Реклама / Ads
0| 5848 |14.12.2019 СВЯТ

Джонсън пази Обединеното кралство: Без нов референдум за Шотландия

.
Британският премиер Борис Джонсън предупреди шотландската лидерка Никола Стърджън, че няма да подкрепи плана й за втори референдум за независимост. Двамата са разговаряли броени часове, след като и двамата лидери триумфираха на парламентарните избори, в които техните партии спечелиха съкрушителни победи.
 

"Министър-председателят ясно посочи, че остава противник на втори референдум за независимост, подкрепяйки мнозинството от хората в Шотландия, които не искат връщане към разделението и несигурността", се казва в съобщение на канцеларията на Джонсън. "Той смята, че резултатът от референдума през 2014 г. е решаващ и трябва да бъде зачитан", се казва в документа.


Изборните резултати бяха приветствани като победа за английския, шотландския и ирландския национализъм - и може би вещаят край на Обединеното кралство, отбелязва в анализ Ройтерс.


Категоричният триумф на Борис Джонсън ще му позволи да извади Великобритания от Европейския съюз следващия месец, но би могъл да доведе до разпадане на съюза, свързвал Англия, Шотландия и Северна Ирландия от векове.


Въпреки че Консервативната партия на Джонсън победи опозицията в почти цяла Англия с обещанието "да осъществи Брекзит", шотландските националисти взеха 48 от общо 59 депутатски места в Шотландия.


В Северна Ирландия привържениците на обединена Ирландия спечелиха повече депутатски места от онези в провинцията, които искат да останат част от Обединеното кралство - за пръв път от подялбата на острова през 1921 г., отделила британска Северна Ирландия от Република Ирландия на юг.


През цялата предизборна кампания Джонсън заявяваше, че е предан на съюза и отхвърляше обвиненията, че сделката му за Брекзит би създала икономическа бариера между Великобритания и Северна Ирландия.


Джонсън се похвали, че неговото консервативно правителство е получило "нов мощен мандат" не само да осъществи Брекзит, а и да обедини страната и да я поведе напред.
Опонентите му обаче твърдят, че именно фактът, че е заложил на английския национализъм с обещанието "да осъществи Брекзит" за сметка на интересите на Шотландия и Северна Ирландия, е бил решаващ за успеха му. И триумфиращите шотландски и ирландски националистически лидери, и победените опоненти възприеха победата на Джонсън като отваряне на пътя към дезинтеграцията на Обединеното кралство.


Това, че Борис Джонсън си осигури мнозинство, определено е добра новина за Шотландската национална партия, каза Джо Суинсън, лидер на Либералдемократическата партия, която загуби собственото си депутатско място срещу Ейми Калахан от Шотландската национална партия, а заедно с него и партийния пост. Някои ще празнуват заради вълната от национализъм, която залива и двете страни на границата, заяви Суинсън.

Според лидера на Шотландската национална партия Никола Стърджън резултатът е ясен мандат за втори плебисцит за независимостта на Шотландия. "Борис Джонсън може да има мандат да извади Англия от ЕС, но категорично няма мандат да извади Шотландия от блока. Шотландия трябва да има право на избор за собственото си бъдеще", каза тя.


Мнозинството от избирателите в Северна Ирландия също гласува против напускане на ЕС и партиите анти-Брекзит за пръв спечелиха повечето депутатски места в британската провинция. Националистите заявиха, че резултатът проправя път към вот дали да има обединена Ирландия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5120 |08.12.2019 Борис Джонсън предлага Великобритания да има три вида работни визи . 0| 4316 |06.12.2019 Британски милиардер дари 1 млн. британски лири на премиера Джонсън . 0| 4236 |03.11.2019 Борис Джонсън: Съжалявам, че не успях да изведа страната от ЕС на 31 октомври . 0| 4001 |29.10.2019 Борис Джонсън иска ново гласуване за предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads