Реклама / Ads
7| 16382 |20.09.2021 ЪNDERGROUND

Докато се правят съмнителни ремонти в болница „Св. Иван Рилски“, бившият ѝ шеф си издигна къща в Бистрица

.
УМБАЛ ”Св. Иван Рилски”
Докато са вървели съмнителни ремонти в столичната болница „Св. Иван Рилски“ през 2019 г., бившият ѝ шеф д-р Антон Петков влиза в ролята на успешен предприемач, като успява не само да стане собственик на терен в тузарския район „Бистрица“ край София, но и да издигне немалка по мащаб къща. От сигнали до прокуратурата и МВР от преди няколко дни става ясно, че болницата е сключила два твърде притеснителни договори за ремонт. Проверките вече са стартирали, научи Фрог нюз от свои източници в полицията.
 

Според постъпилата в силовото ведомство информация, на 10 юли 2019 г. болницата сключва по ЗОП договор за ремонт в различни клиники на лечебното заведение.

 

Изпълнител е „Галчев Холдинг“ АД, а сумата, която трябва да вземе фирмата за свършената работа е малко над 709 хил. лв. с ДДС. Авансово тя получава над 141 хил. лв. Любопитното е, че няколко месеца по-късно – на 27 ноември същата година договорът се прекратява със странния мотив, че „не може да се осигури фронт за работа в клиниката по неврохирургия“. На същата дата от длъжностно лице има издадена записка, според която трябва да се извърши окончателно разплащане към фирмата.

 

От тук започват странностите. Два дни преди прекратяване на въпросния договор – на 25 ноември, се сключва нов контракт, отново за ремонт в сградата на болницата, намираща се на ул. „Урвич“ и отново със същата фирма. Според него реконтрукциите, които са на стойност малко над 55 хил. лева, трябва да станат за 5 дни. В Сигнала до службите се подчертава, че стойността на ремонтите този път са на по-високи цени в сравнение с тези,  посочени във все още действащия договор за реконструкция на болницата,  сключен по ЗОП.

 

По време на извършена вътрешна проверка по този случай, на комисията прави впечатление и друг  много съществен факт. Според намерената документация на 18 ноември същата година проф. Рашо Рашков – шеф на клиниката по ревматология уведомява тогавашния директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, че отделението му СПЕШНО се нуждае от ремонт.  Предполага се, че  именно с това СПЕШНО искане се оправдава и сключения втори договор без провеждане на обществена поръчка. Но нещата не стоят по този начин, става ясно от Сигнала.

 

При проверката се разбира, че въпросното писмо на професора е входирано във вътрешната деловодна система на 19 декември, т. е. след подписването на втория договор. Само, че някой, като в криминален филм, премахва писмото на Рашо Рашков от системата и го завежда с дата един месец по-рано - т. е. на 18 ноември. „Налице са данни за минипулативно действие по отношение на датата, на която е бил наличен тои инициативен документ“, се посочва до прокуратурата и органите на реда.

 

Прави се извод, че докладната записка на проф. Рашков е съставена впоследствие, след подписване на втория договор с „Главчев Холдинг“ АД, за  да се обоснове необходимостта от него, заобикаляйки процеурите по ЗОП.

 

По време на вътрешната проверка се установява още един случай на манипулиране на деловодната система. Писмото, с което се уведомява д-р Антон Петков, че трябва да се извърши „окончателно разплащане“ по договора, е заведено на 4 декември, но по-късно е премахнато и отразено с дата 29 ноември. „Установено е, че са завишени количествата на изпълнените строително-монтажни работи, което респективно е довело зо значително завишаване на стойността на изпълнените видове работи  с около 17-18 000 лева“, се посочва още в Справката.

 

Припомняме ви, че МЗ извърши одитен доклад за финансовото състояние на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по времето, когато здравен министър бе Костадин Ангелов. Според него печалбата на лечебното заведение е паднала почти двойно.

 

Това, което прави впечатление според източници от МЗ,  е че през 2019 г. тогавашният директор на болницата  д-р Антон Петков  купува в „Бистрица“ терен за 45 000 евро. За една година успява да вдигне двуетажна къща на площ от  180 кв. м.  Самият Петков напусна лечебното заведение, след като сред медиците и самия него  се разрази голямо напрежение.

 

Повече за него можете да прочетете ТУК и ТУК!

 

След проверките на прокуратурата и МВР, ще стане ясно дали в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" са били извършнени престъпления.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 23787 |10.05.2021 Миню Стайков е бил отровен, докато е бил в ареста . 9| 15216 |31.08.2020 Докато народът скандира ”Оставка” - в чии ръце попадат обществените поръчки у нас? Домусчиев също ”изплува” . 3| 13738 |15.05.2019 Само във Фрог: СОБТ охраняват любовник на убитата в Костенец, чудят се какво правят там . 6| 10764 |04.04.2019 Наши и руски босове искат да вземат бизнеса на Миньо Стайков докато е в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads