Реклама / Ads
18| 15878 |24.12.2020 ИНТЕРВЮ

IT-експерт пред Фрог: Познавам хора, които изкараха милиони от копане на криптовалута

.
Познавам лично няколко човека тук в България, които уцелиха момента и изкараха милиони от копане на криптовалута. Това каза пред Фрог нюз IT-експерт в голяма чуждестранна фирма, който пожела да не бъде споменавано името му. Ето какво обясни той за фермите за криптовалута:
 

- В рамките на близо седмица у нас бяха открити две ферми за копане на криптовалута, които черпят незаконно ток. Бихте ли ни казали какво представляват тази ферми и каква е тяхната цел?

 

- Фермите представляват най-често помещения, които трябва да отговарят на поне две условия:  да имат подсигурено мощно и по възможност непрекъсваемо електрозахранване, да има възможност да се монтират вентилатори за да се охлажда помещението. Практиката при нас в България най-често е следната: инвеститорът, решил да се захване с този бизнес, намира "подходящ" служител на някое от големите електроразпределителни дружества, който се занимава с отчитане на електромери. Намират подходящо помещение в района, договарят се да му плащат прилична сума пари, като в замяна, очакват този служител да подминава помещението, в което е фермата. Включват се нелегално към мрежата и започват работа. Подобни помещения най-често са бивши цехове, ТКЗС-та и по-големи изоставени работилници. Изграждат се тихомълком и започват работа. Веднъж след като фермата заработи, дори няма нужда в нея да има хора, всичко се управлява отдалечено.

 

- Какви хора се занимават с тази дейност-трябва ли да са IT експерти?

 

- Най-важно за подобна дейност е първоначалната голяма инвестиция. Изграждането на подобна ферма струва от стотици хиляди левове до милиони. Основно са 2 вариантите:  инвеститор, който може да си позволи подобни суми и който същевременно може да наеме IT специалист с необходимите познания, за да поддържа функционирането на фермата. Също не малко са случаите с подобен бизнес да се занимават и IT специалисти, които преди това са имали успешна дейност и са натрупали нужните средства за инвестиция. Подобна ферма не би могла да функционира без подходящ IT специалист или няколко, които да поддържат цялото нещо. Необходими са също и солидни познания за правилно изграждане на електрическата мрежа. 

 

- За престъпен бизнес ли става дума и какви са размерите на печалбите?

 

- Не, това е бизнес, който не може да се характеризира като нелегален или престъпен, ако този бизнес по някаква причина може да бъде наречен престъпен, то точно толкова престъпно би било и работата на компютъра ви вкъщи. Печалбите зависят от няколко фактора: колко голяма е фермата, т.е. колко единици хардуер "копаят" едновременно вътре, каква е цената на електричеството, която фермата плаща ,  ако изобщо плаща и каква е криптовалутата  и нейната цена  в даден момент. Печалбите са огромни. Има също и online калкулатори, в които може точно да изчислите колко ще ви е печалбата.

 

- Откривани ли са такива ферми в други страни?

 

- Много, има наистина много ферми в цял свят, които дори и в момента копаят всевъзможни криптовалути. Основната разлика е, че в другите държави, собствениците на ферми го правят напълно легално и прозрачно. Намират държави, в които цената на електричество е ниска и съответно си плащат електричеството, което консумират. В България също има не малко ферми, но има една особеност - колкото по-голяма е фермата, толкова по-малко вероятно е да плащат тока. Всъщност повечето работят без да плащат ток.

 

- Знаете ли за случаи на успели копачи на криптовалута някъде по света?

 

- Да, познавам лично няколко човека тук в България, които уцелиха момента и изкараха милиони от това. За пример - в началото цената на най-популярната крипто валута Биткойн беше едва няколко долара. Те веднага започнаха да "копаят", насъбраха доста Биткойни и цената с години започна да расте.

Някои от тях се изкушиха и си продадоха Биткойните и изкараха не малко пари, а други устояха и в момента, когато цената е близо 40000лв. / BTC,  ги продават на огромни печалби. А имам и други познати, които все още си пазят "изкопаните" монети и очакват цената да надмине 100000 лв.

 

Въпроси на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 38903 |22.12.2020 Георги Киряков за Фрог: Най-голямата лъжа в България през 2020 г. е, че на Борисов му е лесно да хвърли оставка . 94| 32055 |17.12.2020 Николай Хаджигенов пред Фрог: И на мен не ми харесва. Но виждам Манолова като инструмент . 32| 11387 |15.12.2020 Методи Андреев пред Фрог: Това нещо СДС е политическо зомби, смокиновият лист на ГЕРБ . 22| 15115 |14.12.2020 Проф. Сербезова пред Фрог: Да казваш, че проблем с лекарствата няма, е много цинично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads