стопкадър, Евроком
На кого служат службите в България? Лично на премиера, на г-н Пеевски или на някой друг? На този въпрос се опитахме да отговорим и на Съвета за сигурност. Службите трябва да работят за народа, но това не е така. Защо само Васил Божков има обвинения от прокуратурата? Защо другите двама герои нямат обвинения? Това пита главният секретар на президента Димитър Стоянов.
 

„Не виждам място за геополитика, след като у нас има дълбоко вкоренена корупция. Наложените санкции от САЩ не са толкова страшни, много по-страшно е, че нашите служби и правораздавателните ни органи не успяха да преминат стрес теста, който беше наложен от самата корупция. Службите за сигурност подадоха преписки за Божков, но къде са преписките за Пеевски и за Илко Желязков. Някои да е чул, че г-н Илко Желязков е бил зам.-шеф на ДАНС?“, коментира той в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“.

 

„Илко Желязков е бил и по енергийните дружества изпълнителен директор. Санкциите по закона „Магнитски“ въобще не са безобидни. Шест физически лица са вътре и 64 юридически лица. Аз все си мисля, че ще изплуват и други фирми, които са свързани“, каза още той.

 

„В представената информацията е едната част на корупционната страна. Там се представят хората, които са корумпирали, а къде са тези, които са корумпирани? Там имаше споменат един действащ политически лидер, който е част от корупционни схеми“, добави Стоянов.

 

Що се отнася до Съвета по сигурността той коментира: „Беше навременен и необходим. Там бяха разгледани решенията за ограничаване и подаване на сигнал към държавните предприятия, към местните общински фирми, за да не попаднат и те под рестрикциите на този закон“, обясни той, като предупреди, че санкциите не са съвсем безобидни.

 

„Съвет по сигурност не беше свикван от февруари 2020г. А по закон трябва да се свиква на всеки три месеца. Бившият премиер Бойко Борисов не спазваше този закон. Бившият министър на вътрешните работи преди време коментира как за България няма мониторингов доклад, а за Румъния има. Че защо да ни правят доклад като имаме санкции от САЩ? По-смешно беше изказването от прокуратурата, че тези наказателни мерки, които са наложени на тези хора, са в резултат на работата на прокуратурата. Не – те са наложени в резултат от бездействието на прокуратурата и в резултат от това, че службите бяха на ръчно управление от премира Борисов“, обясни Димитър Стоянов.

 

„Спомнете си кой назначи председателя на ДАНС, кой назначаваше в МВР. Бившият министър Младен Маринов беше освободен от министър-председателят заради връзки с Пеевски. По тази причина бяха скрити и Караниколов, и Влади Горанов. Трябва ли да се продължава със слагането на чадър над корупцията“, отговори Стоянов на въпрос защо са сменени шефовете на службите за сигурност.

 

Зад изказването на Мустафа Карадайъ Стоянов вижда два сценария, защото лидерът на ДПС бил много опитен политик и „едва ли би изпуснал някоя реплика просто така, случайно“.

 

„Първият сценарий – той направи опит да втвърди ядрото на ДПС. Нека не забравяме, че Движението ще понесе най-големи щети по „Магнитски“.  Вторият сценарии, по-малко възможен – тези думи бяха казани като възможност да се консолидира една друга политическа формация, т.нар. „патриоти“, които играят уж като противници, но в действителност гласуват навсякъде еднакво“, смята секретарят на президента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5343 |07.06.2021 Костадин Ангелов и службите са знаели за трафика на органи в България. Интерпол е сигнализирал . 5| 18779 |04.06.2021 Диков разкри, че документ на службите сочи, че Манолова и ген. Шивиков били част от ОПГ . 7| 3985 |04.06.2021 Прокуратурата и службите не унищожават ненужни СРС и това е предпоставка за нарушения . 0| 7690 |02.06.2021 Димитър Стоянов развенчава митовете, насадени от бившите управници: Навсякъде има проблеми!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads