Реклама / Ads
20| 6127 |05.10.2013 НОВИНИ

Доц. Антоанета Христова: Бареков държи силна карта - той е близо до хората

.
"Николай Бареков държи една изключително силна карта в ръцете - способността да отразява проблемите на хората от място през медиен канал, което е много силно за всеки, който иска да има контакт и да бъде видим и забелязан."
 

Това каза политическият психолог доц. Антоанета Христов в предаването "Факторът Кошлуков". Заедно с нея в предаването на TV7 политологът и учредител на Д2 Кирил Аврамов и общинският съветник от ССД проф. Милан Миланов дискутираха по темата за политическия живот у нас и за социологическите проучвания.

"Затова и одобрението на хората към журналиста, който влиза в политиката, непрекъснато нараства", посочи още Христова за Бареков. По повод критиките, че това е популизъм, тя отбеляза, че политиката винаги играе някъде на границите на популизма. "Въпросът не е в популизма, а в ефективността на това, което правиш и в разпознаваемостта от тези, от които трябва да бъдеш избран", подчерта Христова.

"Политиката е нещо много просто като действие - въпросът е кой е до хората, кой влага енергия да чува техните проблеми и да ги решава и какви мерки предлага така, че накрая да имаме ефективно разрешение на проблемите на хората. Обикновено този, който го прави, печели", категорична бе доц. Христова.

Според гостите в лявото пространство в момента всичко е ясно, интересно е как ще бъде запълнено дясното. Другата интрига е по оста "патриотичен вот". Причината е, че през последните седмици "Атака" се държи неочаквано до степен на неадекватно, заяви доц. Христова. Според нея там ще се появят други играчи, които без да използват агресивното говорене на "Атака", по друг начин ще формулират тезите в патриотичното пространство. Тя подчерта, че през годините е унищожен СДС, който е притежавал енергия, за да се създаде на негово място Реформаторският блок – лидиран в момента от Меглена Кунева, която не може да е представител на десницата. Друг е въпросът, че Реформаторският блок нищо реформаторско не е направил до момента и не може да носи това име, допълни проф. Миланов.

Според политолога Кирил Аврамов до момента в България все още не са се надигнали гласовете на тези, които искат икономически национализъм, те все още не знаят как да го формулират. "Но появявайки се на тази вълна, която наричаме патриотизъм, тези партии вече се появиха в Европа. Редица проекти съществуват и у нас. Вероятно от една страна Бареков може да бъде нещо подобно", посочи Аврамов. По думите му Италия е показателна в това отношение. "Бепе Грило поднесе голяма изненада. "Сириза" в Гърция - в ляво", даде за пример той и подчерта, че има глад за антисистеми, за антиелит.

Водещият Стойчо Керев поиска мнението на гостите за икономическа програма, която представи преди дни Реформаторският блок. Той повдигна въпроса дали реформаторите не слагат на масата нещо, говорено още през 2007 г. "Мерките са положителни, те са в правилна посока", изтъкна Аврамов и допълни, че голямата цъкаща бомба е демографската криза.

"Защо трябваше да бъде унищожен Съюзът на демократичните сили, за да дойде Реформаторският блок?" запита Антоанета Христова. Тя не се съгласи напълно със забележката на проф. Миланов, че СДС не е бил унищожен, а се е самоунищожил и посочи, че Реформаторският блок е лидиран от човек като Меглена Кунева, която не може по никакъв начин да бъде представител на десницата.

Проф. Миланов коментира, че всяко общество се разделя на две огромни части - прогресиращи и прогресивни. По думите му в момента в България пропастта между двете групи е непреодолима. Прогресиращите се опитват да се прегрупират, за да овладеят прогресивните, които са огромна част от населението. Едно организирано общество се движи от прогресивните, а не от прогресиращите. Самото название Реформаторски блок е неприемливо, защото те не са доказали, че нещо реформаторско са направили, заключи проф. Миланов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5933 |27.09.2013 Борисов бомбандира Бареков с SMS-и за мир . 48| 5831 |21.09.2013 Евромайки в листата на Бареков . 51| 5963 |19.09.2013 Бареков ще става премиер . 30| 5989 |16.09.2013 Робева и Бареков заедно в "България без цензура"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads